• 0

Četvrt veka rada najproduktivnijeg kopa RB „Kolubara“

Snaga i upornost „Tamnave“ i njenih zaposlenih

  • 0

Jubilej 25 godina rada Površinskog kopa „Tamnava - Zapadno polje“, koji je oslonac proizvodnje i naproduktivniji u EPS-ovom oganku RB „Kolubara", obeležen je svečanom akademijom u Lazarevcu. Svečane plakete za poseban doprinos radu i razvoju ovog kopa u ime EPS-ovog ogranka RB „Kolubara“ dodeljene su Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i Miloradu Grčiću, v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“, koji je primio plaketu i u ime predsednika.

- Svaka četvrta sijalica u srpskim domaćinstvima svetli danas zahvaljujući radnicima rudarskog kopa „Tamnava – zapadno polje“ - istakao je Grčić i čestitao radnicima jubilej. On je ukazao na težak rad i požrtvovanje rudara i radnika u ovom preduzeću.

- Tokom četvrt veka rada ovog kopa proizvodnja je samo dva puta stala, u vreme petooktobarskih promena 2000. godine i u maju 2014. kada je „Tamnava-zapadno polje“ potpuno poplavljeno. Iako je 2014. godina bila jedna od najtežih za „Kolubaru“, uz podršku države tada je odlučeno, iako je bilo suprotnih ideja, da kop nastavi sa radom, a da se voda iz nastalog jezera dubine 60 metara - ispumpa. Zahvaljujem tadašnjem premijeru, a sadašnjem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci da se donose odluka za spas kopa – poručio je Grčić, koji je u vreme poplava bio direktor RB „Kolubara“.

Govoreći o uspesima zaposlenih na ovom kopu Grčić je rekao da, prema dosadašnjim ispitivanjima terena, na ovoj lokaciji ima još 240 miliona tona uglja, što će omogućiti sigurno snabdevanje strujom domaćinstava i privrede u Srbiji u narednim decenijama.

Za 25 godina rada na ovoj lokaciji otkopano je 214 miliona tona lignita, a 1.173 zaposlena radnika danas obezbeđuju četvrtinu svih potreba za ugljem u proizvodnji struje u Srbiji.

Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja RB „Kolubara“, rekao je da se sa kopa „Tamnava – Zapadno polje“ put termoelektrana u Obrenovcu isporuči prosečno oko 14 miliona tona uglja godišnje, što je oko polovine „Kolubarine“ proizvodnje.

- U 2017. godini na „Tamnava - Zapadnom polju“ iskopano je rekordnih 17 miliona tona uglja – naglasio je Mišković.

Zahvalnice za doprinos u radu „Tamnave“ dodeljene su penzionisanim i sadašnjim radnicima.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima