• 1

Izgradnjom novih kapaciteta do energetske nezavisnosti Srbije

Sigurnost u snabdevanju električnom energijom, što je svakako osnovni zadatak JP EPE, moguć je samo uz gradnju novih kapaciteta i otklanjanju uočenih slabosti u elektroenergetskom sistemu Srbije. Gradnja novih kapaciteta, kao što je TE Kolubara B ili RHE Bistrica, pomogla bi u ostvarenju cilja energetske nezavisnosti i sigurnosti u snabdevanju građana i privrede Srbije, poručuju iz PU Elektromašinogradnja

 • 1
EPS

JP EPS / Foto: Danilo Mijatović

Najnoviji razvoj događaja u sistemu snabdevanja električnom energijom potvrdio je naše stavove da je sigurnost u snabdevanju električnom energijom, što je svakako osnovni zadatak JP Elektroprivrede Srbije, moguć samo uz gradnju novih kapaciteta i otklanjanju uočenih slabosti u elektroenergetskom sistemu Srbije, navedeno je u saopštenju Poslovnog udruženja (PU) Elektromašinogradnja.

- Upoznati smo da je JP JP Elektroprivreda Srbije dostavila Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike obrazložen predlog za nastavak izgradnje TE Kolubara B, kao strateškog kapaciteta, kao i zahtev da se Revirzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica, kao strateška akumulacija, proglasi za projekat od izuzetnog značaja za stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije. Sredinom oktobra ove godine PU Elektromašinogradnja se obratila predsedniku Republike, Vladi RS i EPS-u sa stavom da bi gradnja novog zamenskog kapaciteta, kao što je TE Kolubara B ili revirzibilna HE Bistrica, pomogla u ostvarenju cilja energetske nezavisnosti i sigurnosti u snabdevanju građana i privrede Srbije - istaknuto je u saopštenju objavljenom na sajtu ovog poslovnog udruženja.

Novi kapaciteti – rast BDP Srbije

Iz PU Elektromašinogradnja poručuju da bi izgradnja ovih kapaciteta omogućila da firme elektromašinogradnje uposle svoje kapacitete na tim projektima, i doprinesu rastu BDP Srbije.

- Iz tog razloga ponavljamo naše obrazložene stavove i dajemo punu podršku opredeljenju koje su u poslednjim nastupima izneli najviši zvaničnici, predsednik Republike, Vlada Srbije i Elektroprivreda Srbije o neophodnost gradnje ovih energetskih kapaciteta. To činimo u ime više od 20.000, direktno i indirektno, zaposlenih u firmama domaće elektromašinogradnje - istaknuto je u saopštenju.

PU Elektromašinogradnja okuplja firme: Energoprojekt ENTEL, Feromont inženjering, VIA OCEL, Goša FOMIMP-Automatika, Južna Bačka Energetika, Izoprogres, ATB Sever, Termoelektro ENEL, Termooprema, Goša montaža, Delta Inzenjering i Elektromontaža.

Ovu privrednu asocijaciju čine srpske uspešne, likvidne kompanije i instituti, sa različitom vlasničkom strukturom, u kojima je diretno zaposleno osam hiljada radnika. Ostvaruju godišnji obrt od 400 miliona evra.

Izvor: PU Elektromašinogradnja

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile lala

  7. april 2022 | 18:17

  Najhitnije započeti gradnju jedne atomske centrale. Da vlada što pre zatraži od Rusije jednu mini atomsku centralu za potrebe Bgd.

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima