Mobilne trafostanice do kraja godine na mreži

Dobra saradnja Evropske unije i EPS-a

  • 0
Mobilna Trafostanica Krusevac Foto: Danilo Mijatović

Prva od ukupno četiri mobilne trafostanice koje je Evropska unija donirala „Elektroprivredi Srbije“ puštena je u probni rad u Kruševcu. Time je počela nova faza projekta za modernizaciju distributivne mreže i osposobljavanje distributivnog sistema za brže reagovanje u vanrednim situacijama.

Vrednost investicije u tri manje mobilne trafostanice 35/10 kV, snage po 8 MVA je oko 1,8 miliona evra, a izvođač radova je GAT iz Novog Sada. Mobilne trafostanice će tokom probnog rada snabdevati deo potrošača Kruševca, Požarevca i Zlatibora, a nakon toga će biti raspoređene u distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac.

- Ovaj paket nam omogućava rekonstrukciju trafostanica, a da naši kupci to ne osete. Tri i po decenije nije se obnavljala distributivna mreža, samo se krpilo i popravljalo, posebno u kraljevačkom i kruševačkom kraju. S obzirom na to da ozbiljne investicije usmeravamo u tom smeru, ovo je jedna od kockica koja je EPS-u nedostajale. Veoma sam zahvalan EU na ovom projektu i donaciji. Trafostanica koju smo danas primili i prikazali od 35 kV je i lakša za korišćenje jer se sastoji iz dva segmenta, što je rešenje naših inženjera – istakao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Bezbednost opreme mobilnih trafostanica je na najvišem nivou i spremne su za rad u specifičnim spoljašnjim uslovima karakterističnim za vanredne situacije.

- Posebno nas ovako kišni dani podsećaju na katastrofalne polave 2014. godine. Zato smo donirali ovaj projekat vredan 9 miliona evra kako bi Srbija mogla bolje da reaguje ako bi se hitne situacije desile u budućnosti. Uložili smo u vrhunsku tehnologiju, što je Srbiji bilo zaista potrebno – rekao je Sakelaris Hourdas, šef Operacije 3, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Projekat je od velikog značaja za celokupan distributivni sistem EPS-a, jer se prvi put postrojenja sa mobilnim transformatorima 110/35 kV i 35/10 kV priključuju na distributivnu mrežu u Srbiji. Uspešno je realizovana i obuka zaposlenih za upotrebu mobilnih trafostanica u havarijskim situacijama.

- U ime grada Kruševca hvala delegaciji Evropske unije. Posebno hvala EPS-u na velikim ulaganjima prethodnih godina u rasinskom području. Urađeno je skoro 37 trafostanica, a zamenjeno preko 3.000 stubova i 122 km mreže na teritoriji Kruševca. Niskonaponska mreža je tako stabilizovana i u okolnim selima kojih ima 101. Naši građani sada mogu da se  kontinuirano snabdevaju električnom energijom – rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

Četvrta, najveća mobilna trafostanica naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA i ukupne vrednosti 1,4 miliona evra raspoređena je u Beogradu i biće puštena u probni rad u TS Beograd 2. Izvođač radova je ABB.

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava iz 2014. godine

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA