Deonica Požega-Boljare sledeća na redu za izgradnju: Premijerka Brnabić razgovarala sa Kinezima o narednim investicijama u Srbiji

Ono što izvodimo i što se planira sa Kinezima je ukupne vrednosti od 10 milijardi evra

  • 2

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, posle sastanka sa kineskim premijerom Li Kećangom u Dubrovniku, da su pre svega razgovarali o ekonomskoj saradnji, naglasivši da su ukupno kineske investicije u projekte koji su već realizovani, na kojima se radi i koji se planiraju, dostigle 10 milijardi evra.

- Saradnja između Srbije i Kine je iz meseca u mesec sve jača i intenzivnija - rekla je novinarima premijerka, koja će zajedno sa kineskim premijerom sutra učestvovati na 8. samitu predsednika vlada inicijative 16+1 u Dubrovniku.

Ona je podsetila da je samo u poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji bilo nekoliko velikih kineskih investicija - polaganje kamena-temeljca za fabriku “Linglonga” u Zrenjaninu, što je investicija vredna 800 miliona evra, potom otvaranje fabrike “Mint” u Loznici, investicija od 100 miliona evra i 1.000 radnih mesta.

- Kraj prošle godine obeležila je kompanija Ziđin i preuzimanje 63 odsto vlasništa u RTB što je ukupno investicija od milijardu i 260 miliona evra. U ovom trenutku u toku su pregovori sa ''Linglongom'' o preuzimanju ''Ikarbusa''. Sve je više kineskih investicija, sa velikim brojem radnih mesta - rekla je ona.

Sve jača saradnja sa Kinom, Foto: Slobodan Miljević

Što se tiče infarstrukturnih projekata izdvojila je tri najvažnija za Srbiju - modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, koja, kako kaže, sa naše strane ide veoma dobro i očekuje se da se sledeće godine krene u deonicu Novi Sad-mađarska granica.

Tu je i Koridor 11 gde su počeli pripremni radovi za nastavak deonice Preljina-Požega.

- Nadam se da će predsednik Aleksandar Vučić u Kini potpisati sporazum za deonicu Požega-Boljare - dodala je Brnabić. U energetskom sektoru najznačajniji projekat je termoelektrana Kostolac B od 350 megavata.

- Sve skupa: infrastrukturni projekti, energetski, ono što izvodimo, što se planira je ukupne vrednosti od 10 milijardi evra - istakla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA