Od svih srpskih proizvoda Rusi najviše vole naše jabuke i hulahopke

Na teritoriji Srbije registrovano je 851 firma čiji je većinski vlasnik državljanin Rusije

  • 1

Ruska Federacija je naš četvrti spoljnotrgovinski partner, a prema poslednjim dostupnim podacima, za 11 meseci prošle godine izvoz u Rusiju je iznosio 954,6 miliona dolara što je za četiri odsto više nego u istom periodu 2017.

Uvoz iz Rusije, s druge strane, beleži rast od 30 odsto i do početka decembra prošle godine vredeo je 1,84 milijardi dolara.

Zanimljivo je da pored jabuka koje tradicionalno izvozimo u tu zemlju i koje zauzimaju prvo mesto na listi izvoznih proizvoda Srbije, Rusi na drugom mestu iz naše zemlje najviše kupuju sintetičke hulahop čarape. 

Kada je reč o ostalim proizvodima koje plasiramo na tržište Ruske federacije, na spisku su hartija i karton, lekovi, spoljne pneumatske gume, pumpe, sir, jagode...

U Srbiju iz Rusije stiže nafta i ulja od bitumenoznih minerala, gas, žica od rafinisanog bakra, sirovi aluminijum, kameni ugalj koks, cigarete...

Na osnovu podataka Ministarstva finansija Republike Srbije - Uprava carine, sa Ruskom Federacijom posluje 1.647 privrednih subjekata u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre na teritoriji Srbije registrovano je 851 firma čiji je većinski vlasnik državljanin Rusije, odnosno pravna lica registrovana u Ruskoj Federaciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trta

    16. januar 2019 | 00:14

    U doba Tita sve su voleli. Sada jabuke I hulahopke. Nemamo sta ponudimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA