≫ 

I u Srbiji ima gastarbajtera: Poslove koje naši ljudi neće da rade obavljaju Kinezi, Rusi, Turci, Italijani...

Procenjuje se da trenutno evropske države, uključujući i balkanske, imaju potrebe za oko milion radnika

  • 10

Srbija se već sada suočava s problemom nedostatka radnika obučenih za određene vrste poslova, a po oceni ekonomista, u bliskoj budućnosti taj problem biće još izraženiji.

Naime, oni ocenjuju da će se naša država naći u situaciji da najobičnije poslove, kao što su vozački, pakerski, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, zavarivački, zidarski, električarski, pekarski i drugi neće imati ko da radi.

Ni druge evropske države nisu imune na taj problem, zbog kojeg imaju stalno otvorene pozive za sezonske i druge poslove. Procenjuje se da trenutno evropske države, uključujući i balkanske, imaju potrebe za oko milion radnika, što je uslovilo da deo naše aktivne radne snage zaposlenje potraži u inostranstvu, pre svega zbog znatno veće plate.

Teško da bi do pre nekoliko godina iko mogao poverovati u to da će zemlje Balkana biti atraktivne za radnu snagu iz Filipina, Indije, Bangladeša, Pakistana, Egipta, Sirije, Libana, Jordana, Ukrajine...

No, zemlje Balkana popunjavaju "rupe" u radnoj snazi u poljoprivredi, građevinarstvu, brodogradnji, turizmu i ugostiteljstvu upravo strancima. Za sada prednost u uvozu radne snage imaju Slovenija i Hrvatska, a sudeći po broju objavljenih oglasa i na srpskim sajtovima za zapošljavanje, uskoro će se i Srbija naći na tom spisku.

Srbiji fale i zavarivači, Foto: sxc.hu/dizaster

U Srbiji već sada, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca i Pravilnikom o dozvolazma za rad, radi oko 9.000 stranih radnika. Naime, po podacima koje je "Dnevnik" dobio od Nacionalne službe za zapošljavanje, tokom prošle godine strancima je izdato 8.990 dozvola za rad, što je za više od 1.000 nego godinu ranije. U 2017. godini, pokazuju podaci NSZ-a, izdate su 7.642 radne dozvole.

U NSZ-u ističu da je strancima sa stalnim nastanjenjem u Srbiji lane izdato 465 ličnih dozvola za rad, dok su ostale dozvole izdate s privremenim rokom. Najčešće se privremeni boravak odobrava na period od godine, ali to pitanje nije u nadležnosti NSZ-a već Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od stupanja na snagu Zakona o zapošljavanju stranaca, 4. decembra 2014. godine, do 31. decembra prošle, ukupno je izdato 30.387 dozvola za rad. Ta služba nema podatke o izdavanju radnih dozvola po zanimanjima, odnosno radnim mestima na kojima su se stranci u Srbiji zapošljavali. No, NSZ poseduje podatke o tome iz kojih država najviše stranaca dolazi da radi u Srbiji: prošle godine dolazili su iz Kine, Rusije, Makedonije, Turske, Italije i Grčke. Bilo je i stranih radnika iz BiH, Crne Gore, Slovenije...

To su zvanični podaci o radnim dozvolama izdatim strancima za rad u Srbiji, ali je poznato da se na našim gradilištima mogu naći radnici iz Albanije, Azerbejdžana, Rumunije i nekih drugih država, što očigledno ukazuje na to da oni rade bez dozvole i da njihovi poslodavci nisu podneli zahtev za izdavanje dozvole za rad. U NSZ-u su nam istakli da, u zavisnosti od vrste dozvole, zahtev za njeno izdavanje podnosi poslodavac ili stranac, dok zahtev za privremeni boravak podnosi stranac lično.

VIDEO: Radnik visi sa mosta u bageru i vari

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kinez

    19. mart 2019 | 07:56

    jeste,jeste...ja radim u inostranstvu za 1500€mesecno ,u srbiji mi firme nude oko 40000 dinara platu a kad dodju kinezi spanci grci njima daju duplo???!!!i narabno da nam oni rade koridore kao da mi tone umemo...sprdnja

  • Milojko

    19. mart 2019 | 09:31

    Šta su to najprostiji poslovi? Hajde TI koji si tako rekao radi te "proste" poslove Pametnjakoviću. Najlakše je kucati na tastaturi gde ti se ni dupe neće oznojiti

  • Moravac

    19. mart 2019 | 08:16

    Kojih 40 000 pa u opstini velika plane jedva 30000neka neko to proveri gde cmana drzi monopol i kod koga jedan radnik radi deset poslova i gde se ne postuje zakon i radui i zastite na radu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA