• 0

Veća snaga i proizvodnja, duži radni vek

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a posetio HE "Zvornik"

  • 0
EPS

Foto: Danilo Mijatović

Posle urađene revitalizacije, hidroelektrana "Zvornik" danas je modernija nego što je bila pre 65 godina kada puštena u rad i jedan od istinskih dragulјa u proizvodnom sistemu "Elektroprivrede Srbije". Snaga HE je povećana sa 92 na 122,3 megavata, radni vek je produžen za najmanje 40 godina, a dobrim održavanjem to će sigurno biti i duže - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a tokom obilaska ove HE.

- Modernizacija "Zvornika" je jedan od najbolјih primera uspešne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obnovimo i sačuvamo sve kapacitete koje imamo za najmanje toliko godina koliko su već radili i da se neprestano prilagođavamo rastu privrede.

Grčić je naglasio da je revitalizacija "Zvornika" počela 2016. godine, a sva četiri agregata su modernizovana za četiri godine i to iz kredita nemačke razvojne banke KfW. Simbolično je za 65 godina rada utrošeno 65 miliona evra, a nešto više od 18 miliona evra realizovale su domaće firme. Ceo upravlјački sistem uradio je Institut "Mihajlo Pupin".

- HE "Zvornik" danas zadovolјava sve parametre u zaštiti životne sredine. Sada se koriste samopodmazujući ležajevi, a umesto ulјa demineralizovana voda. U potpunosti smo zaštitili reku Drinu - objasnio je Grčić.

- Veoma sam ponosan na zaposlene u ovoj HE i čestitam im na urađenom poslu.

EPS

Foto: Danilo Mijatović

Prvi čovek EPS-a je podsetio da je 2016. godine ovaj projekat izvađen iz "fioke", pokrenut je i obnovlјen sa nemačkom KfW bankom, a veliki doprinos dao je tadašnji nemački ambasador Aksel Ditman.

- Rudari "Kolubare" su zamolili da obiđu neku od naših HE i vide kako se proizvodi struja, a da to nije iz uglјa. Drago mi je što su danas obišli "Zvornik", a uskoro će obići i "Đerdap" i "Bajinu Baštu". Važno je da svi znaju da EPS dve trećine energije proizvodi na bazi uglјa iz Kolubare i Kostolca i to daje stabilnost sistemu. Cilј je da sve termo kapacitete unapredimo i sačuvamo, ali i da povećamo procenat "zelene" energije - rekao je Grčić.

- Težimo ka tome da Srbija u budućnosti svakog dana samo izvozi struju, da nijednog momenta nema potrebe da se uvozi struja. Na godišnjem nivou proizvodnja je veća od potrošnje, jer proizvodimo u proseku od 32 do 34 teravata električne energije, potrošnja je ispod 32 teravata potrošnja, ali nije u svakom mesecu u godini proizvodnja jednaka potrebnoj potrošnji. Zahvalјujući dobrom upravlјanju, naši građani i privreda imaju stabilno snabdevanje.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić je zahvalio Grčiću na tome što je projekat revitalizacije HE "Zvornik" urađen, jer je to veoma značajno za opštinu koja je dugi niz godina bila devastirana.

- Hvala predsedniku Srbije, Vladi Srbije i EPS-u, jer ovaj projekat mnogo znači za lјude koji već rade, ali i za mlade, jer sada ima i mogućnosti za nova zapošlјavanja da mladi ostanu i ne idu u Beograd, Novi Sad ili van Srbije - rekao je Jevtić.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima