≫ 

Sveti Nikola Srbiju košta 370 miliona evra: Da ne pukne bruka, makar otplaćivali do sledećeg decembra (KOMPLETNA RAČUNICA)

Zanimljivo je da se na ovaj dan pojede najviše ribe u toku godine, a od Nikoljdana do Srpske Nove godine potroši se i najviše struje

  • 59

U danima kada se obeležava Sveti Nikola kriza kao da ne postoji. Domaćini i gosti u ovim prilikama često troše i više nego što im kućni budžet dozvoljava, zbog čega trgovci, taksiti, ribari, cvećari, pa i sveštenici u danima oko Nikoljdana zadovoljno trljaju ruke.

Današnji dan u Srbiji zvanično nije praznik, ali se zbog obeležavanja najrasprostranjenije srpske krsne slave, Svetog Nikole, često tako doživljava.

Upravo se zbog toga dolasku Svetog Nikole najviše raduju trgovci, jer slavilo se bogato ili skromno, ovog se dana u prodavnice slije velika količina novca. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 2,5 miliona domaćinstava.

Naša stara izreka kaže da "Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste", onda se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji.

Sveti Nikola, Foto: tragomsrpskihsvetinja.com

Za pripremanje prosečne slave potrebno je minimum 300 evra, što pomnoženo sa brojem domaćinstava u kojima se ovaj svetac slavi stvara promet u prodavnicama od 360 miliona evra.

Ako ostatak Srbije koji ide na slavu, pod pretpostavkom da bar jedan član svakog domaćinstva odlazi u goste na ovaj dan, svako od njih u proseku troši oko 800 dinara na poklon, najčešće kafu, vino i čokoladu. Gosti na ovaj dan daju oko 8 miliona evra.

To znači da Sveti Nikola Srbiju košta oko 370 miliona evra.

Svetog Nikolu slavi najviše ljudi, Foto: Profimedia/Alamy

Zanimljivo je da se na ovaj dan pojede najviše ribe u toku godine, a od Nikoljdana do Srpske Nove godine potroši se i najviše struje. Cvećari kažu da im je, pred Dana zaljubljenih, ovo jedan od najunosnijih dana, a i taksisti zadovoljno trljaju ruke. Poslednjih godina slavama se raduju i pekare, jer sve manje porodica pravi domaći slavski kolač, a sve ih više kupuje. Od najveće slave, Svetog Nikole, dobro zarade i sveštena lica.

To nije jedini efekat ove slave. Zbog masovnog uzimanja slobodnih dana državne službe i privatne firme rade smanjenim kapacitetima, u školama nastavu sluša znatno manji broj đaka nego inače, a ni profesori nisu u punom broju na svom radnom mestu.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    19. decembar 2018 | 19:41

    A koliko vam kosta novogodisnja rasveta u Beogradu? To niste objavili.

  • Ivan

    19. decembar 2018 | 18:34

    Sta je sad ovo neka propaganda da se pocnu ne slaviti ni slave vise jeli!!!NIJE SVE U PARAMA ALO!!!A kolimo nas kostaju razni izbori godisnje parovi zadruge gej parade i ostale gluparije

  • Dana

    19. decembar 2018 | 19:33

    Ne nego ajde da se svi zavucemo u misju rupu da nigde niko ne ide da se familije nikad ne sastanu da po ovom sivilu upadnemo u depresiju i da svi zevamo u zadrugu i.parove.JEDVA CEKAM SLAVU I RADUJEM SE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA