Jelašić je 2007. kao guverner NBS upozoravao građane da ne uzimaju kredite u švajcarcima: "Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji" (VIDEO)

Kod kredita važi jedno pravilo - što je niža kamatna stopa kod zaduživanja, to je veći rizik, objasnio je on

  • 15

Iako građani koji sada grcaju u dugovima zbog nepovoljnih kredita u švajcarskim francima govore da ih, u vreme kada su ih uzimali, niko nije upozorio na rizike koje nose, te da je država insinuirala da se isti uzimaju, snimak razgovora sa tadašnjim guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem iz 2007. godine govori suprotno.

Tada su pokjedini ministri sugerisali da se uzimaju pomenuti krediti, ali tadašnji guverner NBS nije bio za to, pa baš iz tog razloga niko nema osnova da tvrdi da je država podržavala ovaj vid zaduživanja.

Jelašić, koji je na čelu NBS bio od 2004. do 1010. godine, je tokom gostovanja u informativnoj emisiji televizije "Pink" podrobno objasnio koje sve rizike nosi zaduživanje u ovoj valuti i zašto ga ne savetuje nikome.

- Matematika je jako jednostavna. Kod kredita važi jedno pravilo - što je niža kamatna stopa kod zaduživanja, to je veći rizik. To prakrično znači da ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. Tačnije, to što dobijete uz nižu kamatnu stopu, izgubićete na ćupriji na većem kursnom riziku - objasnio je on.

Kraditi u švajcarskim francima nose rizik, Foto: Promo

On je tada objasnio da je i te 2007. godine najbolje prošao onaj ko se zaduživao po najvišoj kamatnoj stopi u dolarima, jer je dolar iz godine u godinu padao.

- Vrednost dinara određuje se najviše u odnosu na evro. Onaj ko se zadužuje na 20 ili 30 godina mora da zna da se izlaže mnogo većem riziku ako se zadužuje u švajcarcima, nego u evrima. To me odseća na onu diskusiju da li je zemlja okrugla ili ravna - rekao je on te 2007. godine.

On je dodao da je odnos evra i švajvcarca oscilirao 30 odsto u poslednjih 20-ak godina, što pokazuje da nikada nije bio stabilan.

- Jedno je sigurno, mi idemo ka EU, a ne ka monetarnoj uniji sa Švajcarskoj i zato je mnogo bolje da se zadužujete u evrima, nego u francima - posavetoovao je on sve kojima je duplo niža kamata na stambene kredite delovala primamljivo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pomozimo mesancima

    31. mart 2019 | 15:55

    Osnovno pravilo je Zaduzuj se u valuti u kojoj zaradjujes. Jedino na taj nacin mozes imati kontrolu.

  • Čiča

    31. mart 2019 | 15:45

    Prevara je u tome što banke nisu građanima davale švajcarac već dinare. Znači plasman banaka je dinarski..

  • Đorđe

    31. mart 2019 | 17:15

    Zahvaljujući guverneru Jelašiću 2008. godine podigao sam stambeni kredit u eurima, a ne u š.francima. Nisam prošao sjajno, ali bolje nego da sam podigao kredit u š.francima i ako je u tom trenutku taj kredit bio mnogo jeftiniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA