Vansi danas i zvanično preuzeo aerodrom Nikola Tesla: Za 25 godina u srpsku vazdušnu luku uložiće 1,46 milijardi evra

Vansi je jedan od pet najvećih aerodromskih operatera u Evropi, koji posluje u 12 zemalja sveta na 46 aerodroma

Aerodrom Nikola Tesla
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Francuska kompanija "Vansi erports Srbija" je danas svečano preuzela upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" i započela koncesiju na 25 godina.

Vansi je proslavio početak svog poslovanja u Srbiji na Terminalu 1 beogradskog aerodroma, a svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, generalni direktor "Vansi koncesije" i predsednik kompanije Vansi erports Nikola Notbar i potpredsednica vlade i ministri u vladi Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Aleksandar Antić, Zoran Ðorđević, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić...

Na video bimu, na Terminalu 1, ispisan je slogan - Osvetli svoj svet, i prikazane aviolinije sa aviorutama koje idu od Beograda širom sveta. Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma "Nikola Tesla" i francuske korporacije Vansi su, nakon sprovedenog tendera, potpisali 22. marta ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Svečanosti je prisustvovao čitav državni vrh, Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Vansi je ponudio da uloži u aerodrom 1,46 milijardi evra, a u ta ulaganja spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Vansi je najavio da ima cilj da tokom koncesije dostigne broj od 15 miliona putnika godišnje na beogradskom aerodromu. Aerodrom "Nikola Telsa" će biti centrala Vansija u jugoistocnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

O planovima za razvoj aerodroma govorio je, na Terminalu 1, generalni direktor "Vansi koncesije" i predsednik kompanije Vansi erports Notbar. Francuska kompanija je krajem decembra prošle godine uplatila jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra za aerodrom "Nikola Tesla" i time je omogućila preuzimanje upravljanja beogradskim aerodromom na 25 godina.

Vansi je uplatio prvih 501 milion evra i taj novac je, kako je tada najavljeno, na ime dividende raspoređen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok je ostatak od 84 miliona evra pripao malim akcionarima. Godišnja koncesiona nakada će iznositi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra i uplaćivaće se u narednih 25 godina u zavisnosti od ostvarenih reuzltata.

Vansi je preuzeo aerodrom na 25 godina, Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Vansi erports se, takođe, obavezao da će uložiti u razvoj infrastruktre ukupno 732 miliona evra, a neke od najvažnijih investicija: u prvih pet godina biće izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgardnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Obaveza Vansi je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta odnosno sa 5,3 miliona na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje. Država Srbija ostaje vlasnik aerodroma "Nikola Tesla", tako da je Vansi samo preuzeo upravljanje aerodromom na 25 godina.

Koncesiona naknada od 501 milion evra je uplaćena aerodromu "Nikola Tesla 21. decembra preko Poštanske štedionice, a istog dana je u Vladi Srbije direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov uručila direktoru preduzeća Vansi erports Srbija doo Nikolasu Brusu sertifikat aerodromskog operatera.

Vansi se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povecavati takse na aerodromu. Ministarstvo finansija je najavilo da će deo uplaćenog novca biti iskorišćen za vraćanje starih dugova koje je ostavila prethodna vlast, a deo za velike infrastrukturne projekte u budućnosti.

Sredstva za ulaganje u beogradski aerodrom će obezbediti "Vansi erports Srbija d.o.o." kao koncesionar, a tom velikom investicionom programu doprineće i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je obezbedila kredit u iznosu do 72 miliona evra i sindicirani kredit od 110 miliona evra.

Vansi je jedan od pet najvećih aerodromskih operatera u Evropi, koji posluje u 12 zemalja sveta na 46 aerodroma. U saradnji sa oko 250 aviokompanija Vansi je uslužio 240 miliona putnika u 2018. godini. Posluje u Francuskoj, Portugaliji, UK, Švedskoj, Kambodži, Japanu, SAD, Dominikanskoj Republici, Kostariki, Čileu, Brazilu i Srbiji.

Svečano preuzimanje Aerodroma Nikola Tesla, Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Vansi, koji ima 14.500 zaposlenih, razvija, finansira, gradi, i upravlja aerodromima koristeći svoje investicione sposobnosti, međunarodnu mrežu i znanje kako bi optimizovao upravu i učinak aerodromske infrastrukture, kao i proširenje objekata i gradnju novih. U 2018. godišnji prihod za aktivnosti upravljanja je iznosio 3,6 milijardi evra, sa konsolidovanim prihodom od 1,6 milijardi evra.

Mreža aerodroma kompanije Vansi erports je u četvrtom kvartalu 2018. godine opslužila blizu 48 miliona putnika, što je porast od 7,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Aerodrom "Nikola Telsa" će biti centrala Vansija u jugoistočnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

U Srbiji, promet na beogradskom aerodromu ''Nikola Tesla", koji je kompanija Vansi erports preuzela krajem decembra 2018. godine na 25 godina, porastao je u četvrtom kvartalu za dva odsto na 1,2 miliona putnika. Tokom čitave godine, saobraćaj na beogradskom aerodromu porastao je za 5,4 odsto na 5,6 miliona putnika.

VIDEO: Egipatski avion blokirao aerodrom " Nikola Tesla" u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: aerodrom, Aerodrom Nikola Tesla, Koncesija, Vansi, Vansi erports

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (10)
Poređaj komentare:
 • S
  Srbija

  Eto znao sam a jucer sam poslao komentar o tome

 • B
  brana

  Vazdusna luka?Tu ce da slecu brodovi?Ne znam da se osim u hrvatskoj jos negde kaze vazdusna luka umesto aerodrom...

 • J
  jova

  Dok nije Vucic poceo sa Aerodrumom bio je kao u Tirani.Sad je juzno evropska destinacija i sve vise napreduje.Ko ulaze milijarde u nesto sto je propalo?Resite jse jednom komunisticke dogme ovo 21.vek

Ovo je TOP 10 najvećih donatora u Srbiji: Privrednici najšire ruke, daju i po nekoliko stotina hiljada evra za opšte dobro

Ugostitelji definitvno traže da bakšiš postane obavezan deo računa: Inicijativa stigla u ministarstva, a ovo je iznos koji traže

Oglasio se Huavei posle odluke Gugla

Cena kvadrata skače na neverovatnih 5.000 evra: U ovom gradu više neće moći da niču nove zgrade, ni kuće neće smeti da budu visoke

Južni krak Koridora 10 zvanično otvoren za saobraćaj! Vučić sa platoa mosta "Vrla" poručio: Ovo nadilazi naše snove (FOTO) (VIDEO)

Telekom Srbija osnažuje i pokreće IT preduzetnike

Sve je spremno za veliko otvaranje poslednjeg dela Koridora 10: Od sutra auto-putem kroz Grdeličku klisuru

Od centra Čačka do Lučana uskoro za 10 minuta: Predsednik Srbije najavio nove projekte (FOTO) (VIDEO)

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege, Vučić najavio: Već od Svetog Nikole otvaranje nove deonice Koridora 11 (FOTO) (VIDEO)

Od 1. jula svako jaje imaće na ljusci odštampanu "ličnu kartu", brojeve i slova, a ovo je njihovo značenje

Nagrada "Moj izbor": Pošta Srbije omiljeni domaći brend, već dve godine zaredom. Postekspresu pripalo drugo mesto

Brnabić na sastanku sa šefom Misije MMF: Očekivani rast BDP-a za ovu godinu, ostaje 3,5 odsto

Nikad jeftinije povratne karte do Rima, Tivta, Bolonje, Frankfurta... Od sutra do najvećih evropskih gradova za 48 evra

Nacionalni tim za spas sela Srbije: Hočevar i katolička crkva pomažu da oživi zadrugarstvo

Folksvagen je izgleda odlučio gde će biti nova fabrika kojoj se i Srbija nadala

Srbija jedina u ovom delu sveta: Startap ekosistem Beograda i Novog Sada izdvojen na svetskoj mapi

Veliki prostor za intenziviranje privredne saradnje: Gradonačelnik Novog Sada razgovarao sa ministrom privrede Nižegorodske oblasti (FOTO)

Kamen temeljac za projekat od 90 miliona dolara, u kampusu će moći da radi više od 4.200 ljudi (FOTO)

I zgrade dišu, a i Beograd dobija jednu takvu

Najveća turistička flota na Jadranu vredi 269 miliona evra, a u ovom mestu svaki 4. stanovnik ima svoj kruzer

1.518 izlagača iz 32 zemlje: Otvoren 86. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Posao iz snova u Srbiji: Dođeš "u kancelariju", legneš i dremneš 8 sati, pa dobiješ platu 100.000 dinara

Potpisan ugovor o privatizaciji Luke "Novi Sad"

Završena integracija Vojvođanske banke i OTP Banke Srbija

Okončan štrajk: Đorđević i sindikati Republičkog geodetskog zavoda potpisali sporazum

8 mitova o startapima

Poskupljenje struje: Evo koliko ćete sada vi plaćati račun, i je li i dalje kod nas najjeftinija električna energija

Ako sanjate o "američkom snu" možda ga i ostvarite - ali u Danskoj

Objavljena fotografija dolara sa greškom i priznali su da je ima na još 46 miliona novčanica: Da li primećujete u čemu je problem?

Neverovatan poduhvat na Islandu: Nedaleko od Severog pola rašće banane, a umesto sunca grejaće ih vulkanska toplota

Andrija je dobio zlatnu medalju za svoje vino: Sin je našeg čuvenog producenta i najbolji student u poslednjih 25 godina! (FOTO)

Jagodinske firme traže 200 radnika, a ovi poslovi se nude

U Srbiji još malo neće imati ko da održava puteve, zida zgrade i radi stolariju: Dnevnice i do 100 evra zbog nedostatka radnika

Oglasila se Komercijalna banka povodom tvrdnji o kupovini od strane Raiffeisena

Srpski eksperti modernizuju svetske avio-kompanije

Kinezi stižu u Niš! Planirano zapošljavanje 1.000 radnika: Još jedan Memorandum potpisan u Predsedništvu (FOTO)

Pitali ste nas, evo odgovora: Kako odabrati kvalitetno meso i mesne prerađevine?

Nedostaju ove zanatlije, radnicima čak skaču i dnevnice, a u NSZ se čak 95.000 njih vodi kao nezaposleno

Sberbank Srbija želi da i Vama bude super

UNIQA i u 2018. godini čvrsto u vrhu tržišta osiguranja

Polovinu državnog budžeta napunila Uprava carine: Nikad više zaplenjene nafte, derivata, deviza, droge i zlata

Otkako je Priština centralnoj Srbiji uvela takse, dve susedne zemlje su od toga debelo profitirale

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima