≫ 

Rok za prijavu stvarnih vlasnika ističe za dva dana: U problemu 70.000 firmi, udruženja, zadruga i fondacija, preti im ogromna kazna

Vlasnici firmi smatraju da im je dat prekratak rok, jer je mesec dana premalo vremena da se svi prijave

  • 1

Oko 100.000 firmi, udruženja, zadužbina i fondacija evidentiralo je svoje stvarne vlasnike preko aplikacije APR, dok za preostalih 70.000 rok ističe krajem sutrašnjeg dana.

U Agenciji za privredne registre kažu za Telegraf da je u sistemu Centralne evidencije stvarnih vlasnika trenutno u postupku evidentiranja 30.000 firmi, dok je 70.000 njih već završilo ceo postupak.

- Ukupno, više od 100.000 subjekata se evidentiralo, njih 58.200 su privredna društva, a ostalo su udruženja, zadužbine i fondacije, privatne ustanove. To su sve subjekti koji imaju obavezu da se upišu u ovu evidenciju, kao i privredna društva u likvidaciji, zadruge, ogranci stranih privrednih društava... - pričaju za Telegraf u APR.

Stvarnog vlasnika ukupno bi trebalo da evidentira oko 170.000 privrednih subjekata, što znači da oko 70.000 njih ima još dva dana za ovu obavezu. Onima koji probiju rok preti kazna od 500.000 do dva miliona dinara.

Mnogima aplikacija za prijavu ne radi kao pdmazana, Printskrin: APR

Vlasnici firmi smatraju da im je dat prekratak rok, jer je mesec dana premalo vremena da se svi prijave.

- Mesec dana u januaru i nije mesec dana. Ako uzmemo u obzir praznike, ispada da je ostavljeno 20-ak dana da više od 100.000 firmi ispuni ovu obavezu - priča vlasnik jedne knjigovodstvene agencije Aleksander Segedi.

On objašnjava da sama procedura traje tri minuta i da prijava ne bi bila problem da je server aplikacije dovoljno jak da izdrži "najezdu" tolikog broja firmi.

- Poslednjih dana dešava nam se da ne možemo satima da se evidentiramo, jer aplikacija baguje i ne radi kako treba. Po 15 puta unosimo isti podatak, a onda nas sistem izbacuje jer je preopterećen. U tri ujutro sistem radi fanstastično - priča Segedi i dodaje da su sinoć dobili obaveštenje da neće biti produžetka roka.

Svi vlasnici moraju da se evidetiraju u APR, Foto: Pixabay

U APR-u kažu za Telegraf da bi za sve tehničke probleme korisnici trebalo da se obrate tehničkoj podršci u APR.

- Svi koji imaju neki problem trebalo bi da pošalju mejl sa problemom na sd@apr.gov.rs. amo u toku jučerašnjeg dana, od 7 do 13 sati, 6.000 subjekata se evidentiralo i još oko 30.000 radi u aplikaciji, tako da aplikacija radi - kažu u APR.

Kako bi izašli u susret onima koji imaju problema sa prijavom, korisnička podrška APR-a radiće dana si sutra do 20 sati.

A da li će rok za prijavu biti produžen?

- Agencija za privredne registre ne odlučuje o tome - kažu za Telegraf.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. januar 2019 | 12:25

    Da, da posaljem zahtev a oni odbiju i posalju imajte razumevanja. Petsto hiljada kazna do dva miliona a zajebavaju nas, treba da stave prst na celo i razmisle o njihovom bezobrazluku. Nije to mala cifra da se igra neko, trebalo bi dobro da razmisle posle takve odluke!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA