• 0

Tender za Komercijalnu banku tokom marta: Za kupovinu zainteresovano 5 kompanija

Kompanija ''Lazard'', koju smo nedavno odabrali za savetnika, pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije

  • 0

Mesec dana pošto je Ministarstvo finansija Srbije odabralo savetnika za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, interesovanje za njenu kupovinu pokazalo je pet investitora, piše danas "Blic".

Tri su strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru, dok su dva investitora fondovi kojima bankarstvo nije primarna delatnost.

- Za kupovinu Komercijalne banke praktično su zainteresovani potencijalni kupci koji su iz iste branše. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i verovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, interesovanja za kupovinu banke su pokazala i dva fonda, čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprede, podignu mu tržišnu vrednost i potom preprodaju po višoj ceni - kaže izvor "Blica", dodajući da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Ministar finansija Siniša Mali izavio je za "Blic" da očekuje najmanje dve ponude koje ispunjavaju uslove.

- U maju će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i ceo postupak bi trebalo da bude završen do kraja godine. Očekujem najmanje dve referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvremenu kompanija ''Lazard'', koju smo nedavno odabrali za savetnika, pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije. Ko su potencijalni partneri, ja sada zaista ne znam. Važno je samo da oni ispunjavaju uslove koje je propisala Narodna banka Srbije - izjavio je Mali.

Cena po kojoj će banka biti prodata za sada nije poznata, ali je vrednost banke na Beogradskoj berzi trenutno oko 350 miliona evra.

(Telegraf.rs/Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima