≫ 

Makedonska privredna komora protiv taksi uvedenih Srbiji: Kazniti one koji krše CEFTA sporazum

  • 1

"CEFTA je mrtva", smatra Branko Azeski, predsednik Privredne komore Makedonije. O korupciji ovog sporazuma koja se najjasnije ogleda u nezakonitom prištinskom uvođenju taksi na robu iz centralne Srbije Azeski je govorio na marginama Kopaonik biznis foruma.

- Prvi sam zauzeo taj stav o sporazumu, a danas dobijam sve veću podršku za ideju da se rodi neki novi oblik organizacije koji će eliminisati sve slabsti CEFTE - kaže on.

Azeski smatra da Vlade pojedinačnih članica CEFTA ne smeju da se stavljaju u poziciju da im padne na pamet da povlače takve poteze.

- Time što pojedini to rade (uvode takse) mi dajemo signal Briselu da nismo sposobni i spremni da međusobno sarađujemo na regionalnom nivou, a ne da smo spremni da uđemo u federaciju koja obuhvata 30-ak zemalja. To bi mogao da bude ključni argument protiv ulaska svih nas u EU - smatra on.

Azeski veruje da je rešenje u tome da za nadzor nad sprovođenjem CEFTA sporazuma i kažnjavanje bude zadužena EU.

- Taj mehanizam mora da se izgradi. Pošto je inicijator CEFTA EU, ona mora da bude i garant tog procesa. Jer, da se taj sporazum koristi u političke svrhe, to je rušenje osnovnih principa i CEFTA i EU - objašnjava on.

Foto: Marko Jovanović

Azeski smatra da je najveća mana CEFTA sporazuma to što je to nametnut sporazum sa strane, nije izvorno potekao od svih nas, pa se oseća da je to nametnuto i zato ima problema - kaže on.

Druga mana je da politički kapacitet pojedinih država članica na niskom nivou.

- Gledaju se samo lični intersi na izborima. Povlače se potezi pred izbore i nemamo reakciju nijednog kontrolnog mehanizma vlasti u tim državama. Zato, daj da kažemo "dosta je bilo" i da rešimo te probleme sa EU - ističe Azeski.

A kako bi on to rešio?

- Sankcionisao bih političke elite koje uvode takse tako da moraju da snose političke i ekonomske sankcije - zaključuje on.

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    4. mart 2019 | 21:49

    Slažem se da treba oštro kazniti one koji krše CEFTA. Ovde samo ne treba menjati teze. EU nije nametnule spolja ovaj sporazum,jer ako neko teži ka članstvu, on prihvata vrednosti EU kao izvorne. Ne može se po potrebi gledati na sporazume kao spoljne ili izvorne. Onda je svaki sporazum sa EU strano telo koje će u budućnosti praviti problem narodima i državama na Zapadnom Balkanu, koje nisu članice Unije. U ovom konkretnom slučaju, prištinske vlasti imaju više razloga zašto krše i ruše ovaj sporazum, ali nijedan vredan ovolike regionalne političke štete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA