≫ 

Oko 1.000 sela u Srbiji nema nijednu prodavnicu: Crne prognoze kažu da će se ovaj trend nastaviti

A, ako se nešto ne promeni, ovakvih slučajeva biće sve više

  • 12

U 1.000 sela u Srbiji nema trgovinske radnje i taj trend će se nastaviti, ako ne bude podsticaja.

Na to su upozorili privrednici na Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o trgovini u Privrednoj komori Srbije (PKS). Predstavnici Ministarstva trgovine razgovaraju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o mogućnosti da se obezbede sredstva iz kredita za opstanak malih prodavnica u selima Srbije.

U selima nema prodavnica Foto: Flickr/Walmart Corporate

Nacrtom zakona definisano je da Vlada Srbije može odrediti podsticajne mere, a specijalni savetnik ministra trgovine Vladimir Matović rekao je da je teško naći kreditne linije za tu vrstu podsticaja. Zato se, kaže, o podršci podsticajima malim prodavnicama vode razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Tokom javne rasprave u PKS, predstavnici sektora trgovine upozorili su na značaj uvođenja obaveze stavljanja bar koda na sve proizvode. Kako se novi zakon donosi posle devet godina važenja starog, u Nacrtu su regulisani i novi načini elektronske i trgovine na daljinu.  U predloženom zakonu se određuje da se deklaracija proizvoda mora na "jasan, lako uočljiv i čitljiv način" učiniti dostupnom na srpskom jeziku.

U mnogim selima više i nema ko da kupuje Foto: Telegraf

Cene će i dalje biti isticane u dinarima, osim u trgovini u sektoru turizma, kada se posluje sa inostranstvom, kao i elektronskoj trgovini softverom i digitalnim proizvodima, kada se izvozi IT tehnologija.

Elektronska trgovina ka Srbiji, kako je predloženo, moraće da ima opcionu valutu - pa će potrošač moći da bira koju cenu želi da vidi. U sektoru trgovine radi 19 odsto zaposlenih u Srbiji, a trgovina ostvaruje 10 odsto BDP- a, rečeno je na skupu.

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 21. februara.

VIDEO: Za nas su ovi kadrovi Stare Planine prelepi ali dole ima ljudi koji su zavejani i kojima nikako nije lepo

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • falkon

    6. februar 2019 | 09:07

    Ne samo trgovine, brojna sela nemaju poštare, nemaju lekare, nemaju puteve, nemaju struje, mobilnog signala, ovaca, goveda, svinja, koza, konja... Bitno je da se Beograd gradi, da se grade jeftini stanovi za policiju, vojsku, bezbednosne službe, političare... Bitno je da se grade MHE po napuštenim selima. Bitno je da se svake godine održe nekakvi izbori. Bitno je da se na Tv-u priča o Kosovu, Evropskoj uniji, parovima... Tako nas vode u budućnost Srbije!!!

  • Vidovit

    6. februar 2019 | 08:35

    Resavace predsednik ovih dana sve valjda zato poceo i novu kampanju tako da za par godina srbiju ce ciniti beograd i mala okolina ostalo sve ce da zaraste u korov.

  • Gornji

    6. februar 2019 | 08:21

    Jel ono beše Lidl?! Evo kod nas u Ljubišu ispod Murtenice otvoreno u zadnje vreme tri lidla i dve tehnomanije i jos nekih supermarketa a opet moramo u Užice 50 km da kupimo osnovne namernice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA