≫ 

Tajno upadanje u firme: Kreću nenajavljeno, blokiraju sve, niko ne može da sakrije ako pokušava da se obogati preko naših leđa

- Na uviđaje se ide tajno i za njih zna samo mali broj ljudi, ja i nekoliko kolega - objašnjava Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije

  • 5

U poslednje tri godine Komisija za zaštitu konkurencije nenajavljeno je upala u 20 kompanija za koje je posumnjala da varaju na tenderima, dogovaraju cene na uštrb kupaca ili na bilo koji drugi način narušavaju konkurenciju. Na udaru su se našli prodavci sportske opreme, proizvođači hrane za bebe, tehnički pregledi, ali i brojna javna preduzeća.

O tome kako izgleda nenajavljeni upad u kancelarije firmi, kolike su kazne za one koji pokušavaju da se bogate preko naših leđa za Telegraf je, na marginama Kopaonik biznis foruma, govorio Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.

Ono što nam zvuči kao scena iz akcionih fimova, tako u stvarnosti i izgleda. 

Kopaonik biznis forum, Foto: Marko Jovanović

- Na uviđaje se ide tajno i za njih zna samo mali broj ljudi, ja i nekoliko kolega. Kreće se nenajavljeno, ulazi se u prostorije, blokiraju se sve komunikacije, telefon, internet, sve - objašnjava Obradović za Telegraf.

Iako po zakonu mogu odmah da počnu da proveravaju papire, mejlove, rokovnike i sve druge oblike čuvanja podataka, Komisija to ne radi.

- Uveo sam praksu da sačekamo izvesno vreme da dođe advokat firme koju istražujemo, iako nemamo tu obavezu po zakonu, ali želimo sa se osiugura pravna sigurnost stranaka. Kada počnemo da radimo koristimo forenzičku opremu najsavremeniju u regionu - istče on.

A da li se svaka firma istražuje na ovaj način?

- Ne. Nenajavljeni uviđaj se obavlja kada nemamo dovoljno dokaza, a imamo sumnju da se odvijaju neke nelegalne radnje. Ako ništa ne nađemo, obustavljamo postupak i rasterećeni smo i mi i stranka. Baš zato se i dolazi tajno, da firma ne bi sakrila ono što bi moglo da je kompromituje - priča Obradović.

Miloje Obradović / Foto: Marko Jovanović

Slučajevi koji su najviše zainteresovali javnost su oni koji su bili pokrenuti protiv prodavaca sportske opreme i prodavaca hrane za bebe, jer upravo visoke cene ovih proizvoda godinama smetaju kupcima. U oba slučaja situacija je bila ista, otkriveno je da postoje dogovori između trgovaca i distributera o minimalnoj ceni po kojoj mogu da prodaju ovu robu, što automatski ubija svaku mogućnost postojanja slobodnog tržišta i onemogućava nas kupce da pronađemo jeftinije proizvode.

- Kompanije su okrenute ka profitu i ako mogu da se dogovore, a da je rizik da mi to saznamo, dogovoriće se. Rad komisije dovodi do toga da tih dogovora ima što manje. Ti slučajevi dogovaranja cena najviše pogađaju potrošače, ali i drugi segment našeg posla, provera koncentracije koju neka kompanija ima na tržištu kada kupuje neku drugu, takođe se odražava negativno na korisnike njihovih usluga ukoliko nije kontrolisana, jer može doći do velikih zloupotreba - objašnjava Obradović.

Kada se utvrdi da je neka firma zloupotrebila svoj položaj, Komisija donosi rešenje o sankcijama koje se kreću i do 10 odsto ukupnog profita te kompanije.

Iako je naša Komisija jedna od najmlađih u Evropi, ove će godine biti domaćin Regionalnog centra za zapadni Balkan.

- Na tom Forumu će biti i zemlje EU. U pitanju je sastanak predstavnika regionalnih komisija na kom ćemo razmeniti iskustva, govoriti o zakonima, o načinima da se poboljša rad komisija... To je dobro za državu Srbiju, dobro je za komisiju, dobro je za sve - kaže Obradović.

VIDEO: Zaplenjeno više od 30.000 neprijavljenih evra koje je suvozač u džipu krio u svom koferu

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    5. mart 2019 | 13:27

    Kad upadate u razne agencije za obezbedjenje pa da vidite da li radnicima placaju nocni rad, rad na praznik, prekovremen rad, da utvrdite kako isti peru pare i to sve preko radnika kojima isplacuju minimalac minimalca a traze razno razne licence

  • DARKO 100%

    5. mart 2019 | 13:29

    Koliko ste firmi uspeli da zapecetite sa kaznenim prijavama ,recimo u poslednjih god dana 😉

  • Srbin

    5. mart 2019 | 13:26

    Hahahaha odlična bajka. Hvala vam slatko ste me nasmejali. 20 godina nisam pročitao bolju bajku, a kad sam bio mali mislio sam da je Crvenkapa najbolja bajka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA