≫ 

Živimo od dijaspore: Čak 3.1 milijarde evra poslali su u Srbiju rođaci iz inostranstva tokom 2018. godine

Kada se uračuna i novac koji su poslali preko nekoga ili lično, ta je suma mnogo veća

  • 8

Protekle godine rođaci iz inostranstva u Srbiju su poslali 3,1 milijardu evra. U to nije uračunato ono što pošalju nezvaničnim kanalima – preko prijatelja, autobusima ili donesu lično. U Narodnoj banci kažu da je priliv deviznih doznaka bio veći nego prošle godine, ali i najveći od krizne 2008.

Evri, ali sve više i dolari, švajcarski franci, norveške krune, dolaze iz svih krajeva sveta. Iz zemalja u okruženju stižu autobusima ili u džepovima, retko preko računa.

Iz inostranstva stižu evri, a sve više dolari Foto: Images_of_Money / Foter / CC BY, Flickr/401(K) 2013

Neki od Požarevljana sa kojima je reporterka RTS-a razgovarala kažu da su godinama tako dobijali novac. Zbog provizija, biraju da ne primaju novac preko računa.

- Ja nisam slala, idem direktno tamo kad mi treba - rekla je jedna od građanki.

U menjačnici kažu da se sve više novac iz inostranstva šalje i preko agencija i da je taj promet 2018. bio veći za petinu.

Živimo od dijaspore, a i država se raduje Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Primećeno je da je prošle godine došlo mnogo više novca iz inostranstva putem platnih institucija. Novac su većinom slali naši državljani svojim rođacima i prijateljima koji žive u Srbiji -  kaže radnik u menjačnici Milan Tadić.

Voli i država naše rođake iz inostranstva, jer njihove devizne doznake ublažavaju i državne minuse, kakav je deficit platnog bilansa.

- Ovim mi jednim delom pokrivamo taj deficit i nismo prinuđeni da se na neki drugi način zadužujemo ili da prodajemo neke kompanije i privlačimo neke druge forme ulaza kapitala u zemlju - objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubješić.

Srbija je među deset zemalja koje imaju najveće devizne prilive od rođaka u inostranstrvu. Najdarežljiviji su oni iz Nemačke i Švajcarske, ali i Amerike i Rusije.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. januar 2019 | 08:30

    A NAJGORE NAM JE VEC 4 DECENIJE KAD DODJEMO DO NASE GRANICE LEPE NASE SRBIJE -POCNE IZIVLJAVANJE VLASTI -MILICIJE I CARINE !!!! A JOS I VISECASOVNO CEKANJE NA GRANICI JE UZAS!!! JEDINO SE KULTURNO PONASAJU NA AERODRUMU!! O KONZULATIMA I AMBASADAMA CEMO DRUGI PUT!!

  • ortodox RS

    24. januar 2019 | 09:02

    Mi vec odavno ne zivimo.Ovo je grcevito prezivljavanje.

  • Kako stvari stoje

    24. januar 2019 | 05:25

    Mora da je mnogo vise novca.isto tako izgleda da nije dijaspore mogli bi da se slikaju drzava i politicari.bankrotirali bi odavno i propali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA