• 1

Potpisivanje aneksa za modernizaciju toplovoda u Obrenovcu

EPS snažna podrška za razvoj

  • 1
Svečano potpisivanje - EPS Toplovod Opstina - TENT A

Foto: Danilo Mijatović JP EPS

- Potpisivanjem aneksa Sporazuma i Ugovora o izgradnji treće magistrale, srušen je i poslednji zid koji je u protekle dve decenije sprečavao proširenje toplifikacione mreže u opštini Obrenovac. Posle 39 godina od kada je prva toplotna energija potekla iz TENT A ka stambenim objektima u Obrenovcu desila se razvojna politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kapitalni projekti koji su omogućili da svaka mesna zajednica ima školu, fiskulturnu salu, a klјuč razvoja su putna i kapitalna infrastruktura – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", na potpisivanju aneksa tri Sporazuma o saradnji na realizaciji projekta javne namene na teritoriji Obrenovca.

Grčić je objasnio da sa sadašnjim kapacitetom toplovodna mreža ne može da prati dalјi razvoj opštine, u najvećem piku Obrenovac je povlačio do 100 megavata toplotne energije, a potpisivanjem sporazuma stvaraju se uslovi da za dve, najviše tri godine, više nego duplira taj kapacitet.

- Moći ćemo da grejemo nešto više od dva miliona kvadrata, a toplifikacionu mrežu dobiće delovi za koje nije bilo uopšte ili nije bilo dovolјno kapaciteta, a to su Potića voće, Dudovi, Urovci, Krtinska, Zvečka, Belo polјe, Industrijska zona i centar Obrenovca. Naša vlast neće biti upisana kao kočnica razvoja, već najbolјa vlast koja je podržala i sprovela politiku Aleksandra Vučića i omogućila razvoj Obrenovca – rekao je Grčić.

- Svi predstavnici mesnih zajednica treba da znaju da se neće krenuti sa realizacijom toplodalekovoda za Novi Beograd, o čemu se poslednjih godina uveliko govori, sve dok se ne zakopa prvi ašov i krene sa realizacijom projekta izgradnje treće magistrale toplovoda za Obrenovac.

Potpisan je i aneks dva Ugovora između opštine Obrenovac i JKP "Toplovod" o finansiranju realizacije projekta izgradnje glavne trase novog toplovoda treće magistrale, kao i ugovor između JKP "Toplovod" i PRO TENT, koji će biti nosilac radova u proširenju toplifikacione mreže u obrenovačkoj opštini.

Ove dokumenta potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, Miroslav Čučković, predsednik Gradske opštine Obrenovac, Boris Ivković, direktor JKP "Toplovod" iz Obrenovca i Slobodan Vujičić, direktor PRO TENT-a. Do 2023. godine planirana je izgradnja treće magistrale od TENT A do naselјa "Potića voće" u Obrenovcu, dužine oko pet kilometara i izgradnja Istočne magistrale sa pratećom mrežom. Finansijska sredstva za realizaciju ovih projekata obezbediće EPS u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dinara.

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, podsetio je da su svi lјudi TENT-a davali pun doprinos razvoju grada i opštine, ali je posebno naglasio ulogu tadašnjeg direktora TENT-a, Vladislava Močnika koji je doneo zamajac u razvoju Obrenovca, izgradnjom Doma kulture, obrenovačkih bazena i prve linije toplovodne mreže.

- Današnjim potpisivanjem ovih dokumenata nastavlјamo taj put i siguran sam da će u istoriji grada zlatnim slovima biti upisano i ime sadašnjeg direktora EPS-a i našeg sugrađanina, Milorada Grčića. Ovo je, ujedno, i uspeh čitave jedne generacije koja je pokazala da u svom radnom veku može da bude dovolјno sposobna i kadra da jedan ovako veliki poduhvat ostvari. Naravno, uz veliku podršku TENT-a, giganta u proizvodnji električne energije, koji je uvek bio stub razvoja opštine Obrenovac - rekao je Čučković.

Realizacijom ovog projekta ostvaruje se i aktuelna politika koja pruža jednake šanse svima, a predstavlјaće podsticaj za ostanak lјudi u mesnim zajednicama Krtinska, Urovci i Zvečkoj, kao i u ostalim delovima Obrenovca. Ovo je ujedno i najveći ekološki projekat u Obrenovcu kojim ćemo ugasiti više hilјada individualnih kotlarnica koji su osnovni zagađivači vazduha u opštini. To je istovremeno dokaz da je moguć održiv razvoj našeg grada i može da bude pokazna vežba za druge u Srbiji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    Ubedljivo najbolje i najkvalitetnije grejanje u celoj Srbiji!

    3
    0

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima