≫ 

"Ne plaćamo ih da sede, nego da rade": Evo zašto kasirke u prodavnicama nemaju stolice

Ispitivanje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata

  • 26

U više od polovine trgovinskih objekata u Srbiji kasirkama nije omogućeno da sede na radnom mestu, pokazalo je istraživanje koje su sproveli studenti Fakulteta političkih nauka.

U tačno 61 odsto trgovinskih radnji u Srbiji kasirke nemaju stolice, pokazalo je istraživanje iz perioda od novembra 2018. do februara ove godine, a koje je sprovelo udruženje Pobuna.

Ispitivanje koje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata, pokazalo je da većina nadređenih u trgovinskim lancima u našoj državi misle da se kasirke „ne plaćaju da bi sedele, nego da bi radile”.

Takođe, ispitano je 2.120 kasirki a njihovi odgovori su skoro identični istraživanju rađenom na trgovačkim objektima.

U svetu su trgovci kažnjeni jer nisu dali kasirkama da sede, Foto: Profimedia

Više od polovine predstavnika trgovačkih lanaca, njih 58 odsto, istaklo je da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle da niko nije plaćen da sedi nego da radi.

Oni su naveli i da u trgovini uvek ima posla, pa da tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, rade higijenske poslove…

Prilikom istraživanja primećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba „zabranjena“ sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. I kada postoje stolice, najčešće su polubarske što je nezdravo za leđa, a čest je slučaj da ih menadžeri sklanjaju i stavljaju kese i kutije na njih.

Pobuna podseća da će „Volmart“, najveći trgovinski lanac na svetu, svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    8. mart 2019 | 17:31

    Kasirke u prodavnicama bi morali imati stolicu da sednu ako im se sedi il da stoje ili kombinovano da ustanu kad zele da ustanu jer kasirke rade posao rukama skanirajuci kupljenu robu za naplatu. Ako bi se glupo rezonovalo kao sto se rezonuje da se placa rad a ne sedenje tada ceo lanac radnih mesta i po kancelarijama trebaju svi da stoje jer su placeni da NESEDE ! Pa i skupistini Srbije bi po tom rezonu svi morali da stoje.... Stolice moraju biti prilagodjene da kasirka lako moze da se okrene levo ili desno bas kao sto osoba radi za kompjuterom Stolica je nuzna takodje jer je jako naporno da svih 8 sati se stoji na noge .... To su kasirke te koje odlucuju kad ce da sednu a kad ne dok su za kasom i naplacuju kupljenu robu...

  • Mladen

    8. mart 2019 | 17:01

    Vise su imali prava robovi u Egiptu nego radnici u Srbiji

  • Sibin

    8. mart 2019 | 17:16

    A ako sede nece moci da rade????!!!! Motka je za vas umisljene gazde!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA