• 2

Modernizacija svih delova EPS-ovog sistema u cilju unapređenja poslovanja (FOTO)

"Kolubara" rame uz rame sa evropskim kopovima

 • 2

EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara". Projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB "Kolubara", koji će omogućiti značajne uštede, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine.

Grčić i Vesić posetili dispečerski centar

Cilj je i da "Kolubara-Metal" bude na tako visoko tehnološki razvijenom nivou, da bude moguće da se u samom EPS-u napravi rotorni bager. Završena je prva faza radova na novom monitornig sistemu koji sa 120 kamera pokriva RB "Kolubaru". Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Verujem da ćemo sledeće godine imati završen projekat i iz RB „Kolubara“ početi da isporučujemo ugalj ujednačenog kvaliteta, što će omogućiti uštede od 10 odsto uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova. Kasnimo tri decenije za zapadnoevropskim zemljama, ali sada smo na pragu realizacije projekta koji donosi brojne koristi EPS-u – istakao je Grčić.

Homogenizacija je deo prvog "zelenog projekta" u JP EPS, ukupne vrednosti oko 180 miliona evra. Investicija u sam projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja iznosi 54 miliona evra, zajedno sa izgradnjom nove deponije koja je neophodna za funkcionisanje sistema. Kompanija FAM isporučila je opremu za nove deponijske mašine, a očekuje se da će "Energoprojekt" prevazići unutrašnje problema i nastaviti sa realizacijom svog dela.

Foto: Danilo Mijatović - EPS​

Realizovano je 85 odsto projekta koji je jedan od najvažnijih za RB "Kolubara", ali i za proizvodnju električne energije u TENT-u. "Kolubara" će konačno u 2019. biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima – rekao je Grčić.

U obilasku radova na deponiji i modernizaciji kontrolne sobe u Drobilani bili su i Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS i Milan Mišković, direktor RB "Kolubara" za proizvodnju uglja, Milan Đorđević i Miodrag Ranković, predsednici sindikata EPS-a i "Kolubare".

Foto: Danilo Mijatović - EPS​

EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara", a krajni cilj je da "Kolubara-Metal" bude na visoko tehnološki razvijenom nivou, tako da bude moguće da se u samom EPS-u napraviti rotorni bager − rekao je Grčić, prilikom obilaska proizvodnih pogona kolubarine organizacione celine "Metal" i dodao je da "Kolubara-Metal" ima svoje mesto u budućnosti kao najbolja metalska firma u Srbiji i na Balkanu.

− Ideja nam je da možemo sami, svojom pameću i opremom, da izgradimo kompletan bager "glodar" u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za oko pet godina moći da se pohvalimo da nam ne treba pomoć sa strane− rekao je Grčić.

Prvi korak u modernizaciji je nabavka robota za zavarivanje, vrednosti 24 miliona dinara. Reč je o prvom robotu u RB "Kolubara", koji radi na zavarivanju papuča na bageru. Robot čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera. Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje. Nedavno je nabavljen i testiran a sada je već u punoj upotrebi. U "Metalu" su istakli i važnost prese koja je jedinstvena u Srbiji zbog mogućnosti savijanja profila od 50 milimetara čeličnog lima. Grčić je najavio plan za modernizaciju "Metala" u narednim godinama i rekao da je u ovaj deo EPS-a nedavno zaposlena mlada devojka, treće plasirana na svetskom takmičenju u zavarivanju u Tokiju.

Foto: Danilo Mijatović - EPS​

Grčić je obišao i novi monitoring centar u RB "Kolubara", koji će biti veoma važan za podizanje bezbednosti u čitavom kolubarskom basenu.

Završena je prva faza radova, vrednosti između 45 i 47 miliona dinara, a trenutno 120 kamera pokriva delove RB "Kolubara". Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, kojima će biti pokriveni svi vitalni delovi "Kolubare", čime se olakšava rad zaposlenima, podiže bezbednost i sprečavaju krađe materijlanih dobara.

Investiramo u sve delove sistema, podižemo efikasnost i unapređujemo poslovanje. Deo tog ciklusa je i zapošljavanje mladih stručnjaka, u toku je konkurs za prijem 163 stručnjaka i očekujemo da ćemo dobiti najbolje mlade inženjere koji će nastaviti da doprinose modernizaciji i uvođenju najmodernijih tehnologija – rekao je Grčić.

Rudarski basen "Kolubara" godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojih se u EPS-ovim elektranama u ogranku TENT proizvede više od polovine srpske struje.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rade

  12. septembar 2018 | 17:34

  U mnogim selima se naplacuje ulicno osvetljnenje jedan mesec 400 din.drugi 600.treci 800.dinara a nigde ne pise u racunu koliko je potroseno cista javna pljacka u opstini svilajnac.

  5
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima