Moderna tehnika u službi energije: Energetska efikasnost čuva kućni budžet

U Srbiji voda je uglavnom tvrda i taloži se na grejaču, tako da je potrebno više energije da se zagreje na željenu temperaturu

  • 0

Električni uređaji olakšavaju obavljanje svakodnevnih poslova i teško je zamisliti moderan dom bez njih, ali svakodnevna upotreba aparata koji nisu energetski efikasni može da postane značajna stavku u kućnom budžetu. Uz nekoliko korisnih saveta i preporuka, lako se može smanjiti količina električne energije koja se troši, na primer, za pranje veša. Time se smanjuje i mesečni račun, što može da bude veoma korisno u ovom, prazničnom periodu, kada su troškovi u kućnom budžetu povećani.

Pri kupovini električnih uređaja treba voditi računa o energetskoj klasi. Iako je razlika u ceni između uređaja energetske klase A i energetske klase A+++ nekoliko hiljada dinara, uređaj najviše energetske klase može da se isplati za nekoliko meseci samo uštedom električne energije. Ako je mašina za pranje veša energetske klase C, njena potrošnja struje veća je za 65 odsto neko kod energetske klase A. Mašina klase C troši gotovo duplo više struje nego ona sa oznakom A+++, što znači i duplo veći rashod.

Kakvu god mašinu da posedujete, bubanj uvek treba napuniti u skladu sa preporukama proizvođača. Ne treba je uključivati na pola bubnja, osim kada ima takav program. S druge strane, nije dobro ni da se prepuni, jer se tada troši više električne energije uz slabije rezultate pranja. Zato treba dobro proučiti uputstvo, jer svaki model ima više različitih programa za pranje, mogućnosti regulisanja količine vode i broja okretaja bubnja.

U Srbiji voda je uglavnom tvrda i taloži se na grejaču, tako da je potrebno više energije da se zagreje na željenu temperaturu. Pravilnim održavanjem mašina duže ostaje u optimalnom stanju i time koristi manje energije.

Niža temperatura za uštedu

Pranjem na 30 stepeni potroši se 40 odsto manje struje nego kada se koristi program rada na 40 stepeni. Potrošnja električne energije manja je i kada se biraju kraći programi pranja. Ne treba koristiti previše deterdženta, potrebno je redovno čistiti filtere i koristiti sredstva koja smanjuju tvrdoću vode.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA