Dobitnici na lutriji često proćerdaju novac i rasture porodicu: Ovo su najčešće klopke za nove milionere i ideje za ulaganje novca

Psiholozi objašnjavaju da je najlakše proćerdati novac, dok je ozbiljna veština utrošiti ga svrsishodno

  • 11

Nešto više od 6 miliona evra otišlo je sinoć u ruke srećnog dobitnika sedmice na lotou koji je pobedio statistiku, iskoristio 0,0000065 odsto šansi i osvojio glavnu nagradu o kojoj su milioni građana Srbije samo sanjali.

Najnoviji dobitnik sedmice ima 60 dana da se javi Državnoj lutriji Srbije, u suprotnom gubi pravo na nagradu. "Lutrija" dobitniku sedmice isplati novac u celosti, umanjen za porez od 20 odsto, što iznosi oko 4,8 miliona evra. Uplata može da se izvrši na više računa, u zavisnosti od toga šta dobitnik želi.

Stručnjaci upozoravaju najnovijeg srpskog milionera, koji je listić uplatio u Subotici, da mora da ostane čvrsto na zemlji, a većinu para da stavi u banku, ili da ih pametno uloži da "rade za njega".

Ovaj savet ne dolazi iz vedra neba, jer je još u bivšoj Jugoslaviji rađena analiza o tome šta se desilo sa ljudima koji su na igrama na sreću dobili velike sume novca. Ispostavilo se da je samo dvoje ljudi, koji prethodno nisu bili bogati, uspelo da sačuva dobijene pare i konstruktivno ih upotrebi, dok su ih ostali potrošili bez razmišljanja i na kraju ostajali bez dinara.

I jedno svetsko istraživanje pokazuje da čak 70 odsto loto milionera već posle dve godine potroši sav novac od premije, a potom bankrotira, posvađa se sa porodicom i prijateljima, ili čak završi i u zatvoru.

Sedmica je sinoć izvučena, Printksin: RTS

Psiholozi objašnjavaju da kao što ne bi trebalo stupati u brak u početnoj euforiji veze, tako se ni novac ne troši pod emotivnim nabojem.

Psiholog Nikola Mitić objašnjava da je najlakše proćerdati novac, dok je ozbiljna veština utrošiti ga svrsishodno.

- Deluje nam kao da bi nam svima bilo lako kada bismo imali milione, ali za trošenje novca potrebno je znanje, a to znanje mnogi koji žive u siromaštvu nemaju. Drugi problem je što se dobitnici za taj novac nisu namučili i onda nemaju ni osećaj da bi treba "pametno" da ga troše - kaže Mitić.

On objašnjava da dobitnicima zato najčešće popuste sve kočnice i, umesto razumno, novac mahnito troše poneseni nagonima i potrebama.

- Pre nego što počne da troši novac, dobitnik bi trebalo da se smiri, da sačeka dva, tri meseca i da razmisli šta mu je potrebno. Sledeći korak je da dobro promisli kome bi sve mogao da pomogne iz porodice, a tek onda da vidi gde će novac da uloži - priča on.

Vratite sve dugove, sravnite kartice, Foto: Freeimages/Ulrik

VRATITE SVE DUGOVE

Prva stvar koju bi dobitnik većeg novca trebalo da uradi je da vrati sve dugove koje ima, da isplati kredite koje je podigao, sravna kreditne kartice i da bude na nuli.

Uložite u zlato, Foto-ilustracija: Foter/BullionVault

ULOŽITE U ZLATO

Investiranje u zlato i ostale plemenite metale je vekovima jedan od najboljih načina za očuvanje vrednosti novca.

Kupite nekretnine, Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop, pixabay.com

KUPITE STANOVE

Kupovina nepokretnosti dobar je način da se uloži "višak" novca i da taj novac radi za nas. Od iznajmljivanja stanova obezbeđuje se delimičan ili potpuni povraćaj uloženog, a u najmanju ruku, obezbeđuje dodatne prihode svakog meseca.

ULOŽITE U POSLOVNI PROSTOR

Kupovina poslovnog prostora možda je i najbolji način da se uloženi novac povrati, ali glavno pravilo je da investitor pored svog kapitala, isto toliko novca pozajmi od banke. Kancelarije će iznajmiti, a od rente otplaćivati ratu i živeti bez briga, jer su kirije za poslovne kvadrate znatno više od stambenih.

Uplatite životno osiguranje, Foto: A. Nalbantjan

UPLATITE ŽIVOTNO OSIGURANJE

Deo novca investirajte u polisu životnog osiguranja za vas i članove porodice sa isplatom dividende. Tu je korist dvostruka, osiguravate život i obezbeđujete prinos u obliku kamate, koja se zajedno sa ulogom može isplaćivati kao sigurna penzija.

POKRENITE NEKI BIZNIS

Iako je prvi impuls da date otkaz i više nikada ne radite, posle nekog vremena to će vam postati dosadno. Zato deo novca treba investirati u poslovne poduhvate. Krenite od malih ulaganja u dobru ideju i polako razvijajte posao.

Nađite brokera i uložite novac na berzi, Foto: pixabay.com

INVESTIRAJTE NA BERZI

Brokeri ulaganje u akcije savetuju ljudima koji su spremni da čekaju zaradu, a kao sigurnu investiciju navode štedne zapise i obveznice stare devizne štednje.

ULOŽITE U DRŽAVNE HARTIJE

Državne hartije od vrednosti smatraju se jednim od najsigurnijih oblika ulaganja, jer iza njih stoji država. One se prodaju na aukcijama koje organizuje Uprava za javni dug, a onaj ko želi da ih kupi mora da spremi minimum 5.000 evra ili 50.000 dinara. Osim toga, za ovu vrstu nadmetanja potrebno je angažovati brokera kojima se plaća privizija do jedan odsto, a kamate zavise od perioda na koji se zapisi puštaju.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    16. januar 2019 | 20:53

    Dobio Mujo 7 na lotou,kaže Fati:Fato pakuj se,dobio sam 7 na lotou.Fata:Gdje ćemo, na more ili planinu? Mujo:Ne interesuje me,samo mi izlazi iz kuće!

  • XYX

    16. januar 2019 | 20:40

    A ništa ne kažu koliko su ljudi bili reketirani od mafijaša?

  • DARKO 100%

    16. januar 2019 | 20:31

    Bogatas se i u tudjini oseća kao kod kuce, a siromah je tudjin i u svojoj kuci.!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA