Neverovatan poduhvat na Islandu: Nedaleko od Severog pola rašće banane, a umesto sunca grejaće ih vulkanska toplota

Na Islandu zima traje čak 9 meseci

  • 0

Islandski arhitekta odlučio je da iskoristi obilje geotermalne energije koju njegova zemlja pruža i za 37 miliona dolara da uzgaji egzotično voće.

Naime, budući da na Islandu zima traje devet meseci, stanovnici te ostrvske zemlje imaju ograničene mogućnosti za poljoprivredu.

No, kako piše Blumberg, država i dalje ima mnogo neiskorišćene površine, kao i ono što je ključno za projekat Hjordisa Sigurdardotira - mnogo vulkana i energije koju oni pružaju. Stoga se taj arhitekta bacio u poslovni poduhvat u sklopu kojeg gradi prve biokupole na svetu, od kojih će ona najveća biti veličine fudbalskog igrališta i protezaće se na šest spratova kako iznad, tako i ispod zemlje, prenosi Blic.

Sam projekat "tropskog Islanda" inspirisan je izgledom Amazonovog sedišta u Sijetlu i singapurskim vrtovima uz zaliv, a iako još nije u potpunosti prikupljen iznos potreban da se on izgradi, ima veoma moćne investitore, među kojima je i najveća islandska banka Arion.

Etna vulkan, Sicilija

Foto: Tanjug/AP

Aldin, kako je projekat nazvan, biće smešten u parku Rejkjavik i protezaće se površinom od 4.500 kvadrata i zapošljavati oko 60 ljudi. Staklene kupole će se koristiti kako bi se gajile banane i ostalo tropsko voće, ali će poslužiti i kao svojevrsna mediteranska oaza u blizini Severnog pola i imati funkciju jačanja turizma na ovoj izolovanoj lokaciji.

Zapravo će svaka od kupola imati različitu klimu i svrhu. Ona najmanja, recimo, nazvana je farmerskom laboratorijom i imaće market, restoran i prostore za edukacije, dok će druge dve biti tropsko i mediteransko odmaralište u kojima će se održavati poslovne konferencije i drugi događaji i u njima će biti prvi velnes na Islandu.

Uz to, reč je o turističkoj atrakciji koja će, ako se sve odradi prema planu, imati najniže operativne i energetske troškove na svetu.

Na taj način, smatra Sigurdardotir, preporodiće se islandski turistički sektor koji je sve donedavno, odnosno do propasti lokalnog avio-prevoznika Wow Aira, bio najveći izvor prihoda zemlje.

Prema poslovnom planu, Aldin bi trebalo da privuče između 300.000 i 400.000 posetilaca godišnje. Poređenja radi, islandsku najpoznatiju turističku atrakciju, Plavu lagunu, u jednoj godini poseti oko 1,3 miliona turista.

Projekat je u finalnoj fazi dobijanja dozvola od glavnog islandskog grada, a otvarenje kupola je predviđeno za dve godine.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA