• 5

EPS dostigao naplatu od 101 odsto

Rekordna naplata EPS-a i manji gubici na mreži

 • 5
EPS naplata 101%

Foto: Danilo Mijatović

U 2019. godini „Elektroprivreda Srbije“ je ostvarila rekordnu kumulativnu naplatu od 101 odsto i značajno smanjila gubitke električne energije na mreži, uz plan da do 2021. godine padnu na evropski nivo, rekao je Milorad Grčić v. d. direktora JP EPS.

- Uspeli smo da nateramo one koji su navikli da ne plaćaju struju da se uozbilje i počnu da plaćaju jer proizvodnja električne energije košta. To je bio težak posao jer je kumulativna naplata u EPS-u godinama bila oko 94 ili 94, 5 odsto, a ovu godinu završavamo sa istorijskom naplatom od 101 odsto, što znači da se naplaćuju zaostala dugovanja - rekao je Grčić poslednjeg dana u 2019. godini na radnom doručku sa poslovođama u Termoelektranama „Nikola Tesla“.

On je dodao da neće biti zadovoljan sve dok postoji bilo koji korisnik koji krade električnu energiju i naglasio da se krađi staje na put.

Obraćajući se poslovođama u TENT-u, gde se proizvodi oko polovine električne energije za srpsko tržište, Grčić im je zahvalio na posvećenom radu i dobrim rezultatima. On je čestitao i železničarima u Železničkom transportu TENT-a koji su postigli novi rekord u prevozu uglja iz  „Kolubare“ i za 100.000 tona nadmašili prethodni iz 2013. godine.

- Činjenica je da EPS funkcioniše, proizvodnja uglja i energije traje 24 sata svih 365 dana u godini, da se sistem održava i da za vas nema praznika - rekao je  v. d. direktora EPS-a.
On je pozvao one koji često kritikuju EPS zbog visine plata da pokušaju da provedu mesec dana neprekidno sa rudarima, ili zaposlenima u TENT-u, pa da onda zaključe da li je to zasluženo ili ne.
Govoreći o rezultatima, Grčić je istakao da su gubici na mreži smanjeni za 1,5 procentnih poena odnosno 300 megavata u protekle tri godine i da su pali na 11,5 odsto u 2019. godini, dok su u 2016. godini iznosili gotovo 13 odsto.

- Imamo plan kako da 2020. i 2021. taj nivo gubitaka smanjimo na jednocifren broj, što ćemo smatrati uspehom jer je prosek u Evropi sedam do osam odsto godišnje – rekao je Grčić i svim zaposlenima poželeo srećne praznike, dobro zdravlje i sreću u radu.

Radnom doručku prisustvovali su i članovi poslovodstva EPS-a i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Logika

  I opet poskupljenje, pa dajte da krenemo sa punim honorarom mesečnim pa derite ionako ste navikli da derete sirotinju.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Šuki

  Uvek bila dok nije Živković rekao da bacimo račune pa smo se bili uvalili u račune

  1
  1

  Podelite komentar

 • Momo

  Kpliko je to: 101 od sto ?

  5
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima