• 7

Sud: Stavke računa za struju u skladu sa zakonom

Opasno je što pojedina udruženja pozivaju građane na tužbu

 • 7
sud, presuda, tužba

Foto: Pixabay

Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene.

U zaključku Vrhovnog suda navedeno je:

- Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača, Goran Papović, rekao je danas za Tanjug da je Vrhovni kasacioni sud presudio da pravni osnov za naplatu te stavke postoji.

Papović objašnjava da kada se to protumači, shvati se da nema pravnog osnova ni za kakvom tužbom građana.

Kaže da je opasno što pojedina udruženja pozivaju građane na tužbu i dodaje da se NOPS zalaže da se napokon licenciraju organizacije i da se zna ko sme da daje savete, a ko pogrešno savetuje potrošače.

- Kasacioni sud je rekao da taj deo troška ima osnova da bude trošak javnog snabdevača, što mora biti iskazano u ceni struje - zaključio je Papović.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • dejan

  i posto ocito nikoga ne zanima .... ovo nije zaludna prica .... nije da kasacioni sud nije tako presudio oni bi povecali cenu zngazovane snage za 10 dinara po kilovatu ..... prosto nije .... ovo je stvar transparentnosti ..... jel neko trosi vreme za izradu tih racuna jel to ima troskove ... ima .... a da li mogu da budu manji .... to je preduzece koje treba da radi u korist gradjana .... nije privatni snabdevac elektricnom energijom ..... znaci gradjani su mu vlasnik i gradjanima treba da polaze racuna .... znaci vrlo je prosto ..... gradjani zatevaju da taj trosak bude manji ..... i gradjani zahtevaju u smislu ravnopravnije raspodele novca koji imaju da cene plata u epsu budu ne manje nego ujednacenije njihovim primanjima.

  1
  0

  Podelite komentar

 • dejan

  i posto gradjane ocito ne zanima tih 10 ili 40 evra godisnje ..... u zavisnosti koliko brojila imaju .... glavno pitanje je .... zasto ta stavka toliko kosta .... da li ce sutra da je iz cista mira duplo povecaju .... i da li je ta cena zloupotreba polozaja posto vise operatra nemamo i prinudjeni smo da je platimo ....

  4
  0

  Podelite komentar

 • Eee

  I drpanje love je u skladu sa zakonom nikome ništa od ovih nefali ništa .

  7
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima