Slovenija: Snabdevači najavili poskupljenje električne energije od januara

Razlika između najskupljeg (Energija plin i struja) i najjeftinijeg snabdevača u Sloveniji je čak 65%, prenosi slovenačka televizija

  • 1
Energetika struja dalekovod EPS Foto: Shutterstock

Snabdevači električnom energijom u Sloveniji od početka iduće godine povećaće cene za domaćinstva.

Mariborska Energija plus podiže cenu električne energije za oko 30%, a s obzirom da ta stavka čini približno trećinu računa, konačno povećanje računa iznosiće 10%.

Isto je u Sloveniji prvi uradio Petrol, koji je takođe predložio višu cenu za 30%, dok je cenu prirodnog gasa podigao za 12%.

GEN-I je, s druge strane, objavio da do proleća neće menjati cene.

Energetika Ljubljana je decembarske račune za grejanje povećala za 20%, nakon poskupljenja toplotne energije od 1. decembra sa 59,8 eva po MWh na 75,3 eva po MWh.

Slovenački mediji su izračunali da poskupljenje toplotne energije i tople vode na godišnjem nivou u Ljubljani iznosi u proseku 17%.

Među 16 slovenačkih snabdevača najjeftiniji je GEN-I, slede Telekom (koji od Nove godine prestaje s tom deatnošću) i Sonce energija. Razlika između najskupljeg (Energija plin i struja) i najjeftinijeg snabdevača u Sloveniji je čak 65%, prenosi slovenačka televizija.

Slovenački premijer Janez Janša je rekao da je na cene moguće uticati regulacijom marži kao i uvođenjem energetskog vaučera za ugrožena domaćinstva.

Slovenija uvozi približno 15% električne energije potrošene u zemlji.

Izvor: energetika-net.com

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemacka je najavila

    17. decembar 2021 | 14:48

    Struja 6% skuplja a gas 30% vec imaju inflacija 5,5%, 16% je siromasnih u nemackoj sta ce tek biti u siromasnijim zemljama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA