15

Preko 600 privrednika na forumu Srbija-Slovenija: Zakazano više od 450 razgovora (FOTO) (VIDEO)

Među prisutnima na forumu su veliki srpski investitori u Sloveniji, kao što su Comtrade, MK Grupa, Moji brendovi i Nektar

Forum Srbija, Slovenija
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundzic

U interesu Srbije je da povećamo trgovinsku razmenu sa Slovenijom koja je do sada premašila milijardu evra, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavio otvaranje predstavništva PKS u Sloveniji.

Na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Slovenija u Beogradu, kome je prisustvovalo 600 poslovnih ljudi, Čadež je rekao da je otvaranje predstavništva PKS u Sloveniji rezultat višegodišnje saradnje.

Najavio je i da će Privredna komora Slovenije početkom 2020. otvoriti svoje predstavništvo u PKS.

Čadež - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Čadež je podsetio da slovenački investitori u Srbiji zapošljavaju više od 25.000 ljudi, što je, kako je ocenio, velika stvar, i naveo da je trgovinska razmena prošle godine iznosila 1,3 milijarde evra.

Od današnjeg skupa očekuje da više slovenačkih investicija u Srbiji.

- U Srbiji možete da računate na dobru podršku, dobre poslovne rezultate i profit - poručio je Čadež slovenačkim privrednicima.

Kako je naveo, na današnjem skupu okupilo se više privrednika nego na oba prethodna foruma održana u Ljubljani i Beogradu, što pokazuje koliki je zajednički interes za uspostavljanje i unapređenje poslovne saradnje.

Skup je i prilika, dodao je Čadež, za kompanije da se predstave i uspostave saradnju.

Među prisutnima na forumu su, podsetio je, veliki srpski investitori u Sloveniji, kao što su Comtrade, MK Grupa, Moji brendovi i Nektar.

Čadež - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

- Prvi put imamo najveći broj privrednika iz oblasti IT industrije, inovativnih tehnologija i turizma. Za danas je zakazano više od 450 B2B razgovora - rekao je Čadež.

Naveo je i da srpski investitori koji uspešno rade u Sloveniji nameravaju da šire poslovanje, te da očekuje da će biti sve više slovenačkih investitora u Srbiji.

Na poslovnom forumu su se obratili i predsednici Srbije i Slovenije, Aleksandar Vučić i Borut Pahor, kao i predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup.

SASTANAK PRIVREDNIKA POTVRDA DOBRIH ODNOSA

Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup ocenio je da poslovni forum "Srbija- Slovenija - Digitalizacija ekonomije i države", potvrđuje istorijsku saradnju dve zemlje i dokazuje da ne moraju samo velike sile poput Nemačke, Rusije ili SAD da budu generatori razvoja.

- Zahvaljujem se Srbiji i srpskoj ekonomiji za istorjsku naklonost prema Sloveniji, ponosni smo na našu saradnju kao i na razvoj ljudskih i ekonomskih odnosa. Dokazali smo da motori razvoja nisu samo velike sile, Rusija, Nemačka ili SAD. Međutim, navjeći deo odgoornosti za razvoj ostaje na nama, na razmenih dobrih praksi - rekao je Gorjup.

Prema njegovim rečima, stalnim inoviranjem poslovnih modela jačaju se i razvijaju ekonomije dve zemlje.

- Ovaj skup smatram kao manifestaciju poslovnog interesa velike zajednice malih, srednjih i velikih kompanija koje su prošle godine ostvarile više od 1,5 milijardi evra međusobne robne razmere i time potvrdile mesto Srbije i Slovenije na našim listama top deset najznačajnijih ekonomskih partnera - ocenio je Gorjup.

Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Predsednik SPK podsetio je da su slovenačke kompanije u srpsku privredu uložile više od milijardu evra investicija, jačcajući time i srpsku izvoznu ekonomiju i otvarajući više od 20.000 radnih mesta.

On je izrazio zadovoljstvo rastom interesa srpske ekonomije za investiranje u Sloveniju.

- Uvoz iz Srbije je u porastu, a ostvarili smo i preko 200 miliona direktnih investicija - kazao je Gorjup.

Prema njegovim rečima, danas će dostignuća srpske i slovenačke saradnje predstaviti NLB banka.

- U direktnoj razmeni mišljenja i predloga, govorićemo o budnosti i neiskorišćenim potenicijalima saranje, digitalizacijji, cirkularnoj ekonomiji koja je nužnost današnjice i turizmu koji bi mogao biti veća stavka u našim nacionalnim bilansima - rekao je Gorjup.

Izrazio je očekvanje da će se pojaviti i nove poslovne ideje i uspostviti nove oblasti saradnje i pozvao učesnike skupa da posete Sloveniju, bilo turistički bilo poslovno, jer je to prilika da se sklopi neki novi posao.

NAPRAVILI SMO DOBAR POSLOVNI AMBIJENT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, otvarajući poslovni forum Srbija-Slovenija “Digitalizacija ekonomije i države”, da je Srbija, i pored do sada sprovedenih reformi, daleko od idealnog, te da se mora posebno posvetiti pitanju vladavine prava i efikasnosti pravosuđa.

Vučić je, pozivajući slovenačke privrednike da ulažu u Srbiju, rekao da je srećan što je u poslednjih deset godina trgovinska razmena Srbije I Slovenije povećana za čak 2,5 puta.

- Odnosi Srbije i Slovenije su veoam važni. Uveren sam da možemo u budućnosti uvećamo investiciona ulaganja, ali i trgovinsku razmenu - rekao je on.

Vučić na otvaranju Foruma - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

- Mi smo, u ekonomskom smislu, a o tome govore brojevi koji su jedini objektivan kriterijum, u boljem stanju. Posle ekonomskih reformi, zakona o radu, fiskalnih mera uspeli smo da promenimo trajektoriju javnog duga od dramatično rastućeg da ga spustimo na 50 odsto. Kada sam postao premijer naš javni dug bio je na 79 odsto. Uspeli smo da budemo barem na Zapadnom Balkanu šampioni po privlačenju stranih direktnih investicija. Tako smo 2017. privukli čak 57 ukupnih investicija u region, a 2018. to će biti i 60 odsto, kada dobijemo konačne podatke - ukazao je Vučić.

Rekao je da i dalje nismo saasvim zadovoljni i da ima još mnogo posla, ali da je pošlo za rukom da se napravi prilično dobar ekonomski ambijent.

Podsetio je na subvencije koje srpska država omogućava investitorima, od poreskih olakšica, preko izvođenja infrastrukturnih radova do subvencija po zaposlenom I dodao da sve te subvencije mogu da idu do 50 odsto od ukupne investicije.

Tim subvencijama, konstatovao je, imali smo posebno uspeha u privlačenju nemačkih, ali i drugih investitora iz EU.

Vučić na Forumu - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Vučić je podsetio da je trgovinska razmena Srbije sa EU 61 odsto, a kada se tome dodaju i zemlje regiona koje se nalaze na evropskom putu onda dostiže gotovo 90 odsto.

Naglasio je da Srbija mora još posebno da se posveti vladavini prava I efikasnosti pravosuđa.

- Daleko smo od idealnog i dalje smo veoma siromašna zemlja koja ima manji BDP od Slovenije, ali stopa rasta od 4,5 odvoljno dobro pokazuje na kakvom putu se nalazimo i kakavi su trendovi u Srbiji - istakao je Vučić.

On se zahvalio srpskim privrendicima što su u tako velikom broju došli na poslovni forum i preneo da je redak slučaj da se ovoliki broj srpskih rpivrednika okupi, te dodao da je čak na forumima sa snažnijim zemljama i ekonomski veći bilo manje, što jasno pokazuje interesovanje za slovenačko tržište.

Rekao je da želi da vidi više investicija u Sloveniji iz Srbije i obećao da će, sledeći put kada poseti Sloveniju ponovo obići jednu srpsku kompaniju.

Slovenačkim preduzetnicima je poručio da su dobrodošli u Srbiju, podvukavši da se ne radi samo o kurtuaznoj rečenici, već iskrenom prijateljstvu i osećaju bliskosti sa Slovencima.

- Potpuno sam siguran da ovde mohžete više zaraditi nego u nekim drugim zemljama regiona i Evrope - rekao je Vučić izrazivši zadovoljstvo što je preko 1. 600 kompanija iz Slovenije investiralo u Srbiju.

- Odnosi dve zemlje su dobri. Ne možemo da kažemo da smo uvek oko svih pitanja saglasni. Biće uvek neko od političara koji će ustati na levu ili desnu nogu, koji će dati neku izjavu, ali naši odnosti, ukupno gledano su dobri  - dodao je on.

MIR I SUGURNOST SU PREDUSLOV ZA POSLOVANJE

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da političari moraju da učine sve kako bi se produbio procesu pomirenja među narodima zemalja bivše Jugoslavije i kako bi u Jugoistočnom delu Evrope obezbedili poslovanje koje će biti učinkovito i koje će dati rezultate koje građani očekuju.

Pahor je na poslovom forumu Srbija-Slovenija u Beogradu rekao da je potrebno prevazići političko nasleđe.

- Odlučili smo da ćemo ne samo jačati bilateranu saradnju već učiniti sve što možemo što je u našoj moći kako bismo obezbedili mir sigurnost, a na taj način i odgovarajuću sredinu za poslovanje - rekao je Pahor.

Pahor - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

On je kazao i da nije uveren da Zapadni Balkan mora da bude prostor konflikata koji se ne mogu prevladati.

- U situaciji kada je smanjena politička volja EU da se širi, kada postoji sumnja u mutilte i kada se ugovori ne poštuju ovaj deo Evrope pokazuje žilavost da rešava probleme - kazao je Pahor.

On je kazao i da podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da reši probleme Kosova i da normalizuje saradnju kako bi mladi videli svoju budćnost na ovom prostoru.

Pahor je rekao da je Slovenija važan investitor za Srbiju i obrnuto i da je važno da dve vlade rade na unapređenju političkih odnosa kako bi omogućile pravnu sigurnost i poslovno uspešnu politiku preduzeća koje saradjuju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Marko Čadež, PKS, Poslovni forum, predsednik Slovenije, Predsednik Srbije, Privredna komora Srbije, Slovenija, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • D
  Dakki

  Mozemo ocekivati ulaganja i nove investicije.

 • Z
  zarkokoric78

  Srbija je postala otvoreno trziste koje uvek vidi nove sanse za ulaganja, sto ovih 600 privrednika na forumu i dokazuju.

 • R
  Rade

  Udruzen i jedinstven region!

Ovo je TOP 10 najvećih donatora u Srbiji: Privrednici najšire ruke, daju i po nekoliko stotina hiljada evra za opšte dobro

Ugostitelji definitvno traže da bakšiš postane obavezan deo računa: Inicijativa stigla u ministarstva, a ovo je iznos koji traže

Oglasio se Huavei posle odluke Gugla

Cena kvadrata skače na neverovatnih 5.000 evra: U ovom gradu više neće moći da niču nove zgrade, ni kuće neće smeti da budu visoke

Južni krak Koridora 10 zvanično otvoren za saobraćaj! Vučić sa platoa mosta "Vrla" poručio: Ovo nadilazi naše snove (FOTO) (VIDEO)

Telekom Srbija osnažuje i pokreće IT preduzetnike

Sve je spremno za veliko otvaranje poslednjeg dela Koridora 10: Od sutra auto-putem kroz Grdeličku klisuru

Od centra Čačka do Lučana uskoro za 10 minuta: Predsednik Srbije najavio nove projekte (FOTO) (VIDEO)

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege, Vučić najavio: Već od Svetog Nikole otvaranje nove deonice Koridora 11 (FOTO) (VIDEO)

Od 1. jula svako jaje imaće na ljusci odštampanu "ličnu kartu", brojeve i slova, a ovo je njihovo značenje

Nagrada "Moj izbor": Pošta Srbije omiljeni domaći brend, već dve godine zaredom. Postekspresu pripalo drugo mesto

Brnabić na sastanku sa šefom Misije MMF: Očekivani rast BDP-a za ovu godinu, ostaje 3,5 odsto

Nikad jeftinije povratne karte do Rima, Tivta, Bolonje, Frankfurta... Od sutra do najvećih evropskih gradova za 48 evra

Nacionalni tim za spas sela Srbije: Hočevar i katolička crkva pomažu da oživi zadrugarstvo

Folksvagen je izgleda odlučio gde će biti nova fabrika kojoj se i Srbija nadala

Srbija jedina u ovom delu sveta: Startap ekosistem Beograda i Novog Sada izdvojen na svetskoj mapi

Veliki prostor za intenziviranje privredne saradnje: Gradonačelnik Novog Sada razgovarao sa ministrom privrede Nižegorodske oblasti (FOTO)

Kamen temeljac za projekat od 90 miliona dolara, u kampusu će moći da radi više od 4.200 ljudi (FOTO)

I zgrade dišu, a i Beograd dobija jednu takvu

Najveća turistička flota na Jadranu vredi 269 miliona evra, a u ovom mestu svaki 4. stanovnik ima svoj kruzer

1.518 izlagača iz 32 zemlje: Otvoren 86. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Posao iz snova u Srbiji: Dođeš "u kancelariju", legneš i dremneš 8 sati, pa dobiješ platu 100.000 dinara

Potpisan ugovor o privatizaciji Luke "Novi Sad"

Završena integracija Vojvođanske banke i OTP Banke Srbija

Okončan štrajk: Đorđević i sindikati Republičkog geodetskog zavoda potpisali sporazum

8 mitova o startapima

Poskupljenje struje: Evo koliko ćete sada vi plaćati račun, i je li i dalje kod nas najjeftinija električna energija

Ako sanjate o "američkom snu" možda ga i ostvarite - ali u Danskoj

Objavljena fotografija dolara sa greškom i priznali su da je ima na još 46 miliona novčanica: Da li primećujete u čemu je problem?

Neverovatan poduhvat na Islandu: Nedaleko od Severog pola rašće banane, a umesto sunca grejaće ih vulkanska toplota

Andrija je dobio zlatnu medalju za svoje vino: Sin je našeg čuvenog producenta i najbolji student u poslednjih 25 godina! (FOTO)

Jagodinske firme traže 200 radnika, a ovi poslovi se nude

U Srbiji još malo neće imati ko da održava puteve, zida zgrade i radi stolariju: Dnevnice i do 100 evra zbog nedostatka radnika

Oglasila se Komercijalna banka povodom tvrdnji o kupovini od strane Raiffeisena

Srpski eksperti modernizuju svetske avio-kompanije

Kinezi stižu u Niš! Planirano zapošljavanje 1.000 radnika: Još jedan Memorandum potpisan u Predsedništvu (FOTO)

Pitali ste nas, evo odgovora: Kako odabrati kvalitetno meso i mesne prerađevine?

Nedostaju ove zanatlije, radnicima čak skaču i dnevnice, a u NSZ se čak 95.000 njih vodi kao nezaposleno

Sberbank Srbija želi da i Vama bude super

UNIQA i u 2018. godini čvrsto u vrhu tržišta osiguranja

Polovinu državnog budžeta napunila Uprava carine: Nikad više zaplenjene nafte, derivata, deviza, droge i zlata

Otkako je Priština centralnoj Srbiji uvela takse, dve susedne zemlje su od toga debelo profitirale

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima