Radnici uložili novac od socijalnog programa u fabriku u stečaju i zaradili milione

Pre tri godine, 677 radnika trsteničke "Prve petoletke" osnovalo je svoje preduzeće, zadržali su stare kupce i osvojili nova tržišta

  • 4

Pre tri godine, 677 radnika trsteničke "Prve petoletke" uložilo je po 60.000 dinara, od novca koji su dobili za socijalni program i zakupilo firmu u stečaju. Osnovali su svoje preduzeće, zadržali stare kupce i osvojili nova tržišta. Ovo preduzeće trenutno ima oko 900 zaposlenih, objavio je RTS.

Trstenička „Prva petoletka” izvozi 80 odsto svojih proizvoda u 36 zemalja sveta. Od prodaje pumpi, cilindara, hidrauličnih brava i rezervoara, prošle godine prihodovali su 12 miliona, a čista dobit je pola miliona evra.

Fabrika trenutno ima 900 zaposlenih, Printskrin/Youtube: RTS

Bitno je da se radi i da ima šta da se radi, kažu radnici:

- Ako budemo radili onda ćemo i da opstanemo. Uslovi su odlični. Imamo i grejanje sada. Radim već 36 godina u ovoj istoj hali. Plata nam je redovna, znači svakog meseca istog datuma primamo. Sve je u redu.

Najveći kupci „Petoletkinih” proizvoda su kompanije iz Rusije, Belorusije i zemalja Evropske unije. Prošle godine osvojili su i tržište Alžira.

- Mi smo od početka, od pre tri godine, u prvoj ugradnji u Kamazu i to nam je glavni kupac - objašnjava Velibor Dmitrić, direktor proizvodnje DOO "Prva petoletka". - Na mesečnom nivou, to je otprilike 500.000 do 600.000 evra.

Prošle godine primljeno je 25 novih radnika, Printskrin/Youtube: RTS

Za potrebe ruskog Kamaza, mesečno se u Trsteniku proizvede 4.000 ručnih pumpi za podizanje kabine i rezervnog točka.

- Veoma smo zainteresovani za novi kadar, da podmladimo starosnu strukturu u fabrici koja je sada veoma nepovoljna - kaže Ljubisav Pantić, direktor fabrike. - Ovde radnici u proseku imaju pedesetak godina i neophodni su nam mladi radnici koji će nositi budućnost ovog kolektiva.

Prošle godine primljeno je 25 novih radnika, a trenutno je, u okviru dualnog obrazovanja, 15 učenika trsteničke Tehničke škole na praksi u "Prvoj petoletki".

VIDEO: Sovin let. Domaća fabrika pokazala svoj najnoviji proizvod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    27. mart 2019 | 15:32

    Dokaz da ipak moze fabrika da radi i opstane, ali vlast vise voli da je upropast i proda za sicu zarad licnih interesa.

  • Darinka

    31. mart 2019 | 10:35

    Svaka čast 💜💜💜 Sve čestitke čestitim i pametnim ljudima. Veliki pozdrav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA