Srbija je napunila kasu: SMATSA i Kfor zaradili više od 77 milona evra na prelet aviona

U odnosu na region ta zarada je neznatno manja samo od Hrvatske

  • 1

Srbija, Crna Gora i teritorija Kosova pod kontrolom KFOR-a zaradile su u 2018. godini tačno 77.634.883 evra od preleta civilnih letelica iznad njihovih teritorija, stoji u danas objavljenom izveštaju o funkcionisanju Route Charging sistema kojim rukovodi EUROCONTROL CRCO (Central Route Charges Office) kancelarija.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i teritorija Kosova koja se administrativno-obračunski pripaja celini koju formiraju dve međunarodno priznate države, zaradile su neznatno manje od Hrvatske kojoj je na račun leglo 88.774.191 evra, više od Severne Makedonije koja je inkasirala 16,977,183 evra, Slovenije kojoj je pripalo 34,821,892 evra i Bosne i Hercegovine koja je "zaradila" 34.821.892 evra, prenosi Tango six.

Sistem objedinjene naplate i redistribucije zarade od preleta civilnih letova centralizovan je na evropskom nivou i u 2018. godini sve države članice EUROCONTROL-a ukupno su "zaradile" 8 milijardi evra (8.090.268.534).

Budući da civilni vazdušni saobraćaj ne poznaje granice, preleti, odnosno usluge kontrole letenja, iznad Evrope (što logično uključuje i države koje nisu članice Evropske Unije) naplaćuju se avio-kompanijama centralizovano od strane EUROCONTROL-a. CRCO kancelarija ove organizacije obračunava naplatu uz pomoć dinamičkih formula i prikupljena sredstva redistribuira nacionalnim operaterima kao što su SMATSA ili CROCONTROL.

Evropski trend rasta naplaćenih sredstava stabilno raste oko jedan procenat godišnje u prethodne tri godine.

KOLIKO I ŠTA LETI IZNAD SRBIJE?

Iznad Srbije, Crne Gore i Kosova u 2018. godini bilo je ukupno 614.556 preleta i 88.791 poletanja i sletanja sa i na njihove aerodorome. Ove teritorije u obračunskom "vršnom satu" u prethodnoj godini preletalo je 3.069 letelica.

Interesantna statistika za 2018. godinu je i procentualna zastupljenost tipova civilnih putničkih aviona iznad navedenih teritorija. Najčešći tip aviona koji je preletao Srbiju, Crnu Goru i Kosovo je Erbas u svojim najzastupljenijim varijantama.

Kad je reč o procentualnoj raspodeli sabraćaja na aerodromima Srbije i Crne Gore šampion je i dalje Beograd sa 69 odsto ostvarenog sabraćaja, Podgorica sa 15 odsto, Tivat 13 odsto, i Niš 3 odsto.

(Telegraf.rs/Tango six)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA