7

Srbija će imati najmoderniji Centar za nuklearne tehnologije u Evropi: Potpisana dva važna dokumenta u Sočiju (FOTO)

Dogovor "pao" tokom međunarodne konferencije “Atomekspo”, jednog od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, kojoj prusustvuju predstavnici 74 države i oko 3.500 učesnika

Atom Expo, Nenad Popović, Soči
Foto: Telegraf.rs

Izgradnja Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije i inovacije, zajedničkog projekta Srbije i ruske korporacije za atomsku energiju Rasatoma, počeće sledeće godine, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. On je to rekao posle potpisivanja dva memoranduma o saradnji sa generalnim direktorom ruske državne korporacije za atomsku energiju Aleksejem Lihačovim, tokom međunarodne konferencije “Atomekspo”. Inače, ovo je jedan od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, kojoj prusustvuju predstavnici 74 države i oko 3.500 učesnika.

Nenad Popović i Aleksej Lihačov - Foto: Telegraf.rs

Ministar je precizirao da će centar, koji će zajedno izgraditi Srbija i ruski Rosatom, biti najmoderniji centar za nuklearne tehnologije i inovacije u Evropi.

- To će biti pravi prikaz najnovijih tehnologija, sistema bezbednosti, inovacija i svih liderskih tehnologija koje danas svrstavaju Rosatom na mesto broj jedan u nuklearnim istraživanjima - rekao je Popović.

Istakao je da će na taj način naši stručnjaci moći da se usavršavaju, obučavaju i rade zajedno sa drugim ekspertima na projektima koji se koriste svuda u svetu.

- Beograd će postati centar u koji mogu da dolaze i evropski istraživači i naučnici da usavršavaju svoje znanje na najmodernijim i najnovijim tehnologijama - rekao je Popović.

Popović sa pred srpskim novinarima - Foto: Telegraf.rs

Prvi memorandum koji je danas potpisan u Sočiju određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na pitanja transparentnosti i informisanja javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodropske svrhe.

Ministar Popović je ocenio da je potpisivanjem ovih sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije.

- Srbija će sada imati šansu da dobije transfer znanja od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno sa njima obnavlja i gradi srpsku naučnu bazu u ovoj oblasti - kazao je Popović i dodao:

- Danas se nuklearna energija koristi u medicini, poljoprivredi, industriji, ”pametnim gradovima”. Želimo da razvijamo potencijale Srbije u ovoj oblasti, a za to imamo najboljeg partnera, ruski Rosatom, koji je vodeća kompanija u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe u svetu - rekao je Popović.

Popović - Foto: Telegraf.rs

Generalni direktor Rosatoma, Aleksej Lihačov, istakao je značaj potpisanih sporazuma uz ocenu da je u prethodnih  godinu dana postignut veliki uspeh u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

- Bez kvalifikovanih kadrova, nuklearne tehnologije nemaju budućnost, a bez podrške javnosti nije moguće govoriti o implementaciji takvih visokotehnoloških projekata. Korak po korak, zajedno sa srpskim partnerima, otvoreno i sistematski postavljamo temelje za buduće zajedničke projekte koji će dati značajan doprinos razvoju ekonomije i daljeg napretka Srbije - istakao je Lihačov.

Lihačov - Foto: Telegraf.rs

Potpisivanju memoranduma prethodio je radni sastanak Popovića i Lihačova na kojem je iskazana obostrana i snažna spremnost za dalji razvoj saradnje i sprovođenje potpisanih sporazuma.

Vlada Srbije inače već ima sporazume s Rosatomom, koji su potpisani tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu početkom godine, a kojima je predviđeno i strateško partnerstvo Rusije i Srbije u izgradnji Centra za nukearnu nauku, tehnologije i inovacije.

Time je obnovljena saradnja s Rusijom u oblasti nuklearnih tehnologija koja je obustavljena pre 30 godina, i otvorena mogućnost da Srbija, kroz zajednički rad sa Rosatomom, obnovi kadrovsku i tehnološku bazu u oblasti nuklearnih tehnologija.

"BEZ NUKLEARNE ENERGIJE NEMOGUĆE OSTVARITI CILJEVE ODŽIVOG RAZVOJA"

Nijedan od ciljeva održivog razvoja UN - svet bez siromaštva, bez gladi, čista voda, dobro obrazovanje ili zdravstvena zaštita - ne može biti postignut bez korišćenja nukearne energije, poručili su  učesnici panela na konferenciji Atomekspo u Sočiju.

Ističu da je nukearna energija koja se koristi u mirnodopske svrhe čista, zelena energija, koja omogućava održiv rast i ekonomski razvoj, te zato sve više zemalja u svetu radi na njenom razvijanju.

Generalni direktor Rosatoma, ruske korporacije za atomsku energiju, Aleksej Lihačov istakao je da je najveći izazov današnje generacije smanjenje emisije ugljen-dioksida i da bi korišćenje nukearne energije u velikoj meri smanjilo taj problem.

Navodeći da šume neutralizuju 2,5 miliona tona emisije ugljendioksida, Lihačev kaže da bi se većim korišćenjem nuklearne energije u proizvodnji energije emisija CO2 smanjila za oko dva miliona tona.

Panel na "Atomekspu" - Foto: Telegraf.rs

Direktor Rosatoma je istakao da ta korporacija razvija nove tehnologije i čini nuklearnu energiju “još više prijateljski nastrojenom prema životnoj sredini”.

- Fokusirani smo na recikliranje uranijuma, što znači da ista količina uranijuma može biti korišćena više puta u reaktorima - rekao je Lihačov.

Na panelu “Nuklearna energija za bolji život” govorio je i ministar Popović, koji je rekao da je Srbija šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina imala razvijenu industriju, ali da je SFRJ 1989. godine, pod pritiskom zapadnih zemalja, zaustavila sve državne procese vezane za korišćenje nuklearne energije i razvoj nuklearnih tehnologija.

- Ugasile su se katedre na fakultetima, prekinula istraživanja, zapustili naši istraživački reaktori - rekao je Popović.

Popović na panelu - Foto: Telegraf.rs

On je istakao da je Srbija odlucila da obnovi nuklearnu tehnologiju zbog čega su sa Rosatomom potpisani sporazumi koji su otvorili priliku da Srbija obnovi kadrovsku i tehnološku bazu u oblasti nuklearnih tehnologija uz „najboljeg partnera u svetu“.

Istakao je da je odlučeno da se napravi istraživački centar, kao i da će biti otvoreni novi programi za nuklearna istraživanja na fakultetima.

Direktor Agencije za nuklearnu energiju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Vilijam Magvud istakao je da nije moguće ostvariti nijedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija bez korišćenja pouzdane energije i da je nuklearna energija veliki deo odgovora.

- Ako nemamo čistu, pouzdanu energiju, nećemo uspeti da se izborimo ni sa klimatskim promenama - istakao je Magvud.

On je rekao da je pravo vreme za sve države na svetu da se okrenu od ideoloških i političkih ideja, kad je reč o korišćenju nukearne energije, i da donesu konačne odluke o tome u šta će investirati.

- Najvažniji cilj za svaku zemlju, kad je reč o energiji, jeste da svetla moraju da ostanu uključena. Koliko god nam planeta bila zagađene, ne verujem da bi iko pristao da nemamo električnu energiju - rekao je Magvud.

Zamenik direktora Generalnog direktorata Evropske komisije Gerasimos Tomas rekao je da je plan EU da do 2030. godine smanji emisiju gasova za 40 do 45 odsto i da nukearna energija može mnogo da pomogne.

- Računamo na razvoj tehenologije i u drugim oblastima, ali u svim scenarijima o kojima se govori, Evropa kao celina traži da nukelearna energija pokrije značajan deo energije - rekao je Tomas.

On je istakao da su u korišćenju nukearne energije značajni i ekonomski pokazatelji, dodajući da je nuklearna energija jedina čišta energija koja nije smanjila troškove proizvodnje u poslednjim godinama.

Navodeći da polovina zemalja EU poseduje tehnologiju za nuklearnu energiju, dodao je i da EU ima jasan zakonodavni okvir za njeno korišćenje, kako bi bila izuzetno pouzdana i bezbedna.

Panel u Sočiju - Foto: Telegraf.rs

3.500 UČESNIKA IZ 74 DRŽAVE NA NAJZNAČAJNIJEM DOGAĐAJU IZ OBALSTI NUKLEARNE INDUSTRIJE

U Sočiju se održava dvodnevna međunarodna konferencija "Atomekspo", jedan od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, kojoj prusustvuju predstavnici 74 države i oko 3.500 učesnika.

Ruski Rosatom je jedan od globalnih lidera u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe s poslovima vrednim 130 milijardi dolara, a prednjači i u razvoju inovacija i novih tehnologija, pre svega u oblastima energetike, medicine, poljoprivrede i industrije.

Počinje "Atomekspo" - Foto: Telegraf.rs

Posluje na pet kontinenata u više od 50 zemalja i zapošljava 250.000 ljudi u više od 330 preduzeća i 37 nuklearnih postrojenja širom Rusije.

Na forumu u njihovoj organizaciji učestvuju rukovodioci iz ključnih kompanija u globalnoj nuklearnoj industriji, vladine agencije, međunarodne i javne organizacije, kao i vodeći stručnjaci, koji će razgovarati o trenutnom stanju nuklearne industrije i budućim trendovima.

Forum u Sočiju se od 2009. održava jednom godišnje, a Srbija je prvi put učestvovala prošle godine, kada su takođe potpisani sporazumi o saradnji u razvoju inovacija i novih tehnologija, pre svega, u medicini (onkologiji) i poljoprivredi.

Obilazak štandova na "Atomekspu" - Foto: Telegraf.rs

Konferencija uključuje konvenciju i izložbu na kojoj će vodeće kompanije iz globalne nuklearne industrije i srodnih sektora predstaviti svoje originalne tehnologije i dizajn.

Forum pruža mogućnosti za umrežavanje, uspostavljanje poslovnih kontakata i potpisivanje sporazuma o partnerstvu, a osim poslovnih događaja, učesnici imaju mogućnost da posete nuklearne elektrane i druge objekte nuklearne industrije kroz organizovane izlete, kao i da uživaju u zabavnom i kulturnom programu.

Konferencija "Atomekspo" se inače održava u Glavnom medijskom centru, odakle su tokom 2014. godine mediji pratili 22. Zimske olimpijske igre i 11. Paraolimpijske zimske igre, tokom kojih je bilo prisutno više od 8.000 predstavnika medija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Atomexpo, atomska energija, ministar bez portfelja, Nenad Popović, Rusija, Soči

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • P
  Primus

  Vreme je da se uključimo..imamo npr. OSIROMAŠENI URANIJUM kao i kokoške iz VINČA PILIĆARNIKA..

 • B
  B

  Ma samo da uspem da pobegnem iz ove zemlje a oni neka prave šta im je volja.

 • K
  Key

  Ma divno, bas sam se obradovala, svi ih gase a mi treba da se radujemo tome

Crnogorci su najveći radnici na Balkanu, i verovali ili ne, za to imaju dokaz

Tri preduzeća osvojila su vrednu nagradu koja će im promeniti život: Među njima su Jelena i Aleksandar koji su državne poslove zamenili farmom koza

Kako i kada rade prodavnice, pijace, banke, pošte narednih dana? Detaljni vodič za završavanje poslova tokom praznika

Prestaju da štampaju novčanice od 500 evra, a evo šta će biti sa ovima koje već imamo

Fejsbuk očekuje kazna od 5 milijardi dolara zbog kršenja propisa o privatnosti korisnika

Usvojen leks specijalis za zadužene u "švajcarcima": Građani će imati izbor da konvertuju kredite u evro ili da se sude

Sberbank Srbija tokom 2018. godine ostvarila rast profitabilnosti od čak 63 odsto

Od 1. aprila sezonski radnici mogu da se zaposle i preko ove aplikacije, a za leto mogu da zarade i više od 200.000 dinara

Diznijeva unuka napada: Skandal je što direktor Diznija ima 1.424 puta veću platu od radnika!

Popović potpisao 3 sporazuma u Pekingu: Sa Kinezima gradimo najveći i najmoderniji industrijski park u južnoj Evropi (FOTO) (VIDEO)

Sa Kinezima potpisan Memorandum o beogradskom Metrou: Osnovana grupa za investicije (FOTO) (VIDEO)

YUTA upozorila na turističku agenciju koja obmanjuje putnike: "Magdalena travel" nema našu garanciju, niti je naša članica

Japanski ambasador: Novi Sad nudi dobre uslove za saradnju (FOTO)

Porez na imovinu počeo da stiže na kućne adrese: Među novim kvadratima za oporezivanja najviše ima nadogradnje

Poskupelo meso u Srbiji zbog afričke kuge, Uskrsa i 1. Maja (TABELA)

Tužna slika srpske poljoprivrede: Imamo sve manje traktora i radnika, a vlasnici imanja su sve stariji

Od Srbije do Švedske za samo 35 evra: Ponovo idu letovi za Malme

MK Group ponovo na čelu srpskog agrara

Ukida se roming između Srbije i Rusije!

Novčanica koju mnogi od nas nikada nisu ni videli, odlazi u istoriju: Nemačka i Austrija poslednje ukinule apoen od 500 evra

Ako imate 10.000 evra, a ne znate u koji biznis da ih uložite, ovo su saveti stručnjaka kako da zaradite

Srbi u Nemačkoj zarađuju manje od Nemaca: Iako rade na istim poslovima, plate gastarbajtera su manje

Koji je plan za granične prelaze u Srbiji? Znate li da kamioni potroše 26 miliona časova da pređu sa jedne na drugu stranu (FOTO)

Rat pčelara i suncokretara: Pčele su otrovane pesticidima, ali bez njih, suncokret bi propao!

Kinezi prelomili: Grade stadion u Hrvatskoj od 150 miliona evra

Drugi krug nacionalizacije: Hrvatska opet prodaje srpsku imovinu, neke nekretnine zauvek izgubljene

Dividende od akcija legle, a građani se žale da ne mogu da podignu novac: Detaljan vodič za rešenje svih sličnih problema

Turci proširuju stambene kapacitete za turiste u Kotoru: Grade se 63 stana sa bazenom i lepo uređenim površinama

Novi Sad dobija najsavremeniju fabriku slatkiša: Predsednik Vučić sastao se sa delegacijom kompanije Bari Kalebo

Svakog dana u Srbiji 5 preduzetnika pokrene legalan biznis, a najviše ih ohrabruju ove olakšice

Srbija ostvarila jasan napredak u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja: Pohvale američkog ambasadora Skata (FOTO)

Privredna kriza stiže u Hrvatsku? Nemačke kompanije beže od naših komšija zbog korupcije, visokih poreza i Andreja Plenkovića

Koja je vaša destinacija za ovo proleće

Kompanija "DIS" izdvaja 10 miliona dinara za pomoć školama, talentovanim đacima i studentima

Prodali su mi stan 20 dana pre odluke o švajcarcima: Nadam se da sam poslednja žrtva, hoću da dokažem svima da je ovo bila velika pljačka

Siniša Mali o odluci o švajcarcima: Ne smemo da ostavimo nikoga na ulici ako već možemo da pomognemo

Leks specijalis za švajcarce uvršten u dnevni red: Očekuje se razrešenje problema

Mnogi bi da zarade na malinama, a Milomir je i zvanično svetski rekorder u tome: Otkriva koja je sorta crvenog zlata najisplativija

Gastarbajteri se raduju novom nemačkom zakonu, a ne znaju kakva ih tek muka čeka kada tamo stignu

Druga faza u projektu "Naše selo": Počinje modernizacija poljoprivrede u selima Dubočane i Mala Jasikova

Brnabić sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj: Naš cilj je jačanje IT sektora i veća ulaganja u razvoj malih i srednjih preduzeća (FOTO)

Nema više praška koji slabije miriše i čokolade sa manje lešnika: Evropski parlament zabranio različit kvalitet proizvoda u EU

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima