• 35

Ugostitelji definitvno traže da bakšiš postane obavezan deo računa: Inicijativa stigla u ministarstva, a ovo je iznos koji traže

Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto

  • 35

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, predložilo je da se zakonski reguliše pitanje napojnice i da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi, prenosi Tanjug.

Ova inicijativa je prosleđena Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako iz ovog udruženja navode, korist od zakonskog regulisanja napojnice bi imali svi - gosti, osoblje, preduzetnici i država.

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.

Naveo je da sad Poreska inspekcija, ako kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prekršajne prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.

Konobar, placanje racuna, baksis

Bakšiš postaje obavezan deo računa, Foto: Shutterstock

U HORES-u kažu ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.

Zakonsko regulisanje napojnica bi, kako navode, hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele među zaposlenima.

U HORES-u navode da ta oblast nije bila regulisana ranije zbog toga što država nije imala tehničke mogućnosti da kontroliše takve isplate, ali da se sa pojavom fiskalnih računa i bezgotovinskog plaćanja pojavila potreba da se to pitanje propisima definiše.

Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apel

    E, Srbijo, daj nešto narodu, kao sav ostali Svet. Vi bi da globite i baba-seru? Prvo radite sve po Ustavu, Zakonima, pa onda terajte narod da se tako ponaša. Zaposlite narod, pa ukidajte sivu ekonomiju, a ne da punite Budžet kaznama, taksama, porezima. Obezbedite poreskim obveznicima uslove iz kojih bi mogli sve da plaćaju, pa tek onda u harač. Mislim da sam bio jasan?

  • bb

    I TATA BI SINE...!!!

  • Mimi

    Bratanac mi je konobar i znam koliko zaradjuje. Nekada mu baksis iznisi trecinu plate. Moze da sedne,da jede,da se odmori. Cak stigne i na drugo mesto da radi. A kada je svadba,nakupi se para samo tako. On za par meseci zaradi 2000evra naravno sa baksisom. Radi u Beogradu i prigradskim naseljima. Tako da konobari jako dobro zaradjuju i mnogi traze da rade kao konobari.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima