Najveća industrijska špijunaža ikad: Kinezi pokrali tehnologiju od Holanđana vrednu više stotina miliona dolara

Krađu je organizovala konkurentska kompanija XTAL, koju je 2004. godine osnovao bivši kineski radnik ASML-a

  • 6

Bivši kineski radnici u holandskoj korporaciji ASML, jednom od vodećih svetskih proizvođača opreme za konstruisanje čipova, ukrali su mnoštvo korporativnih tajni, nanoseći korporaciji štetu od nekoliko stotina miliona evra, piše holandski finansijski list "Het Financieele Dagblad (FD)", na osnovu sopstvene istrage, prenosi Tanjug.

Kineski radnici, zaposleni na visokim pozicijama, a sa vezama u kineskom Ministarstvu za nauku i tehnologiju, godinama su imali pristup internoj mreži podataka u američkoj podružnici holandskog giganta u San Hozeu, odakle su krali izvorne kodove, softver, strategije plasmana i cena i tajna uputstva za upotrebu opreme.

Krađu je organizovala konkurentska kompanija XTAL, koju je 2004. godine osnovao bivši kineski radnik ASML-a, a tokom vremena još nekoliko kineskih radnika prešlo je iz holandske u konkurentsku kompaniju, koja je u veoma kratkom vremenu uspela da iskoristi ukradeno znanje i za svega godinu dana preotme Holanđanima velike kupce, između ostalih i elektrogiganta Samsung.

Krađu je organizovala firma bivšeg radnika ASML-a; Foto: Profimedia

Kalifornijski sud izrekao je krajem 2018. godine presudu, koja do sada prošla gotovo neopaženo u medijima, a po kojoj je konkurentska firma XTAL holandskoj korporaciji dužna da isplati 223 miliona evra na ime odštete.

Prema pisanju holandskog finansijskog lista FD, kineska vlada je indirektno umešana u industrijsku špijunažu, iako ASML za to nema čvrste dokaze.

Jedan od izveštaja kojima list raspolaže, međutim, pokazuje da je matična kuća firme osnovane 2014. godine uživala finansijsku podršku Kine u cilju osvajanja što jače pozicije na svetskom tržištu čipova.

Šteta od nekoliko stotina miliona evra naneta holandskoj kompaniji ASML, sa sedištem u Feldhovenu, na jugu Holandije, čini ovu krađu najvećom industrijskom špijunažom ikad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voki

    11. april 2019 | 15:21

    Ala pakuju kinezima sve i svašta, samo da ih ogade učmaloj evropskoj, i bolesnoj američkoj populaciji.

  • Buca

    11. april 2019 | 15:34

    Ako je ovo tacno svska cast Kinezima

  • Milorad Vujicic

    11. april 2019 | 16:10

    Pa lepo rekose:ljudi zaposleni u holandskoj kompaniji presli u kinesku kompaniju i sasvim je normalno da su preneli znanje u novu kompaniju.Sto holandjani nisu koristili holandjane za svoje tehnologije nego kineze govori koliko je pohlepnost za pravljenjem novca,a sa druge strane kinezi bili pametniji pa ih iskoristili i sada nek puse marihuanu da im bude ljepse ,mislim na holandjane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA