≫ 

#10 yearschallenge srpske ekonomije: Gde smo bili 2009. godine, a gde smo sada (TABELA)

2009. godine izvoz je smanjen, nezaposlenost je počela da raste, stanje javnog duga je bilo loše, a fabrike devastirane

Planetarno popularni internet izazov "10yearschallenge", u kom korisnici društvenih mreža objavljuju svoje sadašnje fotografije i one od pre deset godina, poslužio nam je kao inspiracija, pa smo rešili da istražimo kako je ekonomija naše zemlje izgledala pre jedne decenije, a kako izgleda danas.

Profesor Ekonomskoh fakulteta Ljubodrag Savić objašnjava nam da je 2009. godine naša zemlja izgledala prilično loše.

- Tada se nije znalo koji je pokazatelj gori. To je bila prva godina ekonomske krize u Srbiji. Tada je došlo do pada BDP-a od 3,1 odsto i to po zvaničnim statistikama, dok su neki procenjivali da je pad bio i dvostruko veći. Ako uzmemo da je pre toga stopa rasta bila oko 5,9 odsto, to je bio ozbiljan pad. Posebno je na udaru bila industrijska proizvodnja koja je pala za 12,3 odsto - objašnjava Savić.

Te je godine izvoz smanjen, a nezaposlenost je počela da raste, stanje javnog duga je bilo loše, a fabrike devastirane.

Tabela: Telegraf.rs

- Srbija se našla u epicentru Svetske ekonomske krize i pored procene nekih ministara da kriza ne samo da neće pogoditi Srbiju, već da će biti naša šansa - priča Savić.

A deset godina kasnije?

- Danas je najvećim delom rast utemeljen na dolasku stranih investitora. To je oporavilo stopu rasta BDP, povećalo izvoz, smanjilo stopu nezaposlenosti - priča Savić.

Iako je pred krizu učešće duga bilo u najnižem nivou, srpske finansije došle su u veliku krizu 2014. godine, a mere štednje dale su efekte i stanje je poprilično sanirano i stabilno.

- Počeli smo da ostvarujemo stope rasta iz pretkriznog perioda, ali je to sve još rovito. Ipak, imamo privredni rast, inflacija je niska više godina, imamo stabilan kurs i sve to uprkos pet, šest ekstremnih godina - dve sušnee i jedne sa ekstremnom poplavom - zaključuje Savić.

VIDEO: Šta je to ekonomija hrane? Odgovor na ovo pitanje nalazi se na univerzitetu Singidunum

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Todor

    21. januar 2019 | 22:08

    Predsednik Aleksandar Vučić je spasao Srbiju od bankrota i omogućio da možemo da budemo regionalni lider u dovođenju investitora.

  • Aleksa

    21. januar 2019 | 22:06

    Iskreno ne zelim da se secam tog perioda iz 2009.godine, dok sam studirao i dok su moji roditelji jedva sastavljali kraj sa krajem, da mi daju novac za knjige, prevoz, ispite... uzasno vreme.

  • Tata

    21. januar 2019 | 22:30

    Iskreno mnogo bolje ali to je do Vlade i Vlasti kako se tada radilo i kako se radi sad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA