≫ 

Za ovih 14 naknada banke od danas moraju da nam kažu cene: Moći ćemo da ih upoređujemo, a znaćemo i koliko novca godišnje dajemo na njih

Ova novina trebalo bi da poveća "takmičarski duh" među bankama i snizi cene njihovih usluga

  • 0

Narodna banka Srbije objavljivaće ubuduće na svom sajtu uporednu listu naknada koje nam naplaćuju banke u Srbiji, pa ćemo napokon znati gde je najjeftinije imati otvoren račun.

Na spisku usluga, čiju ćemo cenu moći da uporedimo u svim bankama koje posluju u Srbiji, nalazi se 14 naknada.

Pored najosnovnije naknade za održavanje tekućeg računa koju mesečno plaća svako ko otvori račun u nekoj banci, banke će biti obavezne da ističu i namete za bezgotovisnki prenos novca u dinarima i evrima, kao i za prijem novca.

Moraćemo da budemo upoznati i sa koštanjem korišćenja elektronskog i mobilnog bankarstva, trajnih naloga, direktnog zaduženja i dozvoljenog minusa. Banke će morati da istaknu i cenu izdavanja čekova, debitnih i kreditnih kartica, kao i naknadu za podizanje novca preko kartice ili za plaćanje kreditnom karticom u prodavnici.

Svaku izmenu banke će morati da javljaju Narodnoj banci Srbije koja će je unositi na svoj sajt kako bi građani mogli da izaberu najpovoljniju.

Narodna banka Srbije objavljivaće spisak na sajtu, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Navedena lista obavezna je za sve pružaoce platnih usluga i oni će biti dužni da je učine lako dostupnom, odnosno da je u predugovornoj fazi na zahtev korisnika dostave bez naknade - kažu u NBS.

Značajnu novinu predstavlja i to što će banka biti dužna da najmanje jednom godišnje dostavi korisniku izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa njegovim platnim računom, takođe na obrascu koji je utvrdila Narodna banka Srbije.

- Na ovaj način korisnik platnih usluga će imati uvid u godišnji, zbirni iznos naplaćenih naknada po pojedinačnim uslugama i zbirno za sve usluge, što će mu omogućiti da stekne sliku o tome koliko novca godišnje zbirno izdvaja za plaćanje pojedinačnih različitih naknada za usluge povezane s platnim računom. Pružaoci platnih usluga su u obavezi da potrošačima ovaj izveštaj dostave jednom godišnje, i to najkasnije do 1. marta tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu - kažu u NBS.

Ova novina trebalo bi da poveća "takmičarski duh" među bankama, što bi kao krajnji rezultat na bankarskom tržištu trebalo da utiče na snižavanje cena bankarskih usluga.

LISTA NAKNADA KOJE ĆE NBS OBJAVLJIVATI:

Vođenje platnog računa

Bezgotovinski prenos novca u dinarima

Bezgotovinski prenos novca u evrima

Prijem novčanih sredstava iz inostranstva na devizni račun

Elektronsko bankarstvo

Mobilno bankarstvo

Trajni nalog

Direktno zaduženje

Izdavanje čekova

Izdavanje debitne kartice

Izdavanje kreditne kartice

Isplata gotovog novca korišćenjem kartoce

Plaćanje kreditnom karticom na prodajnom mestu trgovca

Dozvoljeno prekoračenje računa

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA