• 1

"Foto-robot" prosečnog kupca stanova u Beogradu: Ima 35 godina, dobro zarađuje, radi u privatnoj firmi i uzima kredit od 60.000 evra

Za nekretnine čija vrednost prelazi 200.000 evra keš kupci su nešto češći, ali se takve nepokretnosti kupuju i delimično iz kredita

  • 1

U zavisnosti od agencije, između 50 i 80 odsto svih prodatih stanova u Beogradu kupljeno je potpuno ili delimično preko stambenih kredita, kažu vlasnici nekih od najpoznatijih agencija za nekretnine.

Posle vesti da se u glavnom gradu većina stanova kupuje pre završetka roka za izgradnju, a čak 82 odsto stambenih jedinica prodaje se za keš, Kamatica je istraživala istinitost ove informacije, kao i kakav je profil keš kupca.

- Oko 80 procenata kupaca nekretnine kupuju uz pomoć kredita. Mi radimo i za deset banaka procene nepokretnosti i sa sigurnošću mogu da kažem da na tržištu stanova u Beogradu dominiraju kreditni kupci. Između ostalog, to je i doprinelo da cene kvadrata ovako idu gore - kaže Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za nekretnine.

"Foto robot" prosečnog kupca stanova u Beogradu pokazuje mlađi par, između 35 i 40 godina, sa ili bez dece, koji zarađuju nešto iznad prosečnih primanja i ispunjavaju sve uslove da dobiju stambeni kredit. Uglavnom su zaposleni u dobroj stranoj firmi, ili u nekoj državnoj. Najčešće kupuju nekretnine u vrednosti od 55.000 do 75.000 evra. Za nekretnine čija vrednost prelazi 200.000 evra keš kupci su nešto češći, ali se takve nepokretnosti kupuju i delimično iz kredita.

Prosečan kupac stana ima od 35 do 40 godina, Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop, pixabay.com

- Poslednjih godinu i po dana cene stanova i kuća su drastično otišle gore, i ja mislim da je ovo balon koji će jednom morati da pukne. Sada je najbolje prodati, ali pošto su krediti izuzetno povoljni, svi koji mogu da ih dobiju oni i kupuju - priča za Kamaticu, Kaća Lazarević, i navodi primer zgrade u Mirjevu koja se prodaje za 1.600 evra po kvadratu. Takva cena, za tu lokaciju, nikada nije bila u njenoj skoro tri decenije dugoj karijeri u oblasti nekretnina.

Miroslav Cvetković je vlasnik agencije za nekretnine pune 23 godine, i sa sigurnošću tvrdi da se najveći broj stanova u Beogradu proda preko kredita.

- Preko 50 procenata kupoprodajnih ugovora obavimo potpuno ili delimično uz pomoć kredita. Najčešće se kupuju nekretnine u vrednosti od 65.000 do 70.000 evra - obašnjava Miroslav Cvetković.

On dodaje da su trenutno najpopularnije lokacije od Skadarije do Tašmajdana, uglavnom manji stanovi, koji brzo mogu da se izdaju. Kod porodičnog stanovanja kupcima je od presudne važnosti mogućnost parkiranja.

- Stanovi su traženiji od kuća, jer su između ostalog, cene kuća precenjene. Prodavci u njima vide i deo profita koji se može dobiti ukoliko se na tom mestu napravi zgrada - objašnjava on.

Osim same lokacije na cenu stana utiče i "mikro-lokacija", kvalitet završne obrade, ali i luksuzni detalji koje je investitor ili prodavac stana ugradio u nepokretnost.

(Telegraf.rs/Kamatica)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kale

    Dok je situacija u Srbiji barem podnosljiva mnogi nasi ljudi kojih ima u inostranstvu par miliona, ce kupovati za gotovinu stanove u Beogradu I cene ce rasti. Mnogi su pred penzijom I zele da se vrate. Balon moze da pukne zbog svetske ekonomske krize koja se ocekuje sledecih desetak godina I ako se, ne dao bog, pogorsa stanje na Balkanu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima