Budžet je državni novac, ali odakle on dolazi? Ministarstvo finansija objavilo video u kom sve objašnjava

Slučaj da neka država troši onoliko koliko zaradi je redak, češće imamo jedan od dva scenarija

  • 0

Ministarstvo finansija objavilo je kratak video u kom je na najjednostavniji način objašnjeno šta je budžet jedne države i kako se određuje ko dobija koliko novca. 

- Budžet je ustvari zakon koji priprema Ministarstvo finansija, a na predlog Vlade donosi ga Narodna skupština - objašnjeno je na početku videa.

Budžet je državni novac, to su javna sredstva, a odakle novac dolazi? Od poreza koje plaćaju njeni građani - poreza na dohodak, dobit, PDV, ali i od akciza, carina, taksi, naknada, donacija i prodaje imovine.

Zauzvrat država finansira institucije i službe, domove zdravlja, bolnice, vrtiće i škole, gradi piteve, mostove, fabrike i pruža usluge svojim građanima. Kako bi ta sredstva bila najbolje uložena, nepohodno je napraviti jednogodišnji plan raspodele novca iz državne kase. Slučaj da neka država troši onoliko koliko zaradi je redak, češće imamo jedan od dva scenarija.

Prvi, da u kasi imamo višak novca, što je poželjno jer se tad može ulagati u napredak i razvoj zemlje i to se zove suficit. Drugi scenario podrazumeva da je država zaradila manje novca nego što je potrebno i tad mora da se zadužuje i to nazivamo deficitom.

Kako država određuije kome ide novac, kako se planira budžet Srbije, šta se dešava ako nekome zatreba više novca tokom godine, za šta se odvaja najviše para i koji je cilj države kada planira budžet objašnjeno je u kratkom video Ministarstva finansija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA