Bio je na rubu bankrota, a onda se sve promenilo: Za pet godina, tri meseca i 6 dana zaradio je milion dolara, ovo je bio njegov prvi korak

Ključ njegovog uspeha krije se u disciplinovanoj štednji, ali on smatra da bila da se treba početi od trenutnog radnog mesta

  • 7

Grant Sabatier je naizgled običan tridesetogodišnji Amerikanac, iza kojeg se krije neobična životna priča. Pre samo nekoliko godina na svom je bankovnom računu imao 2,26 dolara, što mu tada nije bilo dovoljno ni za topli obrok u obližnjem restoranu brze prehrane. U tom je trenutku, očajan i razočaran, odlučio da iz temelja promeni svoje životne navike, pa se zavetovao da će u najkraćem mogućem roku zaraditi milion dolara i otići u penziju "kao čovek".

Svoj je cilj ostvario za samo pet godina, tri meseca i šest dana. Naime, pola decenije kasnije, uspo je da uštedi čak 1,2 miliona dolara tako što je svake godine uštedeo preko 80 odsto svoje godišnje zarade koja se prosečno kretala oko 300.000 dolara. Svoju je ušteđevinu, potom, investirao u deonice.

Iako se ključ njegovog uspeha krije u disciplinovanoj štednji, Sabatier navodi da je najveća lekcija koju je izvukao iz cele situacije bila da se treba početi od trenutnog radnog mesta i insistirati na boljim uslovima.

- Počnite od svog trenutnog radnog mesta i insistirajte na najvišem mogućem iznosu plate koji možete očekivati s obzirom na vaše iskustvo i sposobnosti – rekao je Sabatier, osnivač konsultantskog udruženja Milenial Mani.

- Činjenica je da mnogo ljudi nije doseglo vrhunac ni na poslu koji trenutno rade - zaključio je.

Prvenstveno, smatra Sabatier, trebalo bi početi od korišćenja svih povlastica koje vam trenutni poslodavac nudi, poput dodatnih zdravstvenih usluga, dodatnih polisa penzionog osiguranja ili mogućnosti dodatnog usavršavanja. Tako možete odmah da počnete da štedite na vlastitim troškovima. Možda još uvek niste svesni koje vam sve povlastice stoje na raspolaganju na vašem radnom mestu? U tom slučaju prvom prilikom ugovorite sastanak s predstavnikom kadrovske službe i proverite što vam je na raspolaganju, a da niste znali.

Drugi i ključan korak je da insistirate na tome da budite pošteno plaćeni za posao koji radite. Samo 19 posto ispitanika smatra da zarađuje onoliko koliko bi trebalo prema opsegu posla, odgovornostima ili iskustvu.

- Uistinu velik broj ispitanika smatra da zaslužuje povišicu, ali je nikada nisu zatražili od svojih poslodavaca - tvrdi Sabatier, dodajući da zaposlenici najčešće strahuju od otkaza pri zahtevanju boljih radnih uslova ili veće kompenzacije.

- Zaposleni često nisu svesni činjenice da oni imaju veću moć nad svojim poslodavcima, nego što je oni imaju nad svojim zaposlenima. Naime, poslodavcima je najskuplje da menjaju kvalitetne radnike, pa je mnogo izglednije da će vam izaći u susret s nekim razumnim zahtevom nego ponovno ulagati u nekog novog - smatra on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    25. februar 2019 | 14:08

    Napustio sam firmu čim je vlasnik firme počeo da kasni sa platama, a onda ih više nije ni isplaćivao i ne samo što nije isplaćivao plate već se počeo ponašati bahato i osiono. Kada sam pitao ostale zaposlene da mu zapretimo kolektivnim otkazom njihov odgovor je bio: "Pa, gde ćemo naći drugi posao?" Heeej, gde će naći posao na kome će da rade za džabe!!!

  • Miloš

    25. februar 2019 | 13:49

    Boze mili kakva glupost.........covek prima 300000 godišnje..... I kao Vau uštedeo. Dodji bato kod nas 3600 godišnje pa uradi to

  • Bgd

    25. februar 2019 | 13:56

    A šta da radimo mi koji ne zarađujemo 300000 godišnje, koji nemamo nikakve povlastice a poslodavcu je svejedno da li ćeš otići ili ostati? Mislim, takva je generalno situacija u Srbiji. Hvala unapred na odgovoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA