• 8

Čak i razvedeni supružnik ima pravo na porodičnu penziju: Iznenadićete se kad vidite ko sve ispunjava uslove za to

Porodična penzija poseban je deo socijalne politike

 • 8
Penzija ilustracija, penzioneri, starost, starci, pare, novac, dinari

Foto-ilustarcija: Profimedia/Alamy, A. Nalbantjan

Porodična penzija predstavlja deo socijalne politike više nego što je to penzija u klasičnom stilu, jer penzija pripada pojedincu i obustavlja se prilikom njegove smrti. Međutim, kako je u nekim slučajevima penzija jedini izvor prihoda porodice, supružnik može da ostvari pravo na porodičnu penziju.

Preživeli bračni drug i deca

Ona se isplaćuje preživelom bračnom drugu ili potomcima, pod uslovom da se oni redovno školuju, odnosno najduže do navršene 26. godine u slučaju redovnog pohađanja fakulteta. Oni nemaju pravo da primaju drugu penziju ili da rade za iznos veći od minimalnog iznosa za plaćanje doprinosa, jer im se u tom slučaju penzija oduzima.

Iznos porodične penzije zavisi od broja članova porodice i iznosi 70 odsto za jednu osobu, a 100 odsto od penzije preminulog ako je iza sebe ostavio najmanje četiri člana najbliže porodice. Iako postoje brojne dileme ko sve ima pravo na porodičnu penziju i u kojim slučajevima, iz Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) tvrde da pravo na porodičnu penziju ne može da zastari, ali se moraju ispuniti osnovni zahtevi kako bi se ona isplaćivala.

Važeći zakon o penzionom i invalidskom osiguranju garantuje da porodična penzija može biti ponovo aktivirana čak i u slučaju kada nastupi pauza u njenom isplaćivanju usled neispunjavanja uslova nekoga od članova primarne porodice. Pravo na porodičnu penziju imaju članovi umrlog osiguranika koji je navršio najmanje pet godina staža osiguranja ili je ispunio uslove za invalidsku penziju.

Razvedeni supružnici

Ukoliko je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalno oboljenje, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža tog lica. Bračni drug može da koristi porodičnu penziju uz dete, koje je korisnik porodične penzije, ako obavlja roditeljske dužnosti prema njemu. Takođe, ako u roku od godinu dana posle smrti supružnika postane potpuno nesposoban za rad. Razvedeni bračni drug ima pravo na porodičnu penziju ako mu je sudskom presudom dodeljeno izdržavanje, za onoliko vremena koliko je u presudi naznačeno. 

Ako je umrli osiguranik korisnik penzije u trenutku zaključenja braka navršio 65 godina života (muškarac), odnosno 60 godina (žena), bračni drug može steći pravo na porodičnu penziju pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine. Prema poslednjim izmenama zakona 2011. godine, bilo je predviđeno da se granica za ostvarivanje prava na porodičnu penziju svake godine podiže za šest meseci sve do 2017. godine. Supruga ima pravo na porodičnu penziju sa navršene 53 godine života, pod uslovom da je u momentu smrti supružnika imala najmanje 45 godina života.

Vanbračna zajednica

Sa druge strane, suprug može primati porodičnu penziju ako je u momentu smrti supruge imao najmanje 58 godina života. Ako je neko višestruki udovac ili udovica to mu ne uskraćuje pravo da odluči od kog pokojnog bračnog druga će primati porodičnu penziju.

Kako za "Politiku" kažu u PIO fondu, zakon omogućava korisniku da se, po sopstvenom izboru, opredeli za jedno od pripadajućih prava, odnosno, da izabere povoljniju penziju koju će primati. Osnov za ostvarivanje prava na porodičnu penziju je isključivo bračna zajednica.

Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju, nezavisno od toga koliko je trajala vanbračna zajednica. Ovo pravilo, međutim, ne važi za decu rođenu u vanbračnoj zajednici, koja su u svojim pravima potpuno izjednačena sa decom rođenom u braku.

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ђ

  23. januar 2019 | 16:02

  Имамо право на све када овако читамо све дивно и бајно када уђеш у релизацију права е онада саопштење те неможе такоте неможе о вако погрешно сте схватили заксон

  25
  3

  Podelite komentar

 • gorski

  23. januar 2019 | 15:13

  Vec smo mnogo iznenadjeni

  14
  0

  Podelite komentar

 • Тодорић

  23. januar 2019 | 19:54

  Мој син је примао очеву пензију,али мени нико није ни споменуо да ја могу да је наследим,па чак ни адвокат...толико...

  11
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA