• 1

Obilazak gradilišta novog termo bloka u Kostolcu

Ubrzanje gradnje bloka Kostolac B3 u sledećoj godini

 • 1
EPS

Foto: Danilo Mijatović

Gradnja novog bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ jedan je od najvažnijih projekata za energetski sistem i „Elektroprivredu Srbije zbog čega je sporost u realizaciji nedopustiva i radovi moraju da se ubrzaju, ocenili su Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d direktora JP EPS posle obilaska gradilišta.

- Ovo gradilište je veoma važno za naš energetski sistem. U ozbiljnom je kašnjenju i zajedno sa EPS-om i izvođačem radova, kineskom kompanijom CMEC, pokušaćemo da to promenimo. Za nas je neprihvatljiv predlog izvođača da se radovi završe na jesen 2022. godine, iz iskustva na projektu u prethodnom ministarstvu znam da je moguće stvari pokrenuti brže. I ovde sam danas da izvođaču pošaljem jasnu poruku da neke stvari nećemo tolerisati, kao što nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta. Znam koliko dobro rade druge kineske kompanije u Srbiji i CMEC će morati da im se priključi – rekla je Mihajlovićeva.

Dodala i da je CMEC prva kompanija koja je najavila usporenje radova zbog pandemije i da će Ministarstvo i EPS biti tu da pruže svaku pomoć.

- Imenovali smo mali tim koji će biti ovde sve vreme, učinićemo sve da pomognemo izvođaču, ali ćemo i obaviti razgovore da bi se ovaj blok završio i ranije. Nijedno gradilište u saobraćaju i infrastrukturi nije stalo s radom tokom pandemije, ovde fale lјudi, inženjeri i efikasnija realizacija. Učinićemo sve da promenimo ovaj tok sporosti, jer EPS-u su potrebne nove investicije i projekti - zaklјučila je ona.

Milorad Grčić rekao je da je stanje na gradilištu u Kostolcu u značajnoj meri u fazi kašnjenja, te da je izgubljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova 2018.

- Ovo je jedan od najvažnijih projekata za EPS, izgradnja 350 megavatnog bloka. Važno je da se što pre završi i bude na mreži. Ugovor za projekat je po principu klјuč u ruke. Srećan sam zbog pomoći koju ćemo imati od Ministarstva, jer ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS-a i stabilnosti snabdevanja električnom energijom. Siguran sam da ćemo, bez obzira na sve probleme, većim angažovanjem i većim prilivom radnika iz Kine uspeti da ubrzamo radove i i da ćemo već početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu - rekao je Grčić.

Novi blok „Kostolac B3“ snage 350 MW, jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon skoro tri decenije.

EPS će dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,2 milijarde kWh. Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEC (China Machinery and Engineering Corporation), jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze. Ugovor za drugu fazu, koja obuhvata gradnju bloka i povećanje proizvodnje kopa potpisan je 2013. godine.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bobby

  24. decembar 2020 | 15:25

  Ту се делимично не уграђује нова опрема, већ се стара чисти и фарба и третира као новоуграђена. Некада су постојале грађевинске фирме које су обакве објекте градиле "како Бог заповеда", а сада ћемо добити отпад за велике паре, додуше, "пријатељске".

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA