• 10

EPS ulaže u proizvodne kapacitete

Napreduju radovi na infrastrukturi kopa "Radlјevo"

 • 10
EPS

Foto: Danilo Mijatović

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS i Darko Glišić, predsednik opštine Ub obišli su radove na izgradnji severne obilaznice oko Površinskog kopa „Radlјevo“ i izgradnji montažnog placa za rudarsku opremu u koje će EPS investirati oko tri miliona evra.

- Svaki posao koji započnemo unutar EPS-a, a koji obezbeđuje produženje veka bilo kog proizvodnog kapaciteta je veoma važan. Kop „Radlјevo“ je deo kolubarskog basena, koji su pametni lјudi predvideli i koncipirali još 1976. godine. Da bi se taj projekat realizovao trebalo je da na vlast dođu Aleksandar Vučić  i Srpska napredna stranka – rekao je Grčić podsećajući da je predsednik Srbije bio na otvaranju kopa „Radlјevo“ sa rudarima.

On je dodao da za nastavak proizvodnje otkrivke i početak kopanja uglja na kopu „Radljevo“ predstoji  niz aktivnosti.

- Danas smo obišli radove na dva gradilišta. Jedno je za izgradnju Severne obilaznice, puta koji je širok sedam metara i dug 1.557 metara, a drugo na platou površine pet hektara gde će biti montažni plac za montiranje, servisiranja i popravku rudarske opreme. Paralelno sa gradnjom saobraćajnice krećemo i u izmeštanje vodovoda i trafostanice i za vrlo kratko vreme doći ćemo i do uglјa – istakao je Grčić.

On je podsetio da se od kolubarskog uglja u termoelektranama u Obrenovcu proizvodi 50 odsto srpske električne energije.

- Ugalј daje stabilnost u proizvodnji električne energije u Srbiji, ali to ne znači da EPS neće povećati procenat proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, takozvane zelene energije. Povećavaćemo proizvodne kapacitete iz obnovlјivih izvora i na taj način će odnos između zelene energije i termosektora biti pozitivniji – rekao je Grčić.

EPS

Foto: Danilo Mijatović

Prvi čovek EPS posebno je zahvalio predsedniku Opštine Ub i zaposlenima u opštini na saradnji i efikasnosti oko sprovođenja postupka eksproprijacije zemljišta, što je preduslov svakog posla na „Radljevu“. On je naglasio da je do sada završena eksproprijacija na oko 300 hektara, što predstavlja podvig.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić istakao je značaj realizacije velikih projekata na teritoriji ove opštine.

- Projekat kopa „Radlјevo“ je izuzetno značajan za Srbiju, a kamoli za opštinu Ub. Plato i severna obilaznica koje se grade jesu prvi veliki, krupni koraci na gradnji neophodne infrastrukture za razvoj projekta. Ub već nekoliko godina uživa benefite onoga što nosi realizacija jednog ovako grandioznog projekta. Želimo da se ovaj projekat razvija iz godine u godinu, a danas ste videli najbolјi primer toga da ovo ide svojom predviđenom dinamikom. Očekujemo da sve bude završeno u  roku, oko Nove godine – rekao je Glišić.

Miodrag Ranković, predsednik Sindikalne organizacije „Kolubara“ govorio je o važnosti proizvodnje kopa „Radlјevo“ budućnost za RB „Kolubara“.

- Naš kop koji je u otvaranju, kop „Radlјevo“ je budućnost rudarskog sektora i daje nam sigurnost. „Radljevo“ će u dogledno vreme zameniti stare kopove. Uvek je bilo lobista koji bi da izmeste „prekidač“ za struju u neku drugu državu, da nas porobe, ali sam uveren da im se ovakvim rukovodstvom naše države to neće proći – rekao je Ranković i izrazio sreću što radove na izgradnji obilaznice i montažnog placa izvodi  firma ,,Kolubara Građevinar“, ćerka firma EPS-a, što znači siguran posao za njene zaposlene.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • SW

  30. mart 2021 | 19:06

  Vi dimite sa ugljem, a narod nece moci preci tehnicki iako mu ne dimi auto. Bravo AV!

  3
  1

  Podelite komentar

 • Igi

  30. mart 2021 | 17:52

  Ovaj sa slike ulaze samo u svoj stomak.

  3
  1

  Podelite komentar

 • doberman

  30. mart 2021 | 17:46

  sirovog lignita bar ne manjka a i gume se više nemaju deponovati, zato loži, brale, da se zelenimo ko Kina ii Indija.

  3
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok