≫ 

Kako preživeti najgori mesec u godini? Sve poskupljuje od 1. januara, istrošili smo se za praznike i stižu nam redovni računi

Nije ni čudo što je januar mesec u kome, po statistici, najviše dugujemo

  • 7

Slave, kupovina novogodišnjih poklona, doček Nove godine, pa onda Božić, nove slave i Srpska nova godina - za većinu građana koji i u normalnim okolnostima jedva rastegnu platu od 1. do 1, ovo je više nego što mogu da podnesu.

Upravo zbog svih troškova koje imamo tokom decembra, nije ni čudo što je januar mesec u kome, po statistici, najviše dugujemo.

Praznici polako prolaze, a iza njih ostaju dugovi, rate kredita, prazan novčanik, ali i računi i obaveze koji nas čekaju svakog meseca.

Kao da sve to nije dovoljno, 1. januar će doneti pregršt poskupljenja, od pretplate, preko cigareta, goriva i još brojnih drugih stvari. Upravo zato u januaru naglo raste broj ljudi koji preskaču ratu za stambeni ili keš kredit.

Saša Đogović, ekonomista Instituta za tržišna istraživanja, kaže da u ovo doba godine trošimo više nego što imamo.

- Što bi se reklo - vire nam noge ispod ćebeta. A onda dođe promaja koja dovede do nazeba, a nazeb su u ovom slučaju dugovi koje posle pretpraznične groznice treba vraćati i videti kako preživeti - kaže Đogović.

Telegraf vam savetuje na koji način biste mogli da uštedite neki dinar:

Ispišite čekove, Foto: Freeimages/jeinny

ISPIŠITE ČEKOVE

Svaki peti građanin tokom januara ispiše bar jedan ček za hranu i potrepštine. Prednost čekova je to što nemaju kamatu, a dobija se po jedan na svakih 5.000 na računu. Prodavnice daju namirnice i na 210 dana, dok tehnika može da se pazari i sa kašnjenjem od godinu dana, pa su dobar način da se pregura januar.

Parkirajte automobil, Foto: Pixabay.com

PARKIRAJTE AUTOMOBIL

Ako ste u novčanoj krizi, parkirajte automobil tokom januara i umesto njega koristite javni prevoz ili još bolje - hodajte. Prema računici vozača, za mesec dana vožnje automobila potroši se oko 10.000 dinara na gorivo, dok su cene mesečnih karata od 1.000 do 3.200 dinara, dok šetnja košta samo malo više vremena.

Uzmite mali keš kredit, Foto: sxc.hu/Wikipedia

UZMITE KEŠ KREDIT

Ako vam je potrebna pozajmica od banke, bežite od onih skupih i opredelite se za niži keš kredit. Krediti u dinarima nikad nisu bili jeftiniji, a ni procedura nikada nije bila jednostavnija. Dok kamate za kreditnu karticu idu i do 30 odsto, keš-krediti mogu da se nađu i po kamati od osam odsto.

Pratite akcije i sniženja, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

PRATITE AKCIJE

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima posle praznika nude kupcima proizvode po nižim, akcijskim cenama. Obilaženjem nekoliko obližnjih prodavnica može dosta da se uštedi, jer razlika u ceni pojedinih proizvoda ide i do 50 odsto.

Bežite od dozvoljenog minusa, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

IZBEGAVAJZE ULAZAK U MINUS

Najbrži način da se dođe do novca je odlazak u dozvoljeni minus, ali je ujedno i jedan od najskupljih, jer, u zavisnosti od banke, godišnje može da košta i do 38 odsto. To znači da za minus od 50.000 godišnje dajete 19.000 dinara. Zato - što dalje od doozvoljeno minusa, uvaliće vas u još veće dugove.

Nosite ručak od kuće, Foto: Pixabay.com

NOSITE RUČAK NA POSAO

Naručivanje hrane i doručkovanje u pekarama košta nas minimum 400 dinara dnevno, što za mesec dana predstavlja trošak od desetak hiljada dinara. Veći deo ovog iznosa možemo da uštedimo ukoliko doručkujemo kod kuće i ponesemo ostatke od jučerašnjeg ručka. Ne samo da nećemo da bacamo novac na hranu, već ćemo i bacati manje hrane.

KUPUJTE ROBNE MARKE

Pojedini proizvodi su skupi samo zbog imena firme koja stoji iza njih, a ne zbog kvaliteta. Potražite prehrambene proizvode manje poznatih proizvođača koji će biti jednakog ukusa, a znatno jeftiniji.

(Gorica Avalić/g.avali@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA