≫ 

Telefonsku liniju za prijavu rada "na crno" usijali neplaćeni radnici i trudnice: Inspekcija za godinu dana "ulovila" skoro 5.000 i većinu "zaposlila"

Građani su iskoristili priliku da anonimno prijave poslodavce

  • 15

Od uvođenja linije za prijavu rada "na crno", građani su iskoristili priliku da prijave poslodavce koje krše njihova prava. Inspekcija rada pozvana je za skoro godinu dana 9.075 puta, i poslata su 254 imejla, od uvođenja telefonske linije 10. marta 2018. do 20. februara 2019. godine.

- Pored prijave rada ''na crno'', putem besplatne info-linije najčešće se prijavljuje neisplaćivanje zarade, neisplaćivanje uvećane zarade za prekovremeni rad, nedostavljanje obračuna zarade, neisplaćivanje naknade zarade zaposlenima na trudničkom, porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, uslovi rada - navode iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Građani se nisu libili da prijavljuju, a to je rezultiralo u velikom broju slučajeva i boljim položajem na poslu, odnosno zapošljavanjem. Pojedine prijave su inicirale veći broj pojačanih nadzora na različitim lokacijama kod istog poslodavca, na određenoj teritoriji ili u delatnosti.

- Na osnovu pristiglih prijava, inspekcija rada je do 20. februara 2019.godine, na celoj teritoriji Republike Srbije izvršila 9.351 pojačani nadzor i tom prilikom je zatečeno 4.807 lica na faktičkom radu - radu ''na crno'', od kojih su poslodavci sa 4.432 lica odmah posle nadzora zasnovali radni odnos na neodređeno vreme. Inspekcija rada je na osnovu info-prijava utvrdila i 272 neregistrovana subjekta. Inspektori rada su doneli ukupno 2.224 rešenja, od toga 367 rešenja o zabrani rada na mestu rada, a podneto je i 1860 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - rečeno je iz Ministarstva za rad.

Radnike ne prijavljuju i plaćaju "na ruke"Foto: Pixabay/janeb13

Ipak, 55 odsto poziva nije bilo upotrebljivo zato što građani spominju probleme koji nisu u delokrugu rada Inspektorata, daju podatke koje inspektori ne mogu da vide na terenu, odnosno na adresama koje su prijavili, inspektori nisu našli firme koje spominju...

INSPEKTORI PROŠLE GODINE VIŠE NA TERENU

U 2018. godini, inspektori rada su izvršili ukupno 70.122 inspekcijskih nadzora, za 31 odsto više nego u 2017. godini. Prilikom izvršenih inspekcijskih nadzora, zatekli su 17.026 lica na faktičkom radu (rad "na crno").

Utvrdili su i 939 neregistrovanih subjekata , pri čemu je kod istih, pored fizičkog lica koje vrši neregistrovanu delatnost, zatekli i 638 lica na radu ''na crno''.

Zahteva za prekršajne postupke je značajno više - 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

DOK IMAJU POSAO - ĆUTE

Koliko je teško pronaći posao i koliko građani strahuju da ne ostanu bez primanja - govori i činjenica da se osobe čija prava poslodavac ne ispoštuje, najčešće obraćaju inspekciji posle otkaza.

NAJGORE "FIZIKALCIMA"

Uočljivo je da na crno rade najviše radnici iz oblasti industrije i građevinarstva, potom u proizvodnji obuće, odeće, kontrolama, opravkama, prodaji vozila...

U toku prošle, a i 2017. godine ispostavilo se da je oko 30 odsto onih koji su stadali na radnom mestu radilo na crno. Prošle godine je na radu stradalo 53 osobe.

VIDEO: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    27. februar 2019 | 09:41

    Ma bitno da se radi da ne bude gladi a stomak ne poznaje sta je rad na crno il' na belo.

  • Rastko

    27. februar 2019 | 09:52

    Anonimno ih prijavis pa ISTO tako dobijes sut kartu !!!

  • Nada

    27. februar 2019 | 09:02

    Vredi li da prijavljujemo angazovanje radnika na osnovu ugovora o delu (drzavna ustanova), pod izgovorom zabrane zaposljavanja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA