Najlepše vesti za one koji nisu napunili 65 godina, a otišli su u penziju: Penali za prevremeno penzionisanje bi mogli otići u istoriju

Stav države biće poznat u narednih nekoliko dana

  • 23
Penzija ilustracija, penzioneri, starost, starci, pare, novac, dinari Foto-ilustarcija: Profimedia/Alamy, A. Nalbantjan

Stav države o kaznenim poenima za prevremeni odlazak u penziju biće poznat u narednih dvadesetak dana, a ovo će biti jedno od glavnih pitanja na novoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta sredinom aprila, pišu Novosti.

Tako će se država posle pet godina od uvođenja penala, prvi put ozbiljno pozabaviti ovim problemom, a najavljeno je da će do tada i Ministarstvo rada i finansija izaći sa svojim predlozima i mogućnostima, piše list.

Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, pokretač ove inicijative, smatra da je uspeo da nadležnima "približi priču" i da se ovaj problem bliži rešenju.

- Nelogično je da neko ko je odvajao 40 godina doprinos zbog nedovoljnog broja godina starosti plaća penale, kaže on i dodaje da se kazneni poeni mogu obračunavati dok penzioner ne dostigne starosnu granicu od 65 godina, a onda bi ih trebalo ukinuti - kaže Mihajlović.

Ministar za rad Zoran Ðorđević je posle sednice SES najavio "dubinsku analizu" problema a, Mihajlović smatra da ta analiza podrazumeva u stvari računicu koliko će državu to da košta.

Mislimo da to nije veliki izdatak za državnu kasu i PIO fond. Verujemo da će država imati sluha za ljude koji su na ivici egzistencije i koji godišnje zbog propisa gube dve cele penzije", kazao je Mihajlović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Primus

    29. mart 2019 | 10:03

    DVE PENZIJE GODIŠNJE GUBE, TEK TAKO..... To je vrlo loša poruka onima koji pošteno rade, odvajaju za PIO doprinose itd. jer preko noći dođe na vlast neka politička generacija koja je nesposobna pa po starom komunističkom receptu zavuče ruku u džepove najstarijih građana....

  • Veteran

    29. mart 2019 | 09:54

    Resice penale ali će biti manja penzija za sve, nema tu mnogo matematike, nisu ludi da budu na nekom gubitku.. Država je to,idi begaj..

  • Vlasta

    29. mart 2019 | 12:34

    40 godina radis i kazne te

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA