≫ 

Nacionalni tim za spas sela Srbije: Hočevar i katolička crkva pomažu da oživi zadrugarstvo

Na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj otvorio Nacionalnu konferenciju „Zadrugarstvo i udruživanje kao model razvoja poljoprivrede“, a potom se sreo i sam beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom

  • 9

U okviru 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u utorak, u Novom Sadu održana je Nacionalna konferencija na temu „Zadrugarstvo i udruživanje kao model razvoja poljoprivrede“, koju je otvorio Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj. Konferenciji su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) prof.dr Milovan Mitrović i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović koji su predstavili dosadašnje uspešne rezultate Programa podrške zadrugama, poznatog pod nazivom 500 zadruga u 500 sela.

Dan kasnije, u sredu, ministar Milan Krkobabić u Palati Srbija razgovarao je sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, takođe o Nacionalnom timu za spas sela Srbije i daljem unapređenju regionalnog razvoja, nakon uspešnih prvih koraka oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

Setva, polje, radovi, poljoprivreda, njiva Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Katolička crkva je izrazila jasnu spremnost da učestvuje u jednoj ovakvoj misiji koja je namenjena svim selima Srbije, bez obzira na versku pripadnost. To je i osnovni princip zadrugarstva - neutralnost. Rasna, verska i politička, izjavio je Krkobabić, dok je Hočevar takođe izrazio je zadovoljstvo što je katolička zajednica deo jednog ovako važnog poduhvata.

- I u prošlosti katolička crkva je uvek naglašavala socijalno učenje i dopirala do onih koji žive s poteškoćama ili su ugroženi. Sada je potrebno da utičemo na to da sela, kao manje zajednice, učestvuju u zdravom integralnom razvoju porodice kao stuba društva, rekao je Hočevar i zahvalio Krkobabiću na brizi, inovativnosti i kreativnosti u suočavanju sa ovom kompleksnom problematikom.

- Pred nama je da se opredelimo da li je zemlja resurs od nacionalnog značaja ili ćemo je ostaviti na volju drugima. Smatram da državnu zemlju koja se ne obrađuje, treba dodeliti mladim poljoprivrednicima na korišćenje kako bi je priveli kulturi i nameni i učinili je produktivnom, umesto da bude isključivo roba koja se prodaje na tržištu, rekao je Krkobabić obraćajući se učesnicima konferencije.

Milan Krkobabic Foto: Risto Kostov

Ministar je govorio i o narednom koraku koji oporavak sela Srbije zahteva a to je formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije koji će sagledati sve aspekte života na selu i predvideti programima i konkretnim merama stvaranje svih potrebnih uslova za kvalitetan život u seoskim sredinama.

Cilj ove konferencije u okviru tradicionalnog sajma poljoprivrede je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, o udruživanju u zadruge, o unapređenju njihovih uslova života, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života, a učesnici su, pored zvaničnika, predstavnici međunarodnih organizacija, univerziteta i naravno mladi poljoprivrednici.

Ministar je ranije danas posetio i štand Zadružnog saveza Vojvodine koji je za vreme trajanja sajma u Novom Sadu mesto sastajanja Zadružnih saveza, direktora zadruga i gostiju iz zemlje i inostranstva.

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MRK

    14. maj 2019 | 22:34

    Ti i tvoj otac ste rušili sistem koji je održavao selo a sada propagiraš to, nije li te sramota? Daj ti vidi da vratiš ono što je tvoj otac pokrao iz PIO fonda.

  • Imenjak

    14. maj 2019 | 19:24

    Bravo Bravo samo nema kome otiso svet pa ces ti morati orati zemlju a tvoja zena okopavati njive hahaha

  • YU 2

    14. maj 2019 | 19:46

    Neka zatvori granice prema zapadu i onda neka deli zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA