≫ 

Zašto nam trgovci uzimaju 5 dinara za kesu i gde zaista idu sve te pare?

Ne postoji nikakava obaveza trgovinskih lanaca da sredstva od kesa uplate u bilo koje državne fondove

  • 24

Ni dve nedelje nakon što su u nekim od najvećih trgovinskih lanaca kese poskupele sa 2 na 5 i 7 dinara, strasti se ne stišavaju. Građani koji su bez mnogo buke prihvatili pređašnju cenu sada bučno reaguju i pitaju - gde ide novac koji im se uzima pod izgovorom zaštite životne sredine.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 8.000 tona plastičnih kesa. Trgovci se hvale da je od početka naplate plastičnih kesa njihovo korišćenje smanjeno za 65 odsto. To znači da samo trećina kupaca i dalje uzima kese. Ako pođem od sebe, zaključiću da se među onima koji i dalje kupuju kese nalaze oni koje na to primora sopstvena nesmotrenost.

Pored svih stvari na koje mislimo kada ujutro polazimo na posao ne stignemo da pomislimo da ćemo u povratku sa istog možda morati da skoknemo do prodavnice i da bi bilo dobro da pored kišobrana, rokovnika, olovaka, doručka i rukavica u torbu spakujemo i platneni ceger. Još je jedna situacija u kojoj nam jedan ceger ne rešava stvar, a to su velike, mesečne kupovine koje ne prolaze bez nekoliko kesa.

U isto vreme, trgovci koji štite životnu sredinu naplatom kesa od 2 do 7 dinara, nisu na odeljenje voća i povrća stavili papirne kese, a mesne prerađevine i dalje pakuju u najlon papir i plastične kutijice, pa se dešava da uzmemo po kesu za luk, šargarepu, banane i jabuke, a da onda te četiri plastične kese stavimo u platnenu torbu.

Voće i povrće pakuju nam u kese koje se ne naplaćuju, Foto-ilustracija: Pixabay

Mnogi su napali trgovce što nam dele lekcije o zaštiti životne sredine koje sami ne poštuju, dok novac zarađen od kesa mnogi i ne ulažu u ekologiju, već ga računaju kao profit.

U kompaniji Delez Srbija kažu da je cena promenjena u skladu sa novom regulativom Evropske unije i Odlukom Grada Beograda, a sa ciljem daljeg smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih kesa.

- U narednom periodu ćemo raditi i na smanjenju količina plastike u ambalaži proizovda naše privatne robne marke, smanjenju upotrebe plastičnih proizovda koji su za jednokratnu upotrebu i većoj primeni plastike koja se može kompostirati - kažu u ovoj kompaniji.

Ipak, u Ministarstvu zaštite životne sredine kažu za Telegraf da ne postoji nikakava obaveza trgovinskih lanaca da uvedu naplatu plastičnih kesa, kao ni obaveza uplate tih sredstava u bilo koje državne fondove.

- O tome odlučuju isključivo predstavnici trgovinskih lanaca, i to je stvar njihove dobre volje i unutrašnje organizacije. Međutim, verujemo da postoji spremnost trgovinskih lanaca da prikupljena sredstva ulože u različite aktivnosti i mere za zaštitu životne sredine - kažu u Ministarstvu.

Oni napominju da akcija trgovaca ima efekte. 

- Sa aspekta zaštite životne sredine, pre svega, od najvećeg je značaja konkretan rezultat naplate plastičnih kesa u trgovinskim lancima - da je za 65 odsto smanjena upotreba plastičnih kesa, i time negativan uticaj na životnu sredinu - objašnjavaju u Ministarstvu.

Trgovci objašnjavaju da je nova, viša cena kesa u prodavnicama smanjila potrošnju za dodatnih 10 procenata.

VIDEO: Smrt zvana plastična kesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hsldzz

    30. januar 2019 | 11:50

    Ja necu da ih platim pogotovo ako ima njihova reklama na kesi! Ako hoce da ih reklamiram nek onda daju kese dzabe. A ne i da ih platim i da ih reklamiram! Necu i to je moj stav!

  • Sale X

    30. januar 2019 | 12:29

    Ako već štitite životnu sredinu prodajte nam papirne kese za 5 dinara. Ovo što radite je lopovluk.

  • AL 001

    30. januar 2019 | 12:53

    Naravnobda su se trošile kese kada su na pijacama bile MAXI kese. Prodaju kese poslovođe ili neko od zaposlenih ili sama kompanija prodavcima sa pijaca i raznim preprodavcima i onda odjednom velika potrošnja. Pre svega nigde u inostranstvu nije cena kese kao kod nas pogotovo ako se uzme u obzir njihov standard u odnosu na naš. Sa druge strane tolike su im marže pogotovo uzevši u obzir da nekoliko kompanija drži maltene monopol da bi bilo sramota još i kesu da naplaćuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA