0

Investicije EPS-a pokreću privredu

Dobrim rezultatima EPS-a doprinelo je povećanje naplate električne energije na 100,5 odsto u prvih sedam meseci ove godine

EPS
Foto: Promo

- Energetski sektor Srbije je potpuno spreman za predstojeću grejnu sezonu i to se odnosi na Elektroprivredu Srbije, naftno - gasni sektor i sisteme daljinskog grejanja u Srbiji - rekao je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike otvarajući stručnu konferenciju "EPS kao pokretač privrede Srbije".

- Kao i svake godine sve oči su uprte u EPS, koji je zahvaljujući ozbiljnom radu među 10 najboljih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. EPS spremno ulazi u poslednji kvartal i što se tiče proizvodnje struje i obezbeđenja potrebnih količina uglja za termo kapacitete. Zaposleni u EPS-u će učiniti svaki napor da eventualne kvarove i ispade otklanjaju u najkraćem mogućem roku istakao je Predić i čestitao najvećoj srpskoj energetskoj kompaniji Dan EPS-a 6. oktobar.

Predić je rekao da je energetski sektor ozbiljan pokretač privrede i industrije dodao da je dobar primer za to EPS koji je završio revitalizaciju agregata A1 u HE "Đerdap 1" i gradi novi blok B3 od 350 megavata u TE "Kostolac B", što su veliki investicioni projekti u kojima se anagažuje i domaća privreda.

Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor JP EPS za trgovinu električnom energijom, rekao je da konkurentnom cenom električne energije doprinosi konkurentnosti domaće privrede ističući da je u 2016. godini EPS bio snabdevač električnom energijom za 95 odsto od ukupnog obima potrošnje privrede u Srbiji.

- Za prvih devet meseci 2017. godine EPS je povećao ukupan obim snabdevanja domaćeg tržišta za 654,4 miliona kilovat-sati ili za 2,8 odsto – rekao je Vlaisavljević.

Mladen Serventi, direktor Sektora za ekonomske poslove JP EPS, rekao je da je EPS je pored nepovoljnih vremenskih uslova ostvario pozitivan rezultat u prvoj polovini godine od oko dve milijarde dinara, a očekuje se da će na kraju 2017. ostvariti dobit od najmanje pet milijardi.

- EPS je u prvih osam meseci uplatio u budžet Srbije 68,5 milijardi dinara, od čega 32 milijarde kroz PDV i akcize i očekuje se da će do kraja 2017. godine ukupan doprinos budžetu premašiti 100 milijardi dinara – rekao je Serventi.

Dobrim rezultatima EPS-a doprinelo je povećanje naplate električne energije na 100,5 odsto u prvih sedam meseci ove godine.

-  Planiramo rast dobiti u narednim godinama, tako da se  očekuje da će dobit EPS-a u 2018. i 2019. biti oko 17 milijardi dinara – rekao je Serventi na konferenciju u organizaciji Balkanmagazina.

(telegraf.rs/ PR)

Tagovi: EPS, EPS Distribucija, Zoran Predić

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

EPS nabavio tri najmodernija vozila

Prvi ugovor o prodaji „zelene“ električne energije

Prvi rezultati kontrole zbog propusta u radu: Smene 23 odgovornih u JP EPS i EPS Distribuciji

Hapšenja zbog krađe: Uspešna saradnja službi EPS-a i MUP-a

Hapšenje zbog zloupotrebe: Uspešna saradnja JP EPS i MUP Srbije

Otvoren Međunarodni sajam energetike

Delegacija MMF-a posetila „Kolubaru“ i TENT A

Kopaonik dobio najmoderniju trafostanicu u Srbiji (FOTO)

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, obišao dve rekonstruisane TS u Subotici

Uspešni pregovori sa rumunskom "Hidroelektrikom"

Modernizacija svih delova EPS-ovog sistema u cilju unapređenja poslovanja (FOTO)

Grčić i Vesić posetili dispečerski centar

Grčić obišao radove na TS "Sobovica": EPS gradi infrastrukturu za razvoj Srbije (FOTO)

Ministar energetike i v. d. direktora EPS na završetku kapitalnog remonta bloka A4 u TENT A

Čestitka Milorada Grčića, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", povodom 6. avgusta Dana rudara

Investicije EPS-a za razvoj istočne Srbije: Milorad Grčić, v. d. direktora EPS posetio Majdanpek

Nastavak saradnje EPS i "Silovije mašini": Ugovoren završetak revitalizacije HE "Đerdap 1"

Sa konferencije o investicijama u srpskoj energetici: EPS-ove investicije su garant stabilnosti

Uspešna saradnja službi EPS-a i MUP-a

Grčić i Antić na 1. maj posetili radnike na remontu u TENT A

Međunarodne finansijske institucije: Menadžment EPS-a posvećen reformama

/
<% galerijaAlt  %>