Država pomaže sveštenicima da ostvare pravo na penziju: Za godinu dana uplaćeno im 222 miliona dinara

Srbija dodatno pomaže sveštenstvo u siromašnim slavonskim selima i tamo sveštenici dobijaju mesečno pomoć do 200 evra

  • 10

Država je prošle godine za 2.259 sveštenika i verskih službenika u Srbiji uplatila skoro 222 miliona dinara na ime doprinosa za njihovo zdravsveno i penzijsko osiguranje.

Osiguranje se uplaćuje službenicima svih verskih zajednica, kojih u Srbiji ima 17. Najviše osiguranika ima Srpska pravoslavna crkva - 1.746, Islamska zajednica - 275, Rimokatolička crkva - 65.

Kako bi dočekali sigurnu starost, doprinosi sveštenicima se uplaćuju od 2012. godine, preko Ministarstva pravde - Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, dok su monasi u Srbiji zdravstveno osigurani na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević za Tanjug kaže da osim uplate doprinosa država i novčano pomaže sveštenicima u siromašnim krajevima naše zemlje.

- Sveštenicima u siromašnim krajevima, ali i monasima u izolovanim manastirima, koji nemaju prihode, pomažemo sa oko 12.000 dinara mesečno - kaže Radojević.

Sveštenicima i verskim službenicima uplaćuju se doprinosi na minimalnu zaradu, što znači da kada odu u penziju mogu da računaju da će im i penzija biti najniže.

Država sveštenicima uplaćuje 12.000 dinara, Foto: Profimedia/Alamy

Zbog toga je sveštenicima koji imaju završen fakultet, uz odluku episkopa, omogućeno da sami dodatno uplaćuju doprinose za penzije.

- U Beogradu skoro svi sveštenici koji imaju završen fakultet, na minimalne doprinose koje uplaćuje država, uplaćuju dodatno za PIO, kako bi uvećali osnov za penziju - objašnjava Radojević.

Sveštenici i monasi SPC u dijaspori osigurani su prema zakonima te države, a Radojević kaže da im Srbija pomaže kada se ukaže potreba.

Kao primer naveo je Hrvatsku, gde je zakonski regulisano da država plaća sveštenicima doprinose za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, a dobijaju čak i mesečne apanaže.

Srbija dodatno pomaže sveštenstvo u siromašnim slavonskim selima i tamo sveštenici dobijaju mesečno pomoć do 200 evra.

Sveštenstvo i monaštvo u Srbiji leči se u zdravstvenim ustanovama naše zemlje, a oni u dijaspori u zdravstvenim ustanovama tih zemalja. Monaštvo na Hilandaru, zahvaljujući Hilandarskom lekarskom društvu, svakodnevno ima na raspolaganju po dva lekara.

Oni ne pomažu samo monasima, već su tu i za radnike koji rade na obnovi manastira, kao i za goste.

Za monahe koji imaju ozbiljan zdravstveni problem, a žele da se leče u našoj zemlji, Radojević kaže da uvek pronađu način da budu zbrinuti u bolnicama u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    13. januar 2019 | 14:41

    Zašto država ne uplaćuje poljoprivrednicima penzije nego oni sami sebi plaćaju i socijalno pio porez na kuću zemlju vodoprivradu a dizel sipaju po ceni kao i svi .

  • BigFoot

    13. januar 2019 | 14:32

    Kako obračunavaju pazar? Da li ga predaju? Zašto nemaju fiskalne kase?

  • Mioi

    13. januar 2019 | 14:17

    I umesto skromnog zivota voze S klase i Audije od par desetina hiljada evra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA