≫ 

Ruski mediji: Kraj Gaspromovog monopola u Evropi?

Polovina kapaciteta cevi morati da bude ostavljena nezavisnim kompanijama za snabdevanje gasom u EU

  • 3

Gaspromovom monopolu, koji je Evropu snabdevao ruskim prirodnim gasom, došao je kraj, jer je kako kažu u Evropskom parlamentu, odobrena Direktiva o gasu, piše Gazeta.ru.

Ova velika ruska imperija sada neće moći samostalno da poseduje cevi i da pumpa svoj gas u Evropu. Ni kopnom, ni morem. Međutim, zakon tek treba da se sprovede na nivou svake od zemalja članica EU.

Ruski mediji su izuzetno naglašeno prenosili ovu informaciju u četvrtak popodne.

Evropski parlament je na plenarnoj sednici četvrtog aprila, odobrio amandmane na takozvanu Gasnu direktivu EU. Tu je, naime, reč o pravilima funkcionisanja gasovoda na morskim deonicama Evropske unije, uključujući ruski Nord Stream.

- Danas završavamo eru eksternih monopola na tržištu gasa EU, koji su godinama prisiljavali potrošače da plaćaju mnogo veće račune za struju - rekao je šef Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, poljski poslanik Jerži Buzek, koji je autor ovog projekta.

Foto: Tanjug/AP

Amandmani imaju nekoliko inovacija. Prvo, prema nacrtu zakona, novi i postojeći gasovodi iz trećih zemalja koji idu u teritorijalna mora država EU, moraće da se pridržavaju istih pravila koja se sada primenjuju na kopnene cevovode.

Sledeća inovacija je ta da će polovina kapaciteta cevi morati da bude ostavljena nezavisnim kompanijama za snabdevanje gasom u EU.  Na kraju Nemačka će, u skladu sa ovim amandmanima, imati pravo da ograniči delovanje Direktive o gasu u dogovoru sa Evropskom komisijom.

U novembru 2017. godine, Evropska komisija je predložila amandmane na Direktivu o gasu u vezi sa statusom "of šor" delova cevovoda koji idu u EU iz trećih zemalja, posebno u oba Severna toka. Revidirana Direktiva o gasu pripremljena je 8. februara. Pariz i Berlin su zatim pripremili kompromisnu ​​verziju amandmana na Direktivu EU o gasu, koja će im omogućiti da ih odobre, dok će Nemačka ostaviti dovoljno mogućnosti za implementaciju ruskog projekta "Severni tok - 2" zaobilazeći Ukrajinu.

- Direktiva nije usmerena protiv bilo koga, ni zemlje ni dobavljača. Mi uvodimo EU zakonodavstvo na našoj teritoriji  - rekao je šef Odbora Evropskog parlamenta, Buzek, govoreći na plenarnoj sednici EP uoči glasanja narodnih poslanika o amandmanima na direktivu.

Foto: AP Photo/ Hadi Mizban

ŠTA ĆE BITI SA GASPROMOM?

Ali prva kompanija koja će biti pogođena ovom direktivom biće ruski Gasprom. I njegova dva gasovoda, koja rade i grade se. Nord Stream 2 AG, osnovan za planiranje, izgradnju i rad Nord Stream -a 2, pripada Gaspromu. Što se tiče sadašnjeg Severnog toka, Nord Stream AG je bio angažovan na izgradnji i bio je operater gasovoda, čiji je većinski vlasnik i Gazprom sa učešćem od 51 odsto.

Prema ruskom zakonu, Gasprom je jedina kompanija koja ima pravo da izvozi gas. To može dovesti do činjenice da će Severni tok - 2 ostati poluprazan.

U međuvremenu, Sjedinjene Države pokušavaju da zaustave snabdevanje Evrope energijom iz Rusije. Krajem marta, Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon kojim namerava da se suprostavi snabdevanju ruske energije Evropi. Prema autorima zakona, Moskva koristi prirodni gas da prisili, zastraši i utiče na druge zemlje.

Aktivno protivljenje Sjedinjenim Državama dovodi u pitanje svrsishodnost snabdevanja američkog LNG-a Evropi. Drugi očigledan protivnik je Danska. Bilo je izveštaja da je Danska navodno odbila Nord Stream 2 da položi pravac gasovoda Nord Stream-2 kroz njegove teritorijalne vode. Zvaničnici u ovoj zemlji negirali su takve izveštaje, ali koordinacija rute je odložena na nekoliko meseci.

Na osnovu proceduralnih rokova, to će trajati najmanje do kraja godine.

(Telegraf.rs/gazeta.ru)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HM

    5. april 2019 | 11:32

    Rešenje je prosto ,zaviti gas i ne dati EU ništa pa da vidimo šta će da bude...

  • bobi

    9. april 2019 | 17:03

    Izgradice cevovod do amerike a dotle ce da se strpe.

  • Fghg

    5. april 2019 | 19:21

    Haha magu se grahu na iz nego nihovecrezervice da meseca ostace bez lige sampijona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA