≫ 

Pošta odgovorila na sva pitanja o štrajku, sindikatu, kašnjenju pošiljki i kako će biti obeštećeni njihovi korisnici

U Pošti je došlo do usporenog procesa rada zbog odbijanja izvršavanja radnih naloga od strane dela zaposlenih, ali štrajk niko nije najavio

Desetine hiljada paketa koji čekaju da budu isporučeni primaocima širom Srbije, zarobljeni su u glavnom poštanskom centru u Zemunu, zbog odluke nekolicine radnika Pošte da obustavi rad centra iz kog se pošiljke distribuiraju širom Srbije. "Štrajk" koji je počeo u petak popodne i dalje traje.

Pobunjeni radnici traže povećanje zarada i više zaposlenih na distribuciji pošiljaka, a što znači da paketi koji svakodnevno stižu u ovaj centar još neko vreme neće stići do onih koji su ih naručili i platili.

Gordana J. jedna je od onih koji nestrpljivo čekaju d aim stigne pošiljka, a sada ih strpljenje već izdaje.

- Očekujući pošiljku preko Postexpresa, koja je juče trebalo da stigne, a reč je o kvarljivoj robi, saznala sam da se sve pošiljke od subote nalaze u pošti 10.200 GPC Beograd, Ugrinovačka 210B. Zvala sam telefon za pakete, ali se na njega niko nije javljao - priča čitalac Telegrafa.

- Na pitanje gde se distribuiraju veće pošiljke iz Ugrinovačke za Stari Grad i da li bih mogla da odem u Ugrinovačku i preuzmenm paket, rečeno mi je da mi neće izdati paket jer su u štrajku, pa i da oni sami već tri dana čekaju pošiljke iz Ugrinovačke. Najgore od svega je što nemate kome da se požalite. Juče sam vrtela sve njihove brojeve telefona, javljali su se automati, pisala reklamaciju i nikakvog odgovora nije bilo - kaže čitateljka Telegrafa.

Ona kaže da ne shvata da neko može na ovaj način da se poigrava tuđom imovinom i da je zloupotrebljava.

U Pošti kažu za Telegraf.rs da njihovi zaposleni nisu u štrajku, niti postoji najava štrajka u ovom preduzeću.

Foto: Pošta Srbije, Pixabay

- U Pošti je došlo do usporenog procesa prerade paketskih i pismonosnih pošiljaka zbog odbijanja izvršavanja radnih naloga od strane dela zaposlenih Regionalnog poštansko logističkog centra. Zaposleni u ovom organizacionom delu nisu najavili štrajk i postupaju u suprotnosti sa Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom i Etičkim kodeksom Preduzeća i Zakonom o štrajku, i grubo narušavaju radnu disciplinu – kažu zaTelegraf u Pošti.

Oni posebno naglašavaju da im nije najavljena obustava rada, što je zakonom obavezno da se uradi.

-U slučajevima pojedinačnog kratkotrajnog odbijanja izvršavanja radnih naloga u pojedinim poštama, nije došlo do poremećaja rada šaltera u poštama i korisnicima su bez smetnje pružene usluge na šalterima pošta na čitavoj teritoriji Srbije – objašnjavaju u Pošti.

Sa zaposlenima Regionalnog centra predstavnici poslovodstva prethodnih su nedelja razgovarali o poboljšanju uslova rada, a rezultat tih razgovora je razvoj mera za unapređenje tehnološkog procesa koji je u toku.

-Takođe, u ponedeljak je doneta odluka o raspodeli neraspoređene dobiti svim zaposlenima u iznosu od 475 miliona dinara, za šta se čeka odobrenje Vlade. Odluku o povećanju zarada preduzeće ne može da donese, jer ovu oblast uređuje Zakon o budžetskom sistemu.

Foto: A. Nalbantjan

U Pošti napominju da sa reprezentativnim sindikatima vodi konstantan dijalog, a do danas nijedan sindikat u Pošti Srbije nije najavio štrajk.

- Izvinjavamo se korisnicima zbog eventualnog kašnjenja u isporuci dela pošiljaka zbog usporene prerade pošiljaka i preuzimamo u svakom pojedinačnom slučaju sve obaveze saglasno preuzetim obavezama, rokovima i obećanom kvalitetu. Korisnicima su na raspolaganju svi kontakti Korisničkog servisa Pošte Srbije, kao i sve pošte, radi pokretanja reklamacije i potražnog postupka – kažuu Pošti.

Korisnici će biti obeštećeni u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama u iznosima i u rokovima propisanim zakonom.

- Pošta brine o svojih blizu 15.000 zaposlenih, redovno isplaćuje plate i isplate iz dobiti, a prethodnu godinu je završila sa profitom od 2,23 milijarde dinara. Zbog rezultata koji su očigledni, zbog korisnika i obaveza koje kao javni poštanski operator preuzima, menadžment Preduzeća će preduzimati neophodne menadžerske odluke i mere shodno pozitivnim zakonskim propisima, internim procedurama i potrebama poslovanja kako bi sistem stabilno poslovao, a svi organizacioni delovi neometano funkcionisali – kažu u Pošti.

VIDEO: Ide putem baba poštar nosi svoje 83 godine

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    28. mart 2019 | 08:53

    Sigurna sam da ce se pronaci najbolje moguce resenje, kao i uvek do sada.

  • Gaga

    27. mart 2019 | 23:15

    Nije korektno prema korisnicima,korisnici nisu nista krivi i ne bi trebalo da trpe zastoj.

  • Jana

    27. mart 2019 | 22:57

    Velika je sramota to sto losta radi sa posiljkama, ako zele da strajkuji nisu trebali ni da primaju posiljke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA