Građani će moći da prijave estradne zvezde i bogataše koji ne plaćaju porez: Proveravaće se da li su nešto stekli nezakonito

Provera imovine obavljaće se unakrsnim ispitivanjima, koja ako se dobro sprovedu, daju i dobre rezultate

  • 12

Podatke o bogatašima koji bi se mogli naći na proveri po Zakonu o poreklu imovine koji je u pripremi, poreski inspektori će dobijati na osnovu poreskih prijava, dojava građana, ali i na osnovu podataka koji kolaju u javnosti.

Naime, teško se može objasniti to što, recimo, neka poznata osoba s estrade ili znameniti privrednik nisu prijavili porez na dohodak građana, dok se istovremeno na naslovnim stranama štampanih medija hvali da je vlasnik bar nekoliko stanova u lukzusnim naseljima.

Isto tako, novi automobil, jahtu ili stan neke poznate ličnosti inspektorima će moći da prijave i sami građani, njihove komšije, prijatelji, ali i suparnici.

Glavna novina Zakona o poreklu imovine bi trebalo da se usvoji i primeni u prvoj polovini 2019. godine. U Nacrtu zakona predviđeno je da nadležni dobiju mehanizam koji će poreznicima omogućiti da provere jesu li nekretnine i skupe pokretnine poput jahti, automobila, akcija u preduzećima, štednih uloga bez obzira na valutu i slično, stečene mimo zakona.

Građani će moći da prijave imovinu poznatih, Foto: Profimedia/Alamy

Provera imovine obavljaće se unakrsnim ispitivanjima, koja ako se dobro sprovedu, daju i dobre rezultate, a posao će biti poveren posebnoj poreskoj jedinici koja će biti formirana u okviru Porske uprave Srbije, piše Dnevnik.

Novi postupak unakrsnog ispitivanja biće veoma složen. Buduća zakonska rešenja rade se po uzoru na uspešna iskustva iz sveta pa će zato i provere trajati do godinu dana. Tokom postupka poreznici će proveravati veliki broj dokumenta. To se odnosi na vrednost imovine i načine sticanja imovine, a to će se upoređivati s podacima iz poreskih prijava i računovodstva i službenih evidencija.

Dakle, novi Zakon o poreklu imovine trebalo bi da omogući da se na ono što je stečeno pa utajeno plati porez i do 50 odsto vrednosti imovine. Ukoliko se tokom kontrole ustanovi da je novac stečen preko krivičnih dela platiće porez i po stopi do polovine vrednosti imovine, ali se tu neće stati. Naime, poreznici će o onome što su otkrili, odnosno na šta sumnjaju, obavestiti MUP i tužilaštvo, koje će dalje preuzeti postupak.

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    26. decembar 2018 | 17:10

    A kako ce gradjanin koji prijavi nekog mocnog tipa biti zasticen kada ce za par dana taj isti dobiti informacije ko ga je prijavio,pa u ovoj drzavi najvece drzavne tajne procure u javnost a ne ovako nesto,prvi ti inspektori ce im preneti ko ih je otkucao jer su svi oni povezani ko svinjska creva,politicari-inspektori-biznismeni-kriminalci sila osovina pa ti prijavi nekog.

  • Ф

    26. decembar 2018 | 19:15

    Зашто било ко од грађана да пријављује било шта када пореска као државна институција има све податке једино ако хоће да их обелодани о сваком грђану

  • barbara

    26. decembar 2018 | 17:07

    jeste, ja prijavim, i kuca mi se samozapali zajedno sa decom, begaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA