≫ 

Vansi danas i zvanično preuzeo aerodrom Nikola Tesla: Za 25 godina u srpsku vazdušnu luku uložiće 1,46 milijardi evra

Vansi je jedan od pet najvećih aerodromskih operatera u Evropi, koji posluje u 12 zemalja sveta na 46 aerodroma

  • 10

Francuska kompanija "Vansi erports Srbija" je danas svečano preuzela upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" i započela koncesiju na 25 godina.

Vansi je proslavio početak svog poslovanja u Srbiji na Terminalu 1 beogradskog aerodroma, a svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, generalni direktor "Vansi koncesije" i predsednik kompanije Vansi erports Nikola Notbar i potpredsednica vlade i ministri u vladi Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Aleksandar Antić, Zoran Ðorđević, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić...

Na video bimu, na Terminalu 1, ispisan je slogan - Osvetli svoj svet, i prikazane aviolinije sa aviorutama koje idu od Beograda širom sveta. Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma "Nikola Tesla" i francuske korporacije Vansi su, nakon sprovedenog tendera, potpisali 22. marta ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Svečanosti je prisustvovao čitav državni vrh, Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Vansi je ponudio da uloži u aerodrom 1,46 milijardi evra, a u ta ulaganja spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Vansi je najavio da ima cilj da tokom koncesije dostigne broj od 15 miliona putnika godišnje na beogradskom aerodromu. Aerodrom "Nikola Telsa" će biti centrala Vansija u jugoistocnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

O planovima za razvoj aerodroma govorio je, na Terminalu 1, generalni direktor "Vansi koncesije" i predsednik kompanije Vansi erports Notbar. Francuska kompanija je krajem decembra prošle godine uplatila jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra za aerodrom "Nikola Tesla" i time je omogućila preuzimanje upravljanja beogradskim aerodromom na 25 godina.

Vansi je uplatio prvih 501 milion evra i taj novac je, kako je tada najavljeno, na ime dividende raspoređen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok je ostatak od 84 miliona evra pripao malim akcionarima. Godišnja koncesiona nakada će iznositi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra i uplaćivaće se u narednih 25 godina u zavisnosti od ostvarenih reuzltata.

Vansi je preuzeo aerodrom na 25 godina, Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Vansi erports se, takođe, obavezao da će uložiti u razvoj infrastruktre ukupno 732 miliona evra, a neke od najvažnijih investicija: u prvih pet godina biće izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgardnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Obaveza Vansi je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta odnosno sa 5,3 miliona na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje. Država Srbija ostaje vlasnik aerodroma "Nikola Tesla", tako da je Vansi samo preuzeo upravljanje aerodromom na 25 godina.

Koncesiona naknada od 501 milion evra je uplaćena aerodromu "Nikola Tesla 21. decembra preko Poštanske štedionice, a istog dana je u Vladi Srbije direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov uručila direktoru preduzeća Vansi erports Srbija doo Nikolasu Brusu sertifikat aerodromskog operatera.

Vansi se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povecavati takse na aerodromu. Ministarstvo finansija je najavilo da će deo uplaćenog novca biti iskorišćen za vraćanje starih dugova koje je ostavila prethodna vlast, a deo za velike infrastrukturne projekte u budućnosti.

Sredstva za ulaganje u beogradski aerodrom će obezbediti "Vansi erports Srbija d.o.o." kao koncesionar, a tom velikom investicionom programu doprineće i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je obezbedila kredit u iznosu do 72 miliona evra i sindicirani kredit od 110 miliona evra.

Vansi je jedan od pet najvećih aerodromskih operatera u Evropi, koji posluje u 12 zemalja sveta na 46 aerodroma. U saradnji sa oko 250 aviokompanija Vansi je uslužio 240 miliona putnika u 2018. godini. Posluje u Francuskoj, Portugaliji, UK, Švedskoj, Kambodži, Japanu, SAD, Dominikanskoj Republici, Kostariki, Čileu, Brazilu i Srbiji.

Svečano preuzimanje Aerodroma Nikola Tesla, Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Vansi, koji ima 14.500 zaposlenih, razvija, finansira, gradi, i upravlja aerodromima koristeći svoje investicione sposobnosti, međunarodnu mrežu i znanje kako bi optimizovao upravu i učinak aerodromske infrastrukture, kao i proširenje objekata i gradnju novih. U 2018. godišnji prihod za aktivnosti upravljanja je iznosio 3,6 milijardi evra, sa konsolidovanim prihodom od 1,6 milijardi evra.

Mreža aerodroma kompanije Vansi erports je u četvrtom kvartalu 2018. godine opslužila blizu 48 miliona putnika, što je porast od 7,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Aerodrom "Nikola Telsa" će biti centrala Vansija u jugoistočnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

U Srbiji, promet na beogradskom aerodromu ''Nikola Tesla", koji je kompanija Vansi erports preuzela krajem decembra 2018. godine na 25 godina, porastao je u četvrtom kvartalu za dva odsto na 1,2 miliona putnika. Tokom čitave godine, saobraćaj na beogradskom aerodromu porastao je za 5,4 odsto na 5,6 miliona putnika.

VIDEO: Egipatski avion blokirao aerodrom " Nikola Tesla" u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    13. februar 2019 | 18:59

    MA DA SE MI VISE NEZEZAMO NEGO DA DAMO SRBIJU NA KONCESIJU DO KRAJA VEKA PA NEK DRUGI ULAZU I ZARADJUJU !!! OSTAVIMO VAZDUH I SUNCE U NASEM VLASNISTVU A VODU SMO VEC PRODALI !!!! BUDIMO PRVI U VESTACKOJ INTELIGENCIJI KAD VEC SAMI NEMAMO MOZGA !!! SRBIJA!!!

  • Dragan,Niš

    13. februar 2019 | 19:06

    Sve je to na "majke mi""živ mi Miško" će da bude kao ulaganje Lukoila u Beopetrol!! Objavite ugovor!!

  • Dušan Silni

    13. februar 2019 | 18:18

    Ne znam dal da placem, ili da se radujem..u negativnom smislu svakako..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA