Ugostitelji definitvno traže da bakšiš postane obavezan deo računa: Inicijativa stigla u ministarstva, a ovo je iznos koji traže

Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto

  • 35

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, predložilo je da se zakonski reguliše pitanje napojnice i da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi, prenosi Tanjug.

Ova inicijativa je prosleđena Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako iz ovog udruženja navode, korist od zakonskog regulisanja napojnice bi imali svi - gosti, osoblje, preduzetnici i država.

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.

Naveo je da sad Poreska inspekcija, ako kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prekršajne prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.

Konobar, placanje racuna, baksis Bakšiš postaje obavezan deo računa, Foto: Shutterstock

U HORES-u kažu ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.

Zakonsko regulisanje napojnica bi, kako navode, hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele među zaposlenima.

U HORES-u navode da ta oblast nije bila regulisana ranije zbog toga što država nije imala tehničke mogućnosti da kontroliše takve isplate, ali da se sa pojavom fiskalnih računa i bezgotovinskog plaćanja pojavila potreba da se to pitanje propisima definiše.

Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    20. maj 2019 | 12:42

    A mozda bi bilo najlakse da baksis ne primaju? Baksis nije baksis ako sam obavezan da ga ostavim!!!

  • Ivan

    20. maj 2019 | 12:35

    Hahahaha koja je ovo pohlepa majko mila, konobari imaju plate iste kao i trgovci,mesari i mnoga druga zanimanja stim sto konobari imaju i baksis,koliko toliko,nekad vise nekad manje ali jok,vi sad hocete vise. Aj bre realno, roditelji ti daju pare xa uzinu i ti skupis da popijes kafu ,i sta sad? Ljudi ne zivimo mi negde drugde, mi smo u srbiji, u zemlji u kojoj su plate jako male, odakle da ti platim i baksis? Pozatvaracete lokale zemljaci brze nego sto str ih i otvorili....

  • Ledeni

    20. maj 2019 | 12:33

    Budite srecni koliko vam se da, to je cista dobra volja gosta, niko nije duzan da ostavlja baksis! Radite za platu, a to da li vam je plata mala to vec nije problem gosta. Bezobrazluk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA